De tuinfrees – Alles wat je moet weten in 2022!

De Tuinfrees

Een tuinfrees (ook wel roterende schoffel genoemd) wordt vooral gebruikt om de grond los te maken. Dit maakt het mogelijk om water- en luchtdoorlatende grond optimaal voor te bereiden voor het volgende zaad

Het gazon moet gemaaid worden als het oud en zwaar gebruikt is en dus “geteisterd” wordt door onkruid en mos. Het bewerken van het gazon is vooral nuttig als een nieuwe groene zone moet worden aangelegd

De grondfrees bereidt de bodem optimaal voor op het nieuwe zaad, want hij maakt de grond los en zorgt voor voldoende bodembeluchting.

Wat ik moet weten over tuinfrezen

Voor tuinfrezen is echter veel gevoeligheid vereist. Dit geldt vooral voor tuinfrezen met benzinemotor, want het gereedschap is meestal voorzien van een krachtige motor. Dit wordt je duidelijk meegedeeld als je het apparaat indrukt.

Voor kleinere klussen in de tuin, zoals het beluchten van de grond na het zaaien, is een kleinere tuinfrees met elektrische aandrijving en laag vermogen aan te bevelen. Het voordeel van deze modellen is dat ze gemakkelijk te hanteren en licht van gewicht zijn.

Werkdiepte

Werkdiepte verwijst naar de maximale diepte die met de helmstok bereikt kan worden. De meeste modellen hebben een werkdiepte van ongeveer 20 cm. Met sommige grondfrezen kun je ook de diepte instellen

Dit gebeurt met een verstelbare remspoor. Alvorens te kopen moet je je er dus van vergewissen dat je de diepte kent die je voor je tuinproject nodig hebt.

Tip: Om met de grondfrees dieper te kunnen maaien, moet je gewoon langer op één plek werken. De grondfrees graaft dan vanzelf dieper in de grond. Als je dieper in harde grond wilt graven, moet je de losgemaakte grond verwijderen en het proces herhalen tot je de gewenste diepte bereikt hebt. Hoewel dit verschillende stappen vergt, is het veel tijdbesparender en handiger dan de grond omspitten met een spade.

Tuin De Tuinfrees 1

Werkbreedte

De werkbreedte is de maximale breedte die de machine in één werkgang kan bestrijken. Voor elektrische grondfrezen is de gemiddelde breedte 30 – 40 cm. Met sommige benzine grondfrezen kan een werkbreedte tot 60 cm bereikt worden

Deze waarde is zo belangrijk omdat er minder paden bewerkt hoeven te worden. Dus als je grotere oppervlakten te bewerken hebt, moet je zeker letten op de breedte van de grondfrees.

Handige Geleiderail

De geleiderail wordt vaak verward met de diepte-instelling van de helmstok. Dit is echter onjuist, want het geleideblad is de vasthoudinrichting van de helmstok

5Als je een helmstok koopt, let er dan op dat de geleidestang verstelbaar is. Hiermee kun je de handgrepen om de tuinfrees te leiden aan je lichaamslengte aanpassen, zodat het werk comfortabeler wordt.

Transportwielen

Zoals je aan de naam kunt zien, zijn de wielen verantwoordelijk voor comfortabel vervoer. Dit verbetert de mobiliteit en maakt het gemakkelijker om van A naar B te komen

Als je een zware grondfrees hebt (ca. 10 kg of meer), moet je je ervan vergewissen dat hij transportwielen heeft voordat je hem koopt. Voor de bediening kunnen de wielen aan de voorkant worden weggeklapt of met een polsbeweging worden verwijderd.

2-punts veiligheidsschakelaar / dodemansschakelaar

Om het werken met tuinfrezen veilig te maken, zit er meestal een veiligheidsschakelaar op de geleiderail. Om de machine te starten en draaiende te houden, moet de schakelaar ingedrukt gehouden worden

Als de schakelaar wordt losgelaten, schakelt de helmstok onmiddellijk uit en stopt. Dit verhoogt het veilige gebruik aanzienlijk, want vooral bij grotere frezen kunnen ongecontroleerde bewegingen voorkomen.

Elektrische of benzine tuinfrees? Wat is beter?

Er is een ruime keuze aan tuinfrezen te koop en ze verschillen in kwaliteit, prestaties en, natuurlijk, prijs.

Hier vind je een vergelijking van de belangrijkste kenmerken. Zo kun je ze beter vergelijken en de juiste grondfrees kiezen.

Elektrische tuinfrees (schoffel)

De tuinfrees met elektrische aandrijving heeft het voordeel dat hij aanzienlijk lagere aanschaf- en gebruikskosten heeft. Ook heel aangenaam is het werkingsgeluid en het geringe gewicht. Je kunt een elektrische tuinfrees van hoge kwaliteit krijgen voor minder dan 100€

Deze modellen zijn prima geschikt voor af en toe tuinwerk, zoals het bewerken van het bloemen- of groentebed.

Maar voordat je zelf een tuinfrees/grondschoffel koopt, moet je weten welke taken hij moet vervullen. Als je kleine tot middelgrote gazons te bewerken hebt, is het vermogen van de elektromotor voldoende

Maar als je grotere tuinprojecten hebt, of je wilt de grond in de loop van het jaar vaker bewerken, dan is het zinvol te kijken naar modellen van hogere kwaliteit, want het werk is veel tijdbesparender en comfortabeler.

Een groot nadeel van elektrische tuinfrezen is dat ze altijd een stroomvoorziening nodig hebben. Dit betekent dat je altijd een verlengkabel of kabeltrommel bij de hand moet hebben, want de kabel is meestal niet langer dan een paar meter

Als je onvoorzichtig bent, is het heel goed mogelijk de kabel van de tuinfrees te beschadigen

Een ander nadeel ten opzichte van benzine tuinfrezen is het vermogen van de motor, want dat is meestal veel lager.

Benzine tuinfrees (Garden Tiller)

Een tuinfrees met benzinemotor heeft ten opzichte van modellen met een elektrische motor het voordeel dat ze veel krachtiger zijn en daardoor sneller en comfortabeler grotere gazons kunnen bewerken

Maar omdat deze tuinhulpen meestal in de hogere prijsklasse vallen, heeft het weinig zin een benzine tuinfrees te kopen als je maar een klein moestuintje hebt om te bewerken.

Daarom is de benzine-aangedreven tuinfrees meer geschikt voor tuiniers die grotere tuinprojecten voor de boeg hebben

Natuurlijk hebben deze modellen andere nadelen ten opzichte van elektrische tuinfrezen – afgezien van de hogere prijs – zoals een hoger werkgeluid of een beduidend hoger gewicht.

Maar maak je geen zorgen, een hoogwaardige tuinfrees met benzinemotor moet voorzien zijn van transportwielen waarmee je comfortabeler kunt werken.

Tuinfrees
Kleine uitvoering, handig voor een kleine tuin.

In welke tijd van het jaar moet je graven?

Dit is een onderwerp waarover vaak gediscussieerd wordt onder tuiniers. Sommigen vinden het beter om het gazon in oktober te maaien, want door de vorst gisting is de grond bijzonder gemakkelijk te bewerken

Anderen zijn ervan overtuigd dat de bodem wordt aangetast en belangrijke voedingsstoffen worden weggespoeld. Veel belangrijker bij de beslissing moet de toestand van de bodem zijn.

De tuin omspitten in de lente

Voor velen is omspitten in de herfst uit den boze, ook al wordt het al eeuwenlang gedaan. Ze wachten liever tot de grote vorstperiode voorbij is.

Een belangrijke reden om in het voorjaar te spitten is dat de bodem en de bodemorganismen in de winter niet beschermd zijn tegen de vorst. Bovendien worden belangrijke voedingsstoffen in de bodem weggespoeld.

Wie zijn tuin met compost of mest wil voorbereiden, moet de tuin in het voorjaar ook bewerken. Zo kan ook het eerste onkruid in de grond worden gewerkt en de bodem extra voedingswaarde geven.

De tuin omspitten in de herfst

Veel tuiniers zijn ervan overtuigd dat de tuin in de herfstmaanden, zoals oktober, bewerkt moet worden

Deze tijd is echter geenszins willekeurig gekozen, want het is de tijd na de oogst van de tuingewassen. Afgezien van bepaalde wintergroenten moeten de groenten en fruit tegen oktober geoogst zijn.

Een andere reden is dat deze maand gewoonlijk erg koel en vochtig is. Het voordeel hiervan is dat de uitgegraven grond direct aan vorst wordt blootgesteld – wat ook wel vorst-rot wordt genoemd

Door de vorstrotting barst de grond letterlijk open en is dus fijnkorrelig. Dit maakt de bodem bijzonder geschikt voor de teelt.

Wordt het onkruid bij het bewerken helemaal vernietigd?

Antwoord: Nee. Hoewel de grondfrees het onkruid versnippert en in de grond werkt, worden ze niet helemaal vernietigd.

Helaas hebben onkruiden de natuurlijke, maar onaangename eigenschap dat ze opnieuw uitgroeien uit een klein stukje van een plant dat in de grond zit

Dit heeft als neveneffect dat het onkruid veel meer kan opkomen nadat het gazon gefreesd en ingezaaid is

Als je echter onmiddellijk na het freeswerk reageert en het gazon met onkruidverdelger behandelt, kan het probleem opgelost worden.

Onderhoud en verzorging van de helmstok

Groot onderhoud en reparatiewerk mag je alleen doen als je over de juiste vakkennis en gereedschappen beschikt. Het spreekt vanzelf dat er geen werkzaamheden aan de motor mogen worden uitgevoerd als de helmstok in werking is

Beveiligingen moeten gecontroleerd en, indien nodig, vervangen worden voordat de machine in gebruik genomen wordt.

Vooral om veiligheidsredenen moet een aantal dingen in acht genomen worden bij het werken met apparatuur van deze afmetingen. Dit omvat het dragen van PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen), zoals handschoenen, werkkleding en veiligheidsbrillen.

Alvorens te beginnen met frezen, zorg je ervoor dat de te frezen plaats vrij is van scherpe of metalen voorwerpen, want die kunnen gevaarlijke projectielen worden.

Als het gras te hoog staat, is het aan te bevelen het van tevoren te maaien. De snelheid van de grondfrees moet aangepast zijn aan de bodemgesteldheid. Een hoge snelheid kan gebruikt worden voor lossere grond en een lagere snelheid voor hardere grond.

De messen moeten regelmatig op slijtage gecontroleerd worden. De olie moet ook ververst worden volgens het door de fabrikant voorgeschreven interval. De precieze details, zoals de onderhoudsintervallen, vind je in de bijgevoegde gebruiksaanwijzing.

Wat kost een goede tuinfrees?

Deze vraag kan niet gemakkelijk beantwoord worden, want verschillende factoren spelen een rol. Voor occasioneel gebruik kun je een hoogwaardige grondfrees kopen voor minder dan 100 euro

Als je echter meer waarde hecht aan prestaties, moet je verwachten dat je meer geld uitgeeft.

Zodra je weet wat je met je helmstok wilt doen, kun je beginnen met het vergelijken van verschillende modellen. Zo kun je het beste model vinden en geld besparen.

Als je af en toe kleine tot middelgrote grondbewerkingsklussen hebt, bijvoorbeeld het omspitten van een bloemen- of groentebed, kun je niet verkeerd doen met een elektrische tuinfrees. Goede en krachtige modellen zijn verkrijgbaar voor rond de 100 €.

Als je nogal harde, leemachtige grond hebt of gewoon meer oppervlakte om te bewerken, moet je naar krachtiger modellen kijken om veel zweet en tijd te besparen

Immers, als je eenmaal het genoegen hebt gehad van een krachtige benzinemotor, zul je niet zo snel willen stoppen met frezen.😀

Beste Tuinfrezen in 2022