Irrigatiesystemen voor de tuin

Automatische bewateringssystemen maken het bewateren van de tuin gemakkelijker. Ze helpen om het dagelijkse werk van het besproeien van de tuin met een sproeipistool te verminderen of helemaal af te schaffen. Dit kan belangrijk zijn als je een korte vakantie plant en je planten water nodig hebben terwijl je weg bent.

Populaire bewateringssystemen voor tuinen

Hoe werkt een automatisch bewateringssysteem in de tuin?

Met behulp van een stel buizen, slangen en druppelaars of sproeiers die rond de tuin gelegd worden, wordt water van de kraan naar je planten gebracht. Zo kun je gewoon de kraan opendraaien of een timer instellen en het water wordt over de tuin verdeeld.

Het systeem kan ingesteld worden om automatisch je bedden, gazons, potten, hanging baskets of kas water te geven.

Welke soorten zijn in de winkels verkrijgbaar?

Deze systemen zijn er in complete kits, of sets, of je kunt de systemen zelf ontwerpen en alle onderdelen apart kopen. Complete kits/Bouwpaketten hebben het voordeel dat ze alle vereiste basiscomponenten bevatten, inclusief volledige gebruiksaanwijzing, terwijl het bouwen van een systeem uit componenten een op maat gemaakte oplossing biedt die precies aan je irrigatiebehoeften voldoet.

Als je een complete kit koopt, kan het systeem ook uitgebreid worden met de afzonderlijke componenten. Als de starterkit eenmaal in elkaar zit, kun je beter de onderdelen gebruiken en ze in elkaar zetten als een uitbreiding van het systeem.

Als je van plan bent een systeem uit componenten samen te stellen, zijn er online gidsen en instructies beschikbaar. Een goed irrigatiesysteem is aanpasbaar, uitbreidbaar en controleerbaar, en toch gemakkelijk op te zetten.

Verschillende namen – zelfde systeem

Automatische irrigatiesystemen kunnen ook tuin irrigatiesystemen of micro irrigatiesystemen genoemd worden. In het algemeen verwijzen alle drie de termen naar hetzelfde, hoewel de term irrigatiesysteem ook kan slaan op een groter systeem dat door boeren gebruikt wordt voor irrigatie.

Heb je per se een irrigatie timer nodig?

Als je het systeem zo wilt instellen dat het de tuin water geeft terwijl je niet thuis bent, of als je niet meer hoeft te onthouden dat je de tuin water moet geven, is een tijdklok waarschijnlijk het antwoord. Maar als je er tevreden mee bent om hem handmatig aan te zetten als je de planten water wilt geven, zul je er waarschijnlijk nooit een nodig hebben.

Bewateringstimers kunnen heel gemakkelijk in gebruik zijn, vooral met schemer-dageraad timers die zo ingesteld kunnen worden dat ze automatisch voor een bepaalde tijd aangaan bij schemering, dageraad of beide.

Zijn je bewaterings behoeften ingewikkelder, dan zijn er een aantal oplossingen, waaronder timers met dubbele uitgang en timers die met een mobiele app op een Apple of Android toestel ingesteld kunnen worden.

Druppelaars, sproeiers, sproeiers en sproeiers – Zijn geschikt voor wat?

Druppelaars

Gebruik deze om afzonderlijke planten water te geven, of koop inline druppelaars en gebruik ze in een lijn met een 1/4-in. Slang. Druppelaars zijn ook heel geschikt voor potplanten.

Ze zijn kleurgecodeerd voor verschillende stroomsnelheden tussen 1/2 gph (gallons per uur) en 4 gph. Gebruik in het algemeen lagere debieten voor minder poreuze bodems zoals klei om het water meer tijd te geven om te weken.

Koop drukcompenserende (PC) druppelaars om ondanks de waterdruk een gelijkmatige stroom te handhaven.

Sprinklers

Dit zijn miniatuur versies van sproeiers die je in de tuin kunt gebruiken. De meeste hebben debieten tussen 14 en 40 gph en bestrijken een straal van 3 tot 30 meter. Omdat de meeste sproeiers een relatief hoog debiet hebben, kun je er niet meer dan 15 of 20 in een gebied gebruiken.

Sproeiers

Dit zijn net sprinklers zonder bewegende delen. Je kunt een sproeipatroon kiezen van een kwart cirkel tot een volle cirkel, of sproeiers kopen met instelbaar sproeipatroon. Ze spuiten van 4 tot 34 g / h en tot een straal van ongeveer 12 meter. Gebruik sproeiers om bodembedekkers of dicht beplante bloembedden water te geven.

Druppelleiding

Druppelleiding wordt ook wel emitterpijp genoemd en is 1/2-inch tot 1/4-inch. Hij is verkrijgbaar met emitters die op verschillende afstanden van elkaar geplaatst zijn voor verschillende stroomsnelheden. Druppelleidingen zijn heel geschikt voor moestuinen of rijen planten. Je kunt het gebruiken om struiken en grote planten te omcirkelen, of het in een rasterpatroon leggen om sproeiers te vervangen in een dicht beplant bloembed.

Gebruik 1/4 inch druppelleidingen voor maximale flexibiliteit.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.