De juiste verzorging voor Alocasia en Anthurium Planten

Anthurium
Anthurium

Alocasia, het pijlblad, en Anthurium, de flamingobloem, lijken zo op elkaar dat ze vaak met elkaar verward worden. In feite zijn ze leden van dezelfde plantenfamilie, de Aracae of Arum familie, en komen ze uit klimatologisch vergelijkbare streken.

In Nederland stellen ze zeer vergelijkbare eisen aan hun verzorging en zijn ze niet altijd gemakkelijk te houden. Dus waar moet op gelet worden bij de verzorging van deze prachtige planten, zodat ze zich ook in een woonkamer prettig voelen?

Het juiste substraat

Beide soorten verkiezen een losse, licht zure bodem. Voor Alocasia kun je veilig gewone potgrond kiezen. Het moet echter wel rijk zijn aan voedingsstoffen, daarom is het de moeite waard voor te bemesten

Door er een beetje dennenschors of granietrotsgruis door te mengen, kun je de juiste pH waarde bereiken. Anthurium is veeleisender wat substraat betreft en geeft de voorkeur aan een mengsel van een derde grove turf, een derde compost en een derde zand

Met goede bemesting voelt de plant zich echter ook thuis in een zuiver turfsubstraat. Als je er geen zand door mengt, moet je een laag kleibolletjes of grind onder het substraat leggen om wateroverlast te voorkomen

De planten hebben het graag vochtig, maar niet te nat.

Tuin Alocasia

Verpotten en overpotten

Door hun snelle groei moeten de planten ongeveer om de twee tot drie jaar verpot worden in grotere potten. Dat verpotten nodig is, is te herkennen aan het feit dat de wortels de rand van de pot raken en zelfs uit het drainagegat in de bodem van de pot kunnen steken.

De beste tijd om ze naar een nieuwe pot te verplaatsen is in het voorjaar. Behalve het juiste substraat en een goede drainage is het ook belangrijk dat de planten niet dieper in de grond gezet worden dan voorheen.

De optimale plaats

Alocasia planten hebben minstens 5 uur direct zonlicht per dag nodig en voelen zich daarom het best thuis in op het zuiden gerichte vensters. Anthurium, daarentegen, verdraagt geen direct zonlicht, maar wil het graag de hele dag helder hebben.

Als een zuidelijke standplaats toch nodig is, moet de plant daarom beschermd worden door een gordijn, dat ook voor Alocasia nuttig kan zijn als de zon ’s middags erg sterk is. Beide planten hebben het graag warm. De aanbevolen temperaturen zijn 20 tot 25 °C in de zomer en niet minder dan 15 tot 18 °C in de winter.

Ze mogen echter nooit direct boven een radiator geplaatst worden. De lucht is daar te droog voor ze.

Vochtigheidsvereisten

Als tropische planten hebben Anthurium en Alocasia een grote behoefte aan water en zijn ze aangepast aan zeer vochtige lucht. Tijdens het groeiseizoen moet de grond steeds gelijkmatig vochtig gehouden worden, wat meestal eenmaal per week water geven vereist.

Een waterpeilindicator in de pot is hierbij vaak erg behulpzaam. In de winter daarentegen moet je de bovenste laag grond iets laten drogen voor je weer water geeft. Het is meestal voldoende om in deze periode om de veertien dagen water te geven.

Om de juiste luchtvochtigheid te simuleren, besproei je de plant minstens een keer per week met een spuitfles. Je kunt het beste lauw, kalkvrij water gebruiken, zodat de plant het niet koud krijgt en er zich geen kalkvlekken op de bladeren vormen.

Anthurium
Anthurium

Op de juiste manier bemesten

Door hun sterke groei hebben beide planten in de zomer veel mest nodig. Alocasia moet van maart tot oktober wekelijks bemest worden. Anthurium is wat spaarzamer en geeft de voorkeur aan een kleine hoeveelheid meststof om de veertien dagen van de lente tot de herfst.

Tijdens de rustperiode in de winter moeten de extra voedingsstoffen onderbroken worden. Gewone vloeibare meststof voor groene planten kan door het water gemengd worden, met de laagste concentratie voor anthurium.

Snoeien

Omdat de planten de neiging hebben erg groot te worden, is het meestal nodig om de paar jaar in huis ten minste de te groot geworden bladeren weg te snoeien. Je kunt ook de van nature dode bladeren op de onderste delen van de plant en uitgebloeide bloemen verwijderen.

De beste tijd om Alocasia en Anthurium te snoeien is de lente.

Het is belangrijk om een schone schaar te gebruiken en de wonden zo klein mogelijk te houden door rechte sneden te maken. De plant verliest water bij deze wonden en is ook vatbaarder voor schimmels en plagen.

Als je besluit zwaar te snoeien of te toppen, zorg er dan voor dat je niet meer dan een derde van de totale lengte van een scheut terugsnoeit, zodat de plant gezond en sterk blijft.

Conclusie

Als tropische planten zijn Alocasia en Anthurium nogal veeleisend. Met een beetje aandacht en eenmaal per week verzorging kunnen ze in Nederland echter vrij goed gehouden worden en zijn ze een sieraad voor elke kamer.