Praktische tips voor de aanpak van tuinplanning

Voordat je naar het tuincentrum gaat om planten en bouwmaterialen in te slaan, is het de moeite waard om je creatieve gedachten voor de perfecte volkstuin op papier te zetten.

Wat je vooraf moet controleren bij het ontwerpen van je tuin

Ga na hoe groot je terrein is, hoe het perceel gesneden is en hoe de blootstelling aan de zon is. Een mogelijkheid is om je tuin in drieën te verdelen om zo de oppervlakten optimaal te verdelen tussen groentebedden, sierplanten en tuinhuis met zitje. De volgende stap is te beslissen welke planten het beste zullen gedijen op basis van de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om te onthouden dat bepaalde nuttige en sierplanten het graag zonniger of schaduwrijker hebben dan andere.

Naast de ideale plaatsing van de planten, kun je op kleur afgestemde arrangementen maken en ervoor zorgen dat niet alles tegelijk bloeit. Zo zal je volkstuin van de lente tot de herfst schitteren in een bloemenpracht. Bezoek je je volkstuin vooral na het werk of ’s avonds?

Zo ja, dan staat je zitplaats idealiter in een hoek met avondzon. Voor weekenders die op milde zomerzondagen graag in de volkstuin ontbijten, is een plek met ochtendzon ideaal.

Ideeën voor een groene inrichting van de volkstuin

Afhankelijk van je smaak kun je gebogen of geometrische paden aanleggen van het tuinhek naar het tuinhuisje en de bedden. Kleine paden tussen de groentebedden maken een betere toegang mogelijk bij het oogsten en zijn visueel opvallend. Ideale breedtes voor tuinpaden zijn ongeveer 90 cm.

Naast groenten zijn volkstuinen geschikt voor het kweken van fruitbomen en bessen. Een tussenliggende wilde bloemenweide zorgt voor een grotere biodiversiteit en biedt een toevluchtsoord voor insecten.

Biodiversiteit verwijst naar de biologische diversiteit van ecosystemen, de diversiteit van soorten en de genetische diversiteit binnen soorten.

Op een klein grasveldje kunnen kinderen spelen en volwassenen ontspannen in een ligstoel. Om wat meer privacy te creëren hoef je niet je toevlucht te nemen tot grove privacyschermen.

Je kunt je ook beschermen tegen nieuwsgierige blikken met bloemrijke klimplanten, bossige hagen of bessenstruiken. Wil je meer in je tuin laten groeien dan de ruimte toelaat? Je kunt dit probleem oplossen met verticaal tuinieren. Kruiden kun je bijvoorbeeld op elkaar planten in een soort kruidenrek.

Spiraalvormige tuinbedden zijn ook oogstrelend. Verhoogde bedden beschermen je groenten tegen slakken en zijn gemakkelijk voor je rug bij het tuinieren. Bovendien ontstaat onder deze bedden praktische bergruimte. Als je je volkstuin vooral in het weekend bezoekt, kun je het beste kiezen voor onderhoudsarme planten.

Je gezellige tuinhuisje

Kies een tuinhuisje dat past bij je geplande volkstuin. Je kunt je creativiteit gebruiken en je eigen perfecte schuurtje bouwen. Als alternatief zijn er geprefabriceerde bouwpakketten die je individueel kunt inrichten. In het tuinhuisje berg je je tuinmateriaal en je meubels op voor de winter. Het zal ook dienen als beschutting tegen het weer. Misschien denk je er ook aan om een heel weekend te overnachten in je volkstuin. Het is daarom de moeite waard om het huisje in te richten met kleine gordijntjes, bloembakken en gezellig meubilair.

Harmonieuze sfeer in de volkstuin

Met kleine tuinaccessoires en goede verlichting kun je een gezellige sfeer in je tuin brengen. Natuurkleurige bloempotten in de zithoek, op kleur afgestemde tafelkleden en placemats en kussens zorgen voor een harmonieus totaalbeeld. ’s Avonds schijnen discrete feeënlampjes of tuinverlichting. Om energie te besparen zijn lampen op zonne-energie in de zomer een goede keuze. Lantaarns met kaarsen brengen romantiek en warmte.

Je tuin mooi houden

Seizoensgebonden snoeien van bomen en struiken hoort bij tuinonderhoud. Bloem- en groentebedden moeten regelmatig gewied en herplant worden. Naast het maaien van het gazon is het raadzaam het gazon te verticuteren om mos te verwijderen en de grond te beluchten.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.