De tuin is een betoverend stukje natuur dat vooral met natuurlijke elementen is ontworpen. Hout, steen, grond – deze drie componenten mogen in geen enkele tuin ontbreken. Terwijl de houten schutting een klassieker is en aarde elk bed vult, krijgt steen tegenwoordig nog te weinig aandacht.
Toch kan het, als het goed geplaatst wordt, een bijzonder mooie sfeer in de tuin creëren! Het is de moeite waard om van tijd tot tijd steen te gebruiken.
Natuurstenen en hun voordelen – natuurlijkheid loont
Als je je tuin inricht met breukstenen, zul je het verschil merken zodra je ernaar kijkt. Dergelijke natuurlijke materialen zijn niet te vergelijken met synthetische materialen, ook al zijn er steeds nieuwe innovaties. Het gevoel van een echte steen kan door geen enkel plastic ter wereld worden nagebootst.
Daarnaast is er het ecologische aspect, want stenen geven geen schadelijke stoffen af en brengen dus mens en dier niet in gevaar.
Deze laatsten kunnen zelfs dubbel profiteren van een natuurstenen tuin. Grote stenen bieden nestgelegenheid en schuilplaatsen waar kleine dieren graag gebruik van maken.
Ontwerpmogelijkheden met natuur- en basaltstenen – van muren tot grindtuinen
De verschillende steensoorten kunnen op heel verschillende manieren in de tuin worden gebruikt. Basalt en andere grovere steensoorten worden bijvoorbeeld vaak gebruikt in schanskorven. Dit zijn draadmanden die gevuld worden met stenen en dienen als muren. Dit biedt niet alleen privacy, maar vooral een paradijs voor niet veeleisende groene planten.
Grotere natuurstenen kunnen ook worden gebruikt om perken af te boorden of zelfs om hellingen te beschermen. Hun grotere gewicht is geschikt om een terrein te ondersteunen en tegelijkertijd een esthetische, natuurlijke muur te creëren.
Middelgrote stenen zijn geschikt voor het bouwen van natuurlijke droge stenen muren. Ze zijn een paradijs voor insecten en bieden hen een nieuw thuis in de tuin. Halfhoge muren zijn erg populair en kunnen het klassieke jagershek in de tuin vervangen.
Ook hier kunnen schanskorven worden gebruikt. De draadmanden hoeven niet zo hoog te zijn als een man; ze zijn in talloze varianten verkrijgbaar, zodat ze ook als borders en dergelijke kunnen worden gebruikt. Bepalend is waar de schanskorf mee gevuld wordt. Kiezels, breukstenen, basalt of split – de keuze is ruim.
Water en steen – de elementen smelten samen
Sierstenen kunnen optimaal worden gebruikt om de tuinvijver in scène te zetten. Of het nu grote lavastenen zijn of klassieke basaltpuinstenen – ze snijden een fraai figuur in de vijver en vooral rond de oever. In de natuur worden meren bijna altijd omgeven door stenen, en hobbytuiniers kunnen deze natuurlijke flair ook in hun eigen tuin brengen.
Wel moet worden opgemerkt dat niet alle stenen echt geschikt zijn voor water. Marmer bijvoorbeeld verandert de pH-waarde in het water en kan zo de leefomgeving van vissen veranderen.
Eigenaren van een visvijver hoeven het echter niet zonder stenen te stellen. Er zijn neutrale stenen die gebruikt kunnen worden in en rond de tuinvijver.
Conclusie: stenen mogen niet ontbreken in tuinen
Grijs en fantasieloos? Stenen zijn veel meer dan dat. Ze dienen als decoratie, zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en vormen en sieren de woning. Van discrete witte sierkiezels tot grote, grijze basaltstenen – met de juiste keuze kunnen magische tuinen gecreëerd worden.