Een houten terras schoonmaken en onderhouden

Vergeleken met steen of beton reageert hout gevoeliger op weersinvloeden. Regen en wind, zon, sneeuw en ijs doen het materiaal grijs worden en kunnen het op lange termijn aantasten. Het is daarom cruciaal voor een lange levensduur van de planken om je houten terras regelmatig schoon te maken en te onderhouden.

Hoe maak ik een houten dek goed schoon?

Weersinvloeden en dagelijks gebruik laten sporen na op een houten terras: van een oppervlakkige grijze film (patina) tot kleine scheurtjes in de planken. Op lange termijn kan daar vocht binnendringen en een broedplaats vormen voor schimmels die het hout aantasten. Dit kan worden voorkomen door de vlonders regelmatig schoon te maken en vervolgens te onderhouden

Gebruik terrasolie om het oppervlak te beschermen tegen scheuren en vocht. Hierdoor blijft het natuurlijke materiaal bestendig. Een volgende verflaag frist de bruine kleur van het hout op, zodat het patina verdwijnt.

Hoe je een houten terras schoonmaakt kun je vinden in onze video-instructies of in detail in de stap-voor-stap instructies, die je ook als PDF-bestand kunt downloaden en uitprinten.

Wij raden je aan, om je houten terras ongeveer twee keer per jaar grondig te reinigen en te onderhouden: na de winter in het voorjaar voor de zomerhitte en in het najaar als voorbereiding op het koude seizoen. Het oppervlak moet volledig droog zijn voor het schoonmaken. Verwijder eerst met een bezem het grove vuil van het terras.

Opmerking: Let, afhankelijk van de houtsoort, op de haren van de bezem. Bij zacht naaldhout, zoals lariks of douglasspar, moeten de haren van de bezem zo zacht mogelijk zijn om de planken niet te beschadigen.

Dan wordt de tuinslang gebruikt: het hout moet helemaal nat zijn als het wordt besproeid. Zo nodig kun je dan met een verfkwast een ontvetter gelijkmatig op de houten vloerplanken aanbrengen. Maak na de door de fabrikant aanbevolen reactietijd opnieuw schoon met een borstel of bezem.

Opmerking: Voordat je gelakt hout behandelt, schuur je het met een schijfschuurmachine of verwijder je de oude verf met een geschikt afbijtmiddel.

Groene aanslag verwijderen

Groene plekken op het houten terras vergroten het risico op ongelukken bij nat weer. Dit komt omdat zodra vocht zich op het korstmos of mos vestigt, het glad wordt op de houten vlonders. Met groene algen verwijderaar, wordt dit risico afgewend. Maar er zijn ook huismiddeltjes en mechanische oplossingen die gebruikt kunnen worden om korstmos en mos te verwijderen – en die zijn meestal milieuvriendelijker.

De vloerplanken schoonmaken

Water en afwasmiddel gebruiken

Doe een paar scheutjes afwasmiddel in een emmer heet water en roer tot de vloeistof opschuimt. Verdeel vervolgens het mengsel van water en afwasmiddel royaal over de vloerplanken. Maak het natte hout grondig schoon met een bezem met harde haren of een schrobborstel. Spoel het oppervlak dan eenmaal af met schoon water.

Zachte zeep gebruiken

Zachte zeep kan onverdund op de terrasplanken worden aangebracht en met een borstel of schrobber worden ingewerkt om vuil en groene aanslag te verwijderen. Spoel de vlonders na het schoonmaken grondig af met een tuinslang of gieter.

Het gebruik van soda

Natriumcarbonaat is een praktisch en goedkoop huishoudelijk hulpmiddel gebleken voor het schoonmaken van houten terrassen. Het poeder is verkrijgbaar bij de drogist. Voor aangekoekt vuil meng je gewoon wat van het poeder met water en breng je het mengsel met een borstel rechtstreeks op de terrasplanken aan

Laat het mengsel ongeveer drie uur inwerken en borstel de planken dan helemaal af met schoon water.

Opmerking: Het is belangrijk dat er geen zure middelen zoals azijn worden gebruikt, want die kunnen het hout aantasten en langdurige schade veroorzaken.

De hogedrukreiniger gebruiken

Het gebruik van een hogedrukreiniger is niet geschikt voor alle houtsoorten. Bij zacht zachthout zoals lariks of douglasspar is het in het algemeen raadzaam deze procedure te vermijden, omdat de waterdruk het oppervlak van de vlonders kan beschadigen. Bij hardhoutsoorten als bamboe, bangkirai of kempas daarentegen kan vuil gemakkelijker machinaal worden verwijderd.

Tip: Een apparaat met roterende borstels is beter geschikt voor het reinigen van het houten terras dan een apparaat met vlakstraalsproeiers.

Als de hogedrukreiniger wordt gebruikt, ga dan voorzichtig te werk: Monteer eerst het dekhulpstuk en stel de waterdruk laag in. Als de druk te hoog is en je het speciale hulpstuk niet gebruikt, kan het hout beschadigd raken. De vezels kunnen bijvoorbeeld gaan staan en het oppervlak ruw en splinterig maken.

Het is belangrijk om het hele oppervlak schoon te maken, zodat het een uniforme kleur krijgt. Dan moet het terras eerst minstens 24 uur drogen. Deze procedure voorkomt dat er vocht in het hout achterblijft. Hierdoor kunnen de planken gaan rotten onder de daaropvolgende onderhoudslaag van olie.

Tip: Een hogedrukreiniger kan ook gebruikt worden om de meeste houten tuinmeubelen weer te laten glanzen.

Verzorging: Olie

Naast regelmatig schoonmaken hebben houten vlonders ook verzorging nodig. Het is zinvol om de planken te behandelen met een geschikte olie om scheuren in het oppervlak te voorkomen en tegelijkertijd te voorkomen dat er een grijs patina ontstaat.

Een transparante olie wordt aanbevolen als de kleur van het materiaal onveranderd moet blijven. Gekleurde producten, zoals een natuurlijk getinte douglassparolie, brengen de oorspronkelijke houttint duidelijker naar voren.

De producten maken het oppervlak van de planken glad en omgeven ze met een beschermende laag die water- en vuilafstotend is. Ongeschikt voor de verzorging van terrasplanken zijn daarentegen houtverduurzamende beitsen en vernissen. Ze schilferen snel af door veelvuldig gebruik.

Bij het oliën van de planken moet het zo windstil en bewolkt mogelijk zijn. Dergelijke weersomstandigheden zorgen ervoor dat de producten diep in het hout kunnen doordringen. Dit komt omdat het oppervlak te snel droogt in intens zonlicht.

Bij het oliën moet je ongeveer drie tot vier planken achter elkaar nemen en de onderhoudsolie aanbrengen met een kwast of een kortharige roller. Als de olie is opgenomen, herhaal je het proces en behandel je stap voor stap de hele vloer

Het houtverzorgingsproduct moet minstens 24 uur inwerken voor het volgende gebruik van het terras.

Tip: Natuurlijke verzorgingsproducten op basis van olie zijn onschadelijk voor de gezondheid. Daarom worden ze ook binnenshuis en bij de vervaardiging van kinderspeelgoed gebruikt.

Verwijder regelmatig vuil

Tot de volgende basisreiniging is het voldoende om de vloerplanken regelmatig helemaal schoon te vegen. Daarbij is het cruciaal om bladeren, vogelpoep en ander vuil grondig te verwijderen, want die kunnen verkleuring van het hout veroorzaken

Als er al hardnekkige vlekken zijn ontstaan, kun je die meestal verwijderen met een borstel en wat zeep of speciale terrasreiniger gebruiken. Als er in de loop van het jaar verweerde plekken op de houten planken verschijnen, is het zinvol om de aangetaste planken apart opnieuw te oliën. Dit bespaart tijd en moeite bij de volgende basisreiniging.

Welk hout is geschikt voor het terras?

De hoeveelheid onderhoud die nodig is hangt ook af van de keuze van het hout voor je terras. Planken van tropische houtsoorten zoals teak of bangkirai zijn erg populair. Deze vrij dure houtsoorten zijn bestand tegen insectenplagen en rot. Bovendien heeft de donkere kleur een nobel effect.

Teak en Bangkirai worden na verloop van tijd wel grijs zonder verzorging, maar ze verliezen hun hardheid niet. Als je de kleurverandering niet erg vindt, is de onderhoudsinspanning dus beperkt. Als je besluit deze houtsoorten te gebruiken, zorg er dan voor dat je gecertificeerde producten uit duurzame bosbouw koopt, die je bijvoorbeeld kunt herkennen aan het FSC-keurmerk.

Vaak goedkoper en duurzamer zijn terrasplanken van inlands hout. Onder druk geïmpregneerd vuren of grenen zijn geschikt. Douglas of lariks zijn ook relatief goed bestand tegen verwering. Onbehandeld komt inlands hout echter niet in de buurt van de duurzaamheid van tropisch hout. Hun duurzaamheid kan echter worden vergroot door bepaalde methoden.

Daartoe wordt het hout in was gedrenkt (duurzaam hout) of in een speciaal proces met bio-alcohol behandeld (Kebbenhout). Na het drogen verhardt de alcohol tot polymeren en maakt het hout zeer duurzaam. Een derde mogelijkheid om de duurzaamheid te verbeteren is warmtebehandeling (thermohout).

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.