Tuinhuisje van hout of metaal?

Om spades en grasmaaiers droog en veilig te bewaren, ligt de beslissing om een gereedschapsschuurtje te kopen voor de hand. Als je in de winkels rondkijkt, word je verwend met de keuze mogelijkheden. Moet het een houten of metalen schuurtje worden?

Hoeveel wil ik uitgeven en wat wil ik er in bewaren? Wil ik alleen een opslagruimte of wil ik er ook in kunnen werken? Al deze vragen leiden tot verschillende aanbiedingen. Dit artikel is bedoeld om je enige oriëntatie te geven.

Onderhoud en kosten

Op het eerste gezicht lijkt een houten schuur goedkoper dan een metalen schuur. Maar de onderhoudskosten zijn veel hoger dan voor een huis van aluminium of plaatstaal. Hout is niet per se weerbestendig en moet met olie of vernis behandeld worden.

Als de bescherming is afgesleten, is een nieuwe laag nodig. Scandinavische houtsoorten zijn van bijzonder hoge kwaliteit, idealiter ook met druk geïmpregneerd. Bij dit proces wordt het houtverduurzamingsmiddel onder druk in het hout gestampt.

Toch is het raadzaam om bij het onderhoud open lijnolie te gebruiken, om de beschermingsduur verder te verlengen en te voorkomen dat het hout te snel verbleekt. De onder keteldruk geproduceerde impregnering duurt vele jaren, maar niet eeuwig.

Dit kan de reden zijn waarom fabrikanten van houten tuinhuisjes een garantie geven van maximaal 5 jaar, terwijl je bij metalen huisjes soms kunt lezen over garanties van tussen de 10 en 20 jaar.

Aluminium voor buitengebruik wordt meestal geanodiseerd. Plaatstaal is minstens thermisch verzinkt voor op het erf en in de tuin. Beide oppervlaktebehandelingen zijn gemaakt om de hele levensduur van een schuurtje mee te gaan.

Er zijn dus geen vervolgkosten voor meer onderhoud. Weerbestendige metalen schuurtjes kun je afspoelen met een waterslang of schoonmaken met een doek en een beetje loogwater.

Tuin Tuinhuisje van hout of metaal

Warm hout, koud metaal

De kwestie van comfort is niet minder belangrijk. Sommige mensen willen geen “vreemd voorwerp” in hun tuin en kiezen daarom voor een houten gereedschapsschuurtje. Dit kan de reden zijn waarom er nu een groot aantal metalen huizen zijn met een houten uiterlijk. Deze modellen combineren twee voordelen: een natuurlijk uiterlijk en weinig onderhoud.

Ontwerpen met nagebootste houtnerf zijn daarom gemaakt voor natuurlijk ogende tuinen of harmoniëren met het natuurlijke groen van een gazon of heg. De oppervlakken kunnen met vernis of een speciale folie bedekt worden.

Er zijn ook folies met een houtgevoel op de markt. Deze voelen aan alsof je met je hand over hout gaat.

Overigens brengt een ruw oppervlak een waargenomen soort warmte over. Raak een ruw oppervlak en een glad oppervlak een keer aan. Zelfs bij dezelfde kamertemperatuur voel je dat het ruwe oppervlak warmer lijkt. Dit komt omdat gladde oppervlakken meer warmte weerkaatsen, terwijl ruwe oppervlakken meer warmte absorberen.

Wat een metalen huis (nog) niet kan bieden is een gevoel van welbehagen in het interieur dat typisch is voor een houten huis. Hier scoort een houten tuinhuis nog, want een natuurlijk uiterlijk krijgen metalen huizen meestal alleen voor de buitenste schil. Binnen ontbreken de natuurlijke geur van hout en de karakteristieke kenmerken die elk houten huis uniek maken.

Ook de thermische geleidbaarheid mag niet vergeten worden. In een metalen huis kan het ’s zomers heel snel heet worden, want metaal is een uitstekende geleider van warmte. Het kan er in de winter ook erg koud worden. Hout is in staat om warmte op te slaan en geleidelijk weg te stralen. Juist daarom zijn klassieke sauna’s van hout gebouwd.

Een houten zomerhuis is daarom ’s zomers comfortabeler dan een metalen, en ’s winters zorgt de opgeslagen warmte ervoor dat het huis minder snel afkoelt.

Accessoires

Behalve het onderhoudsarme en duurzame materiaal, hebben metalen huizen het voordeel dat accessoires meestal door de fabrikant bevestigd kunnen worden. Of er zijn al geprefabriceerde uitsparingen of elementen op de wanden, of er worden geschikte telescopische palen aangeboden.

De hulpstukken zijn aangepast aan de vorm van de verstevigingsstutten. Andere hulpstukken, zoals een gereedschaphouder, worden als in een beugel in deze stutten gestoken.

Houten huizen worden meestal zonder zulke prefabricages geleverd. Het is immers gemakkelijker om in hout te boren dan in metaal. Zo is hout als materiaal inderdaad beter geschikt voor haken of planken. Maar als de metalen gereedschapsschuren al geprefabriceerd zijn af fabriek voor accessoires, kunnen houten schuren hier maar beperkt punten scoren.

Conclusie: Feel-good tuinhuis vs. praktisch gereedschapsschuurtje

Terwijl schuurtjes worden aangeboden in hout, kunststof of metaal, vind je bij tuinhuisjes die als lounges gebruikt moeten worden een ruime keuze aan houten en vooral blokhut- en blokhutschuurtjes. Weinig mensen denken eraan hun weekendvakantie door te brengen in een metalen tuinhuisje.

Voor het opbergen van uitrusting, daarentegen, ligt de nadruk op snel onderhoud, gemakkelijk onderhoud en eenvoudige montage.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.