Als je een onderconstructie voor je houten terras wilt bouwen, vind je in deze gids veel nuttige informatie over dit onderwerp. De constructie moet stabiel, duurzaam en vakkundig gebouwd zijn om het dek, alle meubels en ontwerpelementen en de bewoners jarenlang veilig te ondersteunen. Leer meer!
Waarom heb ik een onderconstructie voor het terras nodig?
Een houten terras biedt een natuurlijke flair, gezelligheid en een aangenaam gevoel onder de voeten. Het straalt gezelligheid uit en is gemakkelijk te onderhouden met de juiste en regelmatige behandeling van de terrasplanken.
Hoe lang je van je houten terras kunt genieten hangt onder andere af van de onderbouw, de basis van elk terras. Alleen als de onderconstructie correct en goed is aangelegd, zal je houten terras je vele jaren plezier geven
Anders kunnen er snel schade en stabiliteitsproblemen ontstaan. We laten zien waar je op moet letten bij het plannen en bouwen van de onderbouw.
Waar kan ik een houten terras aanleggen?
In principe kun je bijna overal op je erf een terras aanleggen – direct naast het huis of op een open plek in de tuin. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste locatie:
Plaats je houten terras bijvoorbeeld niet in de directe omgeving van bomen, want daar verzamelt zich veel vocht en de wortels kunnen de onderbouw van het terras beschadigen. Het vocht, maar ook bladeren en ander natuurlijk vuil, kunnen de planken snel glad maken, verkleuren en de kans op schimmel vergroten
Als het hout eenmaal begint te rotten, helpt zelfs de beste onderconstructie niet meer.
Houd bij het kiezen van een locatie ook rekening met eventuele ondergrondse kabels die al in de tuin liggen en plan in dat je waarschijnlijk een stroomaansluiting voor verlichting en stopcontacten op het terras zelf wilt hebben.
Zonwering en eventueel een privacyscherm spelen ook een belangrijke rol. Er moet ook voldoende ruimte zijn voor beide elementen op je nieuwe houten terras.
De onderbouw voor je terras heeft uiteindelijk zelf een stabiel fundament nodig. Plan daarom bij het kiezen van een locatie dat je afhankelijk van de ondergrond voor de juiste onderbouw moet zorgen.
Het fundament voor de onderbouw
Als ze in direct contact zouden komen met de grond, zouden de terrasplanken van je houten terras vocht uit de grond opnemen en op lange termijn gaan rotten. Zodat dit niet gebeurt en het terras een stabiele basis heeft, is de aanleg van een goede onderbouw zo belangrijk. Maar de onderconstructie, die vaak van hoogwaardig hout is gemaakt, heeft ook een stevig fundament nodig:
Zorg daarom voor een betonnen fundering of, als de grond voldoende stevig is, voor een draagvlak of steunpunten van stenen platen, waarop je dan vierkante houten balken bevestigt. Je hebt de keuze tussen eenvoudige stoeptegels waarop je de onderbouw bouwt of puntfunderingen met paalsteunen.
Een derde optie is onderconstructies met paalopleggingen. Deze zijn ook verkrijgbaar met een aanpassingsfunctie, zodat je oneffenheden in de grond gemakkelijk kunt compenseren.
Op de afzonderlijke puntfunderingen of op elke paal wordt een funderingssteen of een grondplaat geplaatst. Je kunt de onderbouw stevig met de ondervloer verbinden of een zwevende constructie maken. In het laatste geval schroef je de balken aan elkaar tot een soort frame waarop je dan de terrasplanken legt.
Als je de grond hebt voorbereid en de fundamenten hebt gegraven, moet je het hele gebied bedekken met onkruidvlies. Pas dan kun je de funderingsstenen, plintstenen of vloerplaten leggen.
Weerbestendige onderbouw
Behalve dunne steunpunten moeten de steunbalken en ook de planken zelf duidelijk boven de grond liggen. Vul bovendien de ruimtes tussen de stenen platen of funderingen op met steenslag of grind, zodat water sneller kan weglopen en vocht zich niet verzamelt onder de terrasplanken en in de onderconstructie.
Overal waar hout in contact komt met steen, scheid je de twee materialen met steunkussens, vijverfolie of rubbergranulaatkussens. Plaats vóór het schroeven een plastic ring van ongeveer 3 mm dik tussen de plank en de steunbalk als afstandhouder.
Monteer alle balken zo dat ze 5 tot 6 cm van de vloer staan. Zorg er ook voor dat de helling van het houten terras straks minstens 2% is.
Hoe ver de steunbalken uit elkaar moeten liggen hangt af van de dikte van de gebruikte terrasplanken:
- voor planken tot 2,5 cm dik = 40 cm uit elkaar
- voor planken dikker dan 2,5 cm = 50 cm uit elkaar
Als je twee balken aan elkaar moet stoten, verbind ze dan met roestvrijstalen platte verbindingsstukken en zorg dat ze op een funderingssteen rusten.
Welk materiaal is geschikt voor de onderbouw?
Hout is ook een geschikt materiaal voor de onderbouw van het houten terras. Je kunt echter ook aluminium draagbalken gebruiken.
Als je hout gebruikt, gebruik dan voor de draagconstructie hetzelfde hout als voor de terrasplanken. Zo weet je zeker dat de verschillende houtsoorten niet verschillend uitzetten en schade veroorzaken aan het houten dek.
Aluminium is iets duurder in aanschaf dan hout, maar het is een lonende investering omdat het metaal niet krom trekt en met alle houtsoorten gebruikt kan worden. Je schroeft de planken eenvoudig in de aluminium draagbalken met zelftappende roestvrijstalen schroeven.
Een houten terras op gras bouwen
Als je je houten terras wilt aanleggen waar voorheen een gazon was, moet je op een paar bijzondere dingen letten: Zo moet de grond, dus de latere ondergrond van je terras, goed doorlatend en ook vorstbestendig zijn. Als het gebied is omheind met boordstenen, kun je voorkomen dat er gras of onkruid onder het houten terras groeit.
De grond moet ook voldoende draagkracht hebben, want een houten terras weegt veel. Als de grond te zacht is voor het terras, bestaat de kans op schade zoals kromme planken of deuken in het hout. Als je een houten terras wilt aanleggen op een voormalig gazon, moet je eerst te werk gaan alsof je een betegeld terras aanlegt.
Ruim hiervoor het gebied op en vervang de grond door grof zand of grind. De zand- of grindlaag moet ongeveer 20 cm hoog zijn. Daarna volgt 5 cm steenslag, dan het onkruidvlies en de funderingsplaten en eventueel de onderleggers. Gebruik als funderingsstenen, stoeptegels of andere betonplaten. Leg ze precies uitgelijnd op de snippers, zodat alles aan het eind recht is.
Bedenk bij het plannen dat de hoogte van het terras afhangt van deze afzonderlijke lagen. Hoe dieper het terras moet worden, hoe dieper je moet graven. Denk ook aan de hoogte van de terrasdeur. Idealiter is het terras gelijk met de deur.
Een houten terras bouwen op puntfunderingen
Als je terras ongeveer gelijk ligt met de grond, zijn kleine puntfunderingen bijzonder geschikt voor de onderbouw. Het voordeel voor jou is dat je geen groot gebied hoeft af te graven en dragend te maken met grind en steenslag.
Als je goed gedraineerde grond hebt, hoef je de puntfunderingen niet te diep te maken: 40 cm kan genoeg zijn. Is de grond daarentegen minder geschikt of wil je de fundamenten vorstbestendig maken, kies dan een diepte van minstens 80 cm.
Graaf het gebied uit tot een diepte van ongeveer 10 tot 15 cm en vul het op met grof zand. Graaf dan de funderingsgaten. Met een grondboor, die je ook kunt lenen bij de verhuurservice van je plaatselijke OBI-winkel, kun je gaten van ongeveer 50 cm diep en ongeveer 20 cm doorsnede in de grond boren.
Doe ongeveer 10 cm grind in deze gaten, verdicht het en vul dan de dekvloer beton. Verdicht het op dezelfde manier en leg het onkruidvlies over het oppervlak en de fundamenten.
Plaats dan op elk fundament een betonnen grondsteen. Je kunt bijvoorbeeld vierkante gootstenen gebruiken (16 x 16 x 12 cm). Egaliseer hoogteverschillen met plastic wiggen onder de balken. Als alternatief kun je er wat beton onder scheppen.
Houd de balken droog door een stuk vijverfolie (ca. 15 x 15 cm) tussen elke balk en de funderingssteen te leggen.