Hoe hoogpolig tapijt reinigen? Reiniging en onderhoud van Hoogpolig vloerkleed?

hoogpolig tapijt schoonmaken

Hoogpolige tapijten zijn niet alleen mooi om te zien en heerlijk zacht onder de voeten, maar kunnen ook een gezellige sfeer in huis brengen. Om uw tapijt in topconditie te houden, is het van groot belang om deze regelmatig te reinigen.

Ontdek hier hoe u hoogpolige tapijten voorzichtig en grondig kunt reinigen, welke reinigingsmiddelen en huismiddeltjes u kunt gebruiken en wanneer nat reiniging de moeite waard is.

Hoe reinig ik een hoogpolig tapijt?

Hoogpolige tapijten zien er buitengewoon uit, verspreiden een gezellige sfeer en voelen heerlijk donzig aan onder de voeten. Om dat zo te houden, reinigt u uw tapijt regelmatig.

Houd grof vuil en stof weg van het tapijt door het minstens eenmaal per week grondig te stofzuigen. Als er vlekken op het pooltapijt zitten, verwijder deze dan onmiddellijk met water en een doek. Pas op dat u niet te hard wrijft of borstelt – dit zal het tapijt beschadigen.

Voor hardnekkige, opgedroogde vlekken kunt u vlekkenverwijderaar of tapijtschuim gebruiken. Volg echter de instructies van de fabrikant en test het reinigingsmiddel vooraf op een onopvallende plek op het tapijt om te zien of het compatibel is.

Af en toe heeft een hoogpolig tapijt een intensieve of natte reiniging nodig. Idealiter laat u dit doen door een gespecialiseerd bedrijf. Als het een klein, handzaam tapijt is, kunt u het ook in bad of in de wasmachine wassen.

PS: Je kunt het ook anders doen, dat laat de Poetsprins zien in deze video:

Hoogpolige en langpolige tapijten

Als tapijten lekker pluizig aanvoelen, komt dat door hun pool. De pool bestaat uit losse vezels die loodrecht op de rugstof staan en kan in lengte variëren, afhankelijk van het tapijt.

Een poolhoogte (vezellengte) van minder dan 1,5 cm wordt een kortpolig tapijt genoemd, tussen 1,5 cm en ca. 5 cm poolhoogte zijn hoogpolige tapijten en poolhoogtes van meer dan 5 cm worden langpolige tapijten genoemd. Hoe hoger de pool, hoe pluiziger het tapijt meestal aanvoelt. Het reinigen van hoogpolig en langpolig tapijt is echter iets tijdrovender dan het reinigen van kortpolig tapijt.

Rood hoogpolig tapijt – Basis tapijtreiniging

Om zo lang mogelijk van uw hoogpolig tapijt te genieten, moet u het regelmatig reinigen. Na verloop van tijd zet zich steeds meer vuil en stof uit de lucht af in het tapijt. U kunt dit effectief verhelpen door minstens eenmaal per week grondig te stofzuigen.

Als uw tapijt draagbaar en niet te groot is, kunt u het af en toe uitslaan op een tapijtstok – of een zwaaiframe of iets dergelijks. Als het tapijt aan de tapijtstok hangt, kunt u ook van de gelegenheid gebruik maken om de vloer onder het tapijt te stofzuigen en eventueel vochtig te dweilen.

Als u een hoogpolig tapijt heeft, vergeet dan niet de onderkant af en toe te stofzuigen. Gebruik voor het stofzuigen van hoogpolig tapijt een gladde tapijtmond, zodat geen afzonderlijke vezels worden uitgeveegd.

Vlekken verwijderen en huismiddeltjes voor tapijtreiniging

Verwijder indien mogelijk onmiddellijk vlekken uit uw hoogpolig tapijt. Hoe langer u wacht met schoonmaken, hoe kleiner de kans dat u de vlek kunt verwijderen zonder blijvende sporen achter te laten. Het is belangrijk dat u uw tapijt voorzichtig behandelt: hard wrijven of borstelen en agressieve schoonmaakmiddelen kunnen het tapijt blijvend beschadigen.

Eerst voorzichtig hardnekkig vuil oprapen met bijvoorbeeld een lepel. Los vuil kan gewoon worden opgezogen. Dep vloeistoffen weg met een absorberende doek. Werk altijd vanaf de rand van de vlek naar het midden toe. Dep de plek vervolgens met een vochtige doek (niet wrijven). Laat het water intrekken en dep vervolgens met een droge doek om het losgemaakte vuil op te nemen. Herhaal dit proces zo nodig een of twee keer.

U moet alleen vlekkenverwijderaar of tapijtschuim gebruiken als u geen succes heeft met helder water. Vlekkenverwijderaars en tapijtschuim kunnen namelijk verkleuring van het tapijt veroorzaken. Daarom is het het beste om het effect eerst te testen op een onzichtbare plek of een tapijtrestant. Breng vervolgens het reinigingsmiddel aan op de vlek en masseer het voorzichtig in met een doek.

Volg bij het gebruik van vlekverwijderaars de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en de onderhoudsinstructies van de tapijtfabrikant. U kunt losgemaakt vuil opnemen met een droge plek van dezelfde doek. Maak vervolgens schoon met schoon water en dep de vlek droog met een keukenhanddoek.

Als alternatief voor chemische reinigingsmiddelen kunt u proberen het tapijt te reinigen met een veilig huismiddel. Sneeuw, zuiveringszout en scheerschuim zijn populaire huismiddeltjes. Scheerschuim wordt echter niet aanbevolen, omdat niet alle producten geschikt zijn en het tapijt kunnen beschadigen. Bovendien kunnen kleverige resten van het scheerschuim in het tapijt achterblijven, waardoor vuil in het tapijt kan worden ingesloten.

Het tapijt reinigen met sneeuw is als een zachtere natte reiniging: Het tapijt wordt niet helemaal nat. Bedek het tapijt met een laag sneeuw en werk de sneeuw voorzichtig in met een schrobborstel. Daarna kun je de sneeuw gewoon uit het tapijt tikken.

Gebruik een soortgelijke procedure met zuiveringszout: Strooi het poeder op het tapijt, werk het grondig maar voorzichtig in met een schrobborstel, laat het een nacht inwerken en stofzuig dan grondig.

Tips voor intensieve en natte reiniging

Naast regelmatig stofzuigen moeten hoogpolige tapijten ongeveer om de drie tot vijf jaar een vezeldiepe intensieve reiniging krijgen. Intensieve en natte reiniging van tapijten wordt door gespecialiseerde bedrijven als dienst aangeboden.

Vooral voor grotere tapijten is dat heel zinvol. Als u zelf intensieve tapijtreiniging wilt proberen, kunt u de volgende tips als leidraad gebruiken:

  • Stofzuig voor elke intensieve reiniging het hoogpolige tapijt grondig. Kleinere tapijten met een lagere poolhoogte kunnen in bad of zelfs in de wasmachine worden gewassen. Tapijten met zeer lange poolvezels zijn minder geschikt voor de badkuip of wasmachine omdat ze veel water opnemen. Door hun zware gewicht zijn ze moeilijk te hanteren en duurt het lang om te drogen. Volg in elk geval de onderhoudsinstructies van de tapijtfabrikant.
  • Voor grotere of vastgelegde hoogpolige tapijten wordt het gebruik van een tapijtreinigingsmachine aanbevolen. Deze machines maken gebruik van de zogenaamde sproei-extrusiemethode, waarbij een reinigingsoplossing onder druk in de pool wordt gespoten en vervolgens samen met het vuil weer wordt opgezogen. U kunt ook een natte stofzuiger gebruiken – de reinigingsoplossing kan bijvoorbeeld met een drukspuit worden aangebracht.
  • Tapijten reinigen met een stoomreiniger is ook mogelijk voor hoogpolige tapijten. Aangezien de stoomreiniger zeer hete stoom onder druk spuit, is het belangrijk voorzichtig met het tapijt om te gaan. Volg de instructies van de fabrikant voor het tapijt en de stoomreiniger, bevestig een microvezeldoek aan het reinigingsapparaat en stel de stoomsterkte en -hoeveelheid in op het laagste niveau. Als het vuil hiermee al van het tapijt kan worden verwijderd, houd dan de instelling zoals die is.

Tapijtreiniging: Wat te vermijden

Hoogpolige tapijten zijn gevoelig en kunnen snel beschadigd raken als er niet voorzichtig mee wordt omgegaan. Vermijd daarom te veel mechanische belasting, bijvoorbeeld door borstelen bij het stofzuigen of te hard wrijven bij het verwijderen van vlekken.

Gebruik bij het schoonmaken geen oplosmiddelen, zeep of afwasmiddelen. Wollen tapijten zoals flokatis verdragen geen alkalische reinigingsmiddelen of enzymreinigers.

James Vlekkenwonder - Vlekverwijderaar voor tapijt, karpet en meubelstof -

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.