Laminaat is verkrijgbaar in een breed scala aan afmetingen, van smalle planken tot extra brede planken en zelfs tegellaminaat. Bovendien zijn er talloze stijlen beschikbaar, van traditioneel houtlook tot modern beton. Er zijn zoveel verschillende soorten en maten laminaat verkrijgbaar tegenwoordig.
Misschien vind jij de extra brede plank wel mooi, terwijl je buurman liever tegellaminaat heeft. We hebben het voor je even samengevat, inclusief 6 Tips.
Wat is laminaat?
Laminaat is een vloerbedekking die bestaat uit verschillende lagen. De afzonderlijke laminaatlagen zijn over hun hele oppervlak aan elkaar gelijmd. De productie van laminaat – het lamineerproces – maakt het mogelijk om verschillende materialen, diktes en looks met verschillende eigenschappen en voordelen te combineren.
Laminaatvloeren zijn onderhoudsvriendelijk, eenvoudig te leggen en slijtvast. Dankzij de veelzijdige decoratieve laag is laminaat ook verkrijgbaar in veel verschillende looks. Laminaatvloeren zijn een van de populairste vloerbedekkingen.
Bij het kopen van de juiste soort laminaat moet je letten op andere eigenschappen en voordelen, zoals installatietechniek, materiaaldikte en contactgeluidsisolatie.
1. Laminaat met kliksysteem
Vroeger werden laminaatvloeren met messing en groef aan elkaar gelijmd. Tegenwoordig worden laminaatvloeren meestal zwevend en zonder lijm gelegd.
Moderne verbindingssystemen maken deze manier van leggen mogelijk, waarbij de planken van de vloerbedekking in elkaar worden geschoven en zonder lijmen worden vastgehouden. Er is weinig verschil in de inspanning die nodig is om de verschillende systemen die op de markt zijn te installeren.
Kliksystemen: Bij kliklaminaat leg je de laminaatplanken naast elkaar en tik je ze voorzichtig op hun plaats met een stootblok en hamer. Tand en groef grijpen in elkaar met een “klik”.
Sluitsystemen: Bij sluitsystemen worden de laminaatplanken van bovenaf onder een lichte hoek ingestoken en vastgezet.
Gecombineerde systemen: Laminaatvloeren die beide systemen combineren komen ook veel voor. Er wordt bijvoorbeeld een kliksysteem gebruikt aan de voorzijde en een sluitsysteem aan de lange zijde.
2. Welke dikte moet een laminaatvloer hebben?
Fabrikanten van laminaatvloeren bieden planken aan van 6 mm tot 12 mm dik. Als vuistregel geldt: hoe dikker het laminaat, hoe robuuster en duurzamer de vloer. Planken met een grotere dikte kosten iets meer, maar die uitgave is het op den duur waard:
In kamers met weinig verkeer, zoals de slaapkamer, is een laminaatvloer van 6 mmvaak voldoende.
Voor kamers met normaal verkeer, zoals een woonkamer of studeerkamer, is een plankdikte van 7 mm meestal voldoende.
In kamers met veel verkeer, zoals kinderkamers of gangen, leg je laminaatvloeren van minstens 8 mm dik.
3. Stille voetstappen: Contactgeluidsisolatie en laminaat ondervloeren
Laminaat is een harde vloerbedekking en maakt geluid als er op gelopen wordt. Dit kan niet alleen storend zijn in je eigen huis, maar ook de buren kunnen je horen als je door je kamers loopt. Daarom is het belangrijk dat de vloer een contactgeluidsisolatie heeft.
Voor laminaatvloeren zijn speciale ondervloeren in verschillende diktes verkrijgbaar. De isolerende ondervloeren zijn verkrijgbaar om uit te rollen of als planken die als puzzelstukjes in elkaar geschoven worden, zodat ze niet wegglijden. Het leggen van contactgeluidsisolatie is snel en ongecompliceerd. Je legt de folie of planken op de vloer en kunt het laminaat zwevend op het oppervlak leggen, dus zonder lijm.
Tip: Contactgeluidsisolatie is ook nuttig als je laminaat legt op vloeren die vocht bevatten. Kies dan voor een dampdichte ondervloer.
4. Laminaat in houtlook
Laminaatvloeren met een houtlook zijn bijzonder populair. Of het nu eiken, beuken of esdoorn is – laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in elk houtdecor. Daarmee is laminaat een voordelig alternatief voor echt hout. Naast populaire decors als eiken of beuken kun je ook moderne, huiselijke accenten leggen met meer ongebruikelijke houtdecors als walnoot of grenen.
Houtdecors met lichte verkleuringen in het patroon, bijvoorbeeld naar wit of grijs (used look), zijn ook in de mode.
Opmerking: Houd er ook bij laminaatvloeren rekening mee dat een donker oppervlak een kamer kleiner doet lijken en dat lichtgekleurde vloeren meer onderhoud en schoonmaak nodig kunnen hebben.
5. Klassieke en ongewone decors
De patronen van laminaat komen vaak overeen met de klassieke patronen van parket – zoals strook, plank of scheepsvloer.
Maar ook wie niet op zoek is naar een klassiek ontwerp komt aan zijn trekken. Steeds gebruikelijker zijn bijvoorbeeld oppervlakken met letters binnen de houtlook, prints zoals kranten of laminaatplanken in de used look, die de vloer een nostalgische uitstraling geven. Sommige fabrikanten bieden zelfs een geheel eigen oppervlakteontwerp aan – zo kun je van je laminaat een echte one-of-a-kind maken.
6. Laminaat in tegel- en steenlook
Vroeger werd laminaat vooral gezien als een goedkoop alternatief voor parket, dus houten vloeren. Nu is laminaat ook verkrijgbaar in de look van andere vloerbedekkingen. Je kunt kiezen uit decors met een tegel- of steenlook. Deze oppervlakken zijn ideaal voor alle ruimtes zoals de keuken of de badkamer waar je voorheen tegels of soortgelijke vloerbedekkingen zou hebben gelegd.
Laminaat of tegels?
Laminaat is een alternatief voor echte stenen tegels omdat het goedkoop is, gemakkelijk te leggen en eenvoudig te verwijderen als je verhuist. Een ander voordeel is dat het materiaal van laminaatvloeren warmer is dan stenen vloeren en mogelijk meer contactgeluidisolatie biedt. Helaas id het nadeel, dat ten opzichte van tegels is, dat ze niet geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.