Verschillende houtsoorten combineren in de woonkamer

De woonkamer is waarschijnlijk de kamer waar de meeste mensen de meeste wakkere uren in hun eigen huis doorbrengen. Daarnaast worden in deze ruimte ook gasten ontvangen voor familiefeesten en andere gelegenheden.

Daarom moeten verschillende houtsoorten in de woonkamer zo worden gecombineerd dat het geheel er zo harmonieus en esthetisch mogelijk uitziet.

Foto door Emre Can Acer: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/ronde-bruine-houten-tafel-tussen-twee-stoelen-en-ottomaanse-stoel-2079246/
Foto door Emre Can Acer

Harmonisch combineren van houtsoorten in de woonkamer met een paar eenvoudige basisregels

Niet alle houtsoorten kunnen volledig vrij met elkaar worden gecombineerd. Daarom moet u er bij het combineren van verschillende houtsoorten voor de woonkamer ook op letten dat u houten vloerbedekking, wandbekleding en meubels kiest die echt bij elkaar passen.

Daartoe kunt u een paar eenvoudige basisregels volgen:

  • combineer indien mogelijk niet meer dan drie houtsoorten in één ruimte
  • houtsoorten van dezelfde kleurcategorie combineren
  • sterk generfde houtsoorten niet mengen
  • let op de ontwerpstijl
  • Gebruik zo nodig optische “bufferelementen” om te helpen.
  • De kleurzweem van een houtsoort maakt het verschil

Bij het combineren van verschillende houtsoorten in de woonkamer wordt het meestal esthetisch dubieus als verschillende kleurtinten wild met elkaar worden gemengd.

Zo is het contrast tussen de donkere mahonie en de taxus met zijn rode tint meestal moeilijk op te lossen.

Let er daarom bij de keuze van de verschillende houtsoorten altijd op dat u, indien mogelijk, alleen houtsoorten van één kleurgroep combineert. Maar sommige contrasten kunnen natuurlijk heel bewust worden ingesteld om een bepaald focaal effect te bereiken.

Bovendien kan zeer licht en nauwelijks generfd hout, zoals populier of vurenhout, zeker worden gebruikt als discrete achtergrond voor meer opvallend generfd edelhout.

Waar zet je het erfstuk met een opvallende houtnerf?

Menig geërfd meubelstuk is beslist te goed voor het grofvuil en toch moeilijk te integreren in een modern interieur. In zo’n geval hoeft u niet per se uw toevlucht te nemen tot gekleurde lak om het probleem van de opvallende nerf op te lossen.

Soms kunt u de visuele spanning gemakkelijk oplossen door visuele “bufferzones” rond het erfstuk te creëren en zo de aandacht in de woonkamer te verleggen.

Witte oppervlakken of tapijten in opvallende kleuren kunnen bijvoorbeeld het nodige contrast creëren, zodat een antieke woonkamer kast esthetisch kan worden geaccentueerd te midden van een modernere woonkamer inrichting.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.