Bouw uw eigen terrasoverkapping

Deze gids toont u hoe u zelf een eigen terrasoverkapping kunt bouwen en uw dak kunt plannen. Leer welke stappen nodig zijn voor de onderbouw, het dak en een stabiele structuur voor de terrasoverkapping.

Eigen terrasoverkapping – Is een bouwvergunning nodig?

Als u een terrasoverkapping op uw huis plaatst, kan dit al worden beschouwd als een verbouwingsmaatregelen in juridische zin. Dit betekent dat u mogelijk een officiële bouwvergunning nodig heeft. De precieze voorwaarden hangen af van de bouwvoorschriften van uw deelstaat en de desbetreffende gemeentelijke verordening. Informeer daarom, voordat u gaat bouwen, eerst bij uw plaatselijke bouwautoriteit naar de wettelijke situatie in uw stad.

Let op: Als u uw terrasoverkapping plaatst zonder de vereiste vergunning, kunt u een boete krijgen. Bovendien kunnen de autoriteiten eisen dat u het dak demonteert.

Tip: Het goedkeuringsproces voor uw terrasoverkapping kan enige tijd in beslag nemen. Ga daarom op tijd naar de autoriteiten.

Onderdelen van de dakconstructie

De dakbedekking bestaat meestal uit draagbalken en gordingen. Steunbalken dragen de dakconstructie en gordingen dienen als steun voor de zogenaamde spanten. Deze ondersteunen de dakbekleding, inclusief dakbedekking.

Het aantal houten onderdelen en de afmetingen van de overkapping zijn gebaseerd op statische berekeningen of schattingen en zijn afhankelijk van de totale constructie van de terrasoverkapping. Als u polycarbonaatplaten met dubbele banen gebruikt, moet de afstand tussen de spanten ongeveer 85 cm bedragen, afhankelijk van de breedte van de plaat.

Als de dakbekleding een hoger eigen gewicht heeft, wordt de afstand kleiner. Dit geldt bijvoorbeeld voor glas of dakpannen. Voor deze laatste wordt een spatafstand van ongeveer 60 cm aanbevolen. Passende informatie hierover is bij een kit gevoegd.

Materialen voor de terrasoverkapping

Uw terrasoverkapping moet duurzaam zijn en bestand tegen zwaar weer. Dit maakt het gebruik van stabiele materialen voor de constructie onvermijdelijk. Hout is een goede keuze voor het raamwerk omdat het robuust en relatief goedkoop is.

De populairste houtsoorten voor terrasoverkappingen zijn Douglas en glulam (Gelamelleerde balken GL (Glulam). Dit laatste wordt industrieel vervaardigd en is bijzonder stabiel door de verlijming van minstens drie lagen van het desbetreffende hout.

Bovendien zal gelijmd hout minder snel barsten.

Hout is een natuurlijk materiaal dat moet worden geïnstalleerd en onderhouden met inachtneming van constructieve en chemische houtverduurzaming om een lange levensduur te garanderen. Daarom zijn terugkerende maatregelen nodig voor de verzorging van hout. Het relatief hoge eigen gewicht van het materiaal vereist ook dat de ondergrond op het terras net zo wordt verdicht.

Een aluminium constructie met een geanodiseerd oppervlak is gemakkelijker te onderhouden dan hout. Dit wordt gekenmerkt door het feit dat het hard en krasbestendig is en dus een betrouwbare bescherming biedt tegen corrosie.

Aluminium is bijzonder goed bestand tegen weer en wind en is tegelijkertijd een zeer licht en stabiel bouwmateriaal. Een aluminium terrasoverkapping is duurder in aanschaf dan hout.

Ook voor de overkapping van uw terras kunt u kiezen uit verschillende materialen. Als het terras zo weinig mogelijk moet worden verduisterd, is lichtdoorlatende dakbedekking aan te bevelen. Gelaagd veiligheidsglas is bijvoorbeeld verkrijgbaar in helder en melkachtig.

Opmerking: Houd er rekening mee dat het zware gewicht een bijzonder sterke onderbouw vereist. Polycarbonaat of acrylplaten met dubbele beglazing zijn gemakkelijker te verwerken. Acryl is verkrijgbaar in helder of melkglas en in donkere of getinte versies.

Een bijzonder voordelig alternatief is PVC-golf, dat verkrijgbaar is in transparante, semitransparante en gekleurde versies, waardoor u veel mogelijkheden hebt om uw terrasoverkapping vorm te geven.

Complete Kit of eigen ontwerp?

Als u een bekwaam vakman bent en ook het vertrouwen hebt om grotere projecten aan te pakken, kunt u het aandurven om uw eigen terrasoverkapping te ontwerpen. Aangezien de verwerking van aluminium zeer complex is en speciaal gereedschap vereist, is een houten terrasoverkapping bij uitstek geschikt voor uw project. Houd er ook rekening mee dat het dak van een terras een statisch raamwerk vereist. Laat indien mogelijk een vakman u helpen bij het berekenen van de statica om de nodige stabiliteit te garanderen.

Tip: De constructie van de dakbedekking vereist een bekwaam gebruik van boor en zaag. U kunt de afzonderlijke onderdelen die u nodig heeft op maat laten zagen. Het is echter gemakkelijker om een kit te gebruiken. Prefab kits voor een terrasoverkapping zijn al berekend en ontworpen.

Een solide basis – het raamwerk van de terrasoverkapping

Zelf overkapping maken? Dat is nog niet eens zo moeilijk. Ongeacht of u kiest voor een bouwpakket of de zelfgemaakte terrasoverkapping, de eerste stap is het verankeren van de palen aan de fundering. Daarvoor zijn stalen paalsteunen nodig die in beton zijn gegoten of op een betonnen fundering zijn geschroefd.

De palen zijn verbonden met deze balken. Bij een houten terrasoverkapping geeft dit niet alleen steun aan de constructie, maar beschermt het ook de palen tegen wateroverlast of optrekkend vocht uit de grond. Merk op dat paalsteunen niet in elke kit zijn inbegrepen en afzonderlijk moeten worden gekocht.

Opmerking: Let er bij het leggen van funderingen op dat deze vorstbestendig zijn. De fundering moet op een diepte liggen waar geen grondvorst is. Normaal gesproken is dit het geval bij ongeveer 80 cm.

PS: Bekijk ook onze andere berichten in de tuin categorie voor meer inspiratie

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.