Bemest planten optimaal – daar moet u op letten

Bemest planten optimaal

Sommige plantensoorten moeten van tijd tot tijd worden bevrucht om ze te voorzien van waardevolle voedingsstoffen die ze zelf niet in de bodem vinden. Aangezien kunstmeststoffen het milieu meermaals vervuilen, is het een goed idee om zelf plantenmest te produceren. Dit is heel eenvoudig en ook gratis.

Plantaardige meststoffen uit tuin- en keukenafval

Hoogwaardige compostgrond uit eigen keuken- of tuinafval is de meest klimaatvriendelijke bron van meststoffen, omdat compostering de natuurlijke materiaalkringloop sluit zonder schadelijke stoffen uit te stoten. Daarbij dient de compostgrond niet alleen de voedingsstoffenvoorziening van de planten, maar levert het ook de bodem en bevordert het opbouwen van humus. U kunt dus zonder de greep van dure minerale meststofverpakkingen en tegelijkertijd de impact op het klimaat tot een minimum beperken.

Onze composteringsgids vertelt u waar u op moet letten bij het composteren. Als u uw werk wat gemakkelijker wilt maken, kunt u gebruik maken van een kant-en-klare tuincomposteerder.

De voordelen van organische bemesting

  • binnenlandse kunstmestproductie bespaart emissies
  • gratis, omdat het uit afval wordt geproduceerd
  • Bodem en planten worden optimaal beleverd

Hoe vaak en hoeveel moet er worden bemest?

Wij raden u aan om altijd spaarzaam te bemesten, ongeacht of u organische of kunstmest gebruikt. Bemesting moet alleen worden toegepast wanneer dat nodig is en met mate. Als vuistregel geldt dat vier tot vijf liter compost per vierkante meter en per jaar perfect geschikt is voor planten met een gemiddelde behoefte aan voedingsstoffen.

Natuurlijk zijn er ook plantensoorten die een relatief grote behoefte aan voedingsstoffen hebben. Deze staan bekend als “zware eters”. Dit zijn onder andere tomaten, pompoenen en ook kool. Hier kunt u wat meer meststof verspreiden.

U kunt ook organische meststoffen voor uw tuin kopen in speciaalzaken. Dit zijn bijvoorbeeld: Regenworm uitwerpselen, kruidenextracten of meststoffen gemaakt van hoornschilfers of plantencomponenten.

Hoge klimaatimpact door kunstmeststoffen

Veel hobbytuiniers nemen uit onwetendheid of gemakzucht hun toevlucht tot kunstmest. Deze hebben de reputatie bijzonder effectief te zijn. Hoewel er bij gebruik van kunstmest een grote hoeveelheid voedingsstoffen beschikbaar is voor de planten, kan dit snel leiden tot een overaanbod. Vooral de elementen fosfor en stikstof zijn vaak in te hoge concentraties aanwezig.

Het gevolg van dit overaanbod is dat planten vatbaarder worden voor plagen. Bovendien wordt de resterende stikstof snel uitgespoeld, wat kan leiden tot grondwaterverontreiniging. Bovendien nestelt het fosfaat zich snel in de bodem en kunnen de planten er geen gebruik meer van maken.

Bovendien zijn voor de productie van kunstmest grote hoeveelheden ruwe olie nodig – tot twee liter olie voor één liter kunstmest. Het energieverbruik is dan ook enorm hoog.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.