Compost maken – zo werkt het

De beste manier om duurzaam te tuinieren is door te composteren. Want in een compost wordt keuken- en tuinafval een waardevolle natuurlijke meststof, die gebruikt kan worden om groenten, fruit en sierplanten van de belangrijkste voedingsstoffen te voorzien. In onze gids leert u hoe u een tuincompost op de juiste manier kunt maken en onderhouden.

Correcte compostering in 7 stappen

1. Plaats de compost optimaal in de tuin

De keuze van de juiste locatie is cruciaal voor een compost. Het moet in gedeeltelijke schaduw worden geplaatst, bijvoorbeeld onder een bladverliezende boom. Direct zonlicht moet koste wat het kost worden vermeden, anders droogt het materiaal te snel uit.

Een zekere mate van bescherming tegen regen is ook nodig om doorweken bij langdurige regenval te voorkomen. De composteerder moet ook direct op de grond worden geplaatst om toegang te geven tot regelwormen en andere levende wezens.

2. Gebruik alleen het juiste organische afval

Voor uw compost moet u alleen gebruik maken van plantaardig keuken- en tuinafval dat niet verontreinigd is met schadelijke stoffen. Dit omvat groente- en fruitafval, eierschalen en koffie- en theefilters. Zuidelijke vruchten kunnen ook worden gecomposteerd, maar mogen slechts in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Vanuit de tuin zijn grasmaaisels, bladeren, kleine takken en andere plantendelen bijzonder geschikt.

3. Versnipper het materiaal voor het composteren

Om het composteren te versnellen, moet met name tuinafval vooraf grof worden versnipperd. Het struikgewas kan bijzonder goed worden versnipperd met een shredder. Het is het beste om een rolversnipperaar te gebruiken voor het composteren, omdat deze het versnipperde materiaal verplettert. Hierdoor kunnen micro-organismen gemakkelijker in het gesneden materiaal doordringen.

Bladeren moeten ook een beetje van tevoren worden versnipperd. Als u een bladzuiger heeft, wordt dit meestal gedaan terwijl de bladeren worden opgezogen. Anders wordt het gebruik van een grasmaaier aanbevolen.

Grove componenten in de compost zijn belangrijk zodat de massa niet te dicht wordt en er zich kleine luchtkamers vormen. De aërobe micro-organismen kunnen het afval alleen optimaal metaboliseren als er voldoende zuurstof is. Als de verdichting te sterk is of als er geen zuurstof is, kan de compost vergisten of verrotten en onaangename geuren produceren.

4. Het afval “mengen”

Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk afval gebruikt. Een te eentonige compost kan een eenzijdig effect hebben op de toevoer van voedingsstoffen. Twee chemische elementen zijn essentieel voor de compostering: koolstof (C) en stikstof (N). De optimale koolstof/stikstof-verhouding is 20:1.

Zo zorgen gazonmaaiers voor veel stikstof, terwijl boommaaiers en bladeren veel koolstof aan de compost toevoegen. Dus als u veel houtachtig materiaal (rijk aan koolstof) wilt composteren, moet u in ruil daarvoor een overeenkomstige hoeveelheid stikstofrijk afval (zoals gazonresten of fruit- en groenteresten) toevoegen. Het beste is om het materiaal toe te voegen aan de tuincompost, gemengd of in lagen.

Voorbeelden van de koolstof/stikstof-verhouding

5. Zorgen voor een optimale bevochtiging

Uw compost mag niet te vochtig of te droog zijn. Een te vochtige compostmassa heeft de neiging om te rotten, terwijl organismen niet actief worden als het materiaal te droog is. Controleer daarom regelmatig of de binnenkant van de compost licht vochtig is. De micro-organismen geven de voorkeur aan een licht vochtig milieu van ongeveer 35% water.

Tijdens langere droge periodes moet de composthoop worden bevochtigd met regenwater. Als het echter hevig regent, is het raadzaam om het te bedekken met speciaal compostvlies of doorschijnende matten.

6. Gebruik bewust additieven

Als je alles goed hebt gedaan, zouden toevoegingen over het algemeen niet nodig moeten zijn. Om het composteringsproces te versnellen, kunt u echter passende additieven gebruiken. Meng bijvoorbeeld bestaande compost of grond of gebruik extracten van wilde kruiden.

In de handel zijn ook speciale snelcomposteerders of compostversnellers verkrijgbaar, mits het rottingsproces niet vanzelf op gang komt. Compostwormen kunnen ook in winkels worden gekocht.

7. De compost regelmatig omdraaien

De composthoop moet één of twee keer per jaar worden verplaatst. Dit betekent dat het materiaal wordt losgemaakt door er met behulp van een spade of hooivork omheen te graven en zo te beluchten. Dit wordt aanbevolen in het voorjaar en de midzomer.


Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.