De mol wegjagen – De beste tips

mol

Mollen beschadigen wortels en planten met hun tunnelsysteem in de buurt van het oppervlak. En de bekende molshopen worden een stigma voor het tuinontwerp. Hieronder geven we u enkele deskundige tips over hoe u een mol uit uw tuin kunt verdrijven op een soort-passende en effectieve manier.

Mollen – voor sommige schattige knaagdieren, voor anderen de schrik van de tuin. Hoewel deze schattige dieren als insecteneters een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van ongedierte, zijn ze geen welkome gasten in de tuin.

Mollen staan onder soortbescherming

Als u een mol in uw tuin heeft, kunnen we u feliciteren: want dat spreekt voor de hoge kwaliteit van uw grond. Het kan echter veel chaos veroorzaken en dit kan leiden tot het verlies van bedden en planten. Als je weer rust onder de grond wilt hebben, zijn er verschillende manieren om een mol te verdrijven.

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je geen mollen beschadigt, want de knaagdieren zijn beschermd. Zelfs als een mol je woedend maakt met zijn molshopen, die kunnen oplopen tot 20 per dier, moet je andere maatregelen nemen.

Onze deskundige tip
: Als u momenteel molshopen in uw tuin heeft, gebruik dan de losgekomen grond en de fijn klonterige grond als ideale voedingsbodem voordat u onze tips opvolgt. Op die manier kan de overlast worden omgezet in een nuttig bedrijf.

Geuren: Dit zal de mol enorm stinken..

Een mol is bijzonder gevoelig voor geuren vanwege zijn gevoelige reukzin. Aanbevolen huishoudelijke middelen die in de gangen van de mol worden gegoten of ervoor worden geplaatst en letterlijk stinken zijn bijvoorbeeld

 • Karnemelk of zure melk
 • Azijnschoonmaakmiddel of -essentie
 • Honden- of mensenhaar
 • Nettles
 • Alsem
 • Mierikswortel
 • Zeepsopjes
 • Knoflookteentjes

Onze deskundige tip
Leg in alcohol gedrenkte doeken langs de gangen. De actieradius kan zelfs oplopen tot 5 meter. Vervang elk van de toegepaste geurbronnen ten minste eenmaal per week totdat u geen nieuwe molshopen meer vindt.

Naast deze huishoudelijke middelen, die voornamelijk goedkope maatregelen zijn, kunt u ook speciale middelen met de melodieuze en veelbelovende namen “Mole Scare” of “Mole Out” verkrijgen bij de vakhandelaren.

Geluiden: Zet de toon weer in uw tuin

Niet alleen geuren zijn onaangenaam voor de mol. Hij heeft een even fijn gehoor, wat hem bijzonder gevoelig maakt voor bijna elk ongewoon geluid. Deze geluiden maken de huurder in uw tuin ongemakkelijk:

 • Opstaande flessen in de grond, die een geluid maken als de wind waait
 • Kleine windturbines
 • Geluidsspelletjes
 • Muziek
 • Tik met een hamer op een ijzeren staaf voor de gangen

Onze deskundige tip
Minstens twee keer per week het gazon maaien met een benzine grasmaaier. Dit heeft twee voordelen: Ten eerste houden mollen er niet van en tegelijkertijd zorgt u voor de ideale verzorging van uw tuin.

Tuinbezitters hebben bijzonder goede ervaringen met het gebruik van maaimachines in de mollenbestrijding. Na slechts enkele maaibewerkingen was de tuin weer een mollenvrije zone. Dit is vooral te danken aan de lange werkingstijd van de automatische tuinhulpmiddelen, zodat de mol snel van het vervelende geluid af is.

Trillingen: Breng het momentum naar de mollenaandrijving

Een ander ding dat de gevoelige niet kan verdragen zijn schokken en trillingen. Je kunt het kleine zoogdier hier niet echt de schuld van geven, want het neemt zelfs de geringste beweging van de aarde waar door zijn fijne tastbare haren. Vaak is het voldoende om metalen palen in de grond te steken, die trillingen afgeven aan de aarde.

U kunt ook mollenafstotende apparaten krijgen in gespecialiseerde winkels. Deze produceren gemiddeld elke 18 seconden een rammelend geluid en geven tegelijkertijd een vibratie.

Verdediging: Dit houdt de mol uit je tuin..

Een populaire methode om de mol uit uw tuin te houden is het gebruik van zogenaamde mollenroosters. Deze zijn bijzonder geschikt als bescherming op lange termijn. U kunt ook later zo’n molenscherm installeren. Door de speciale openingen kan uw groen gewoon doorgroeien en binnen zeer korte tijd doet het rooster onzichtbaar zijn werk ondergronds.

Nivelleren/afvlakken van molshopen

Na de succesvolle verdrijving van de mollen blijven er meestal veel lelijke heuvels in de tuin staan. De beste manier om ze te egaliseren is door gebruik te maken van een gazonwals om de grond glad te strijken. Het kan nodig zijn om een beetje graszaad in te zaaien om de kale plekken weer snel te vullen met dicht gazon.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.