Grasmijten: Informatie en controle van de herfstmijt

grasmijt

De kleine spinachtigen kunnen in de zomer en de herfst in de tuin voorkomen en honden, huiskatten en andere zoogdieren besmetten. Mensen worden ook getroffen. Hun beten veroorzaken jeukende puisten. Met onze tips bent u snel van het ongedierte af.

Profiel: Wat zijn grasmijten en herfstmijten?

Grasmijten (Chiggers) en herfstmijten worden vaak met elkaar verward. Terwijl echte grasmijten alleen op planten zuigen, vallen herfstmijten, die vaak ook wel oogstmijten, herfstgrasmijten of hooimijten worden genoemd, vooral levende wezens aan. De Latijnse naam is Neotrombicula autumnalis.

Tot op heden zijn er ongeveer 1000 verschillende soorten van deze mijt bekend, die tot het geslacht van de loopmijt behoren. De herfstmijten komen vooral voor in Midden-Europa. Sommige delen van Duitsland hebben een veel hogere dichtheid, zoals het Rijnland, maar ook Beieren en Hessen.

Voorkomen: Wanneer verschijnen de herfstgrasmijten en hoe komen ze in de tuin?

Grasmijten houden het warm. Daarom komen ze in de zomermaanden vaker voor. Tussen juni en juli zijn er de beste omstandigheden voor de mijten om uit te komen. De volwassen dieren leven meestal tot een halve meter in de grond.

De kleine dieren vinden vaak hun weg naar uw tuin via besmette huisdieren of wilde dieren, maar het kan ook zijn dat ze al een thuis hebben gevonden in de bovengrond als deze wordt afgeleverd.

Behandeling: Hoe lang jeuken de beten van de herfstgrasmijt?

Hoewel herfstmijten geen schade veroorzaken aan planten of uw gazon, kunnen de kleine spinachtigen een echte lastpost worden in een tuin, wat het bijzonder onaangenaam maakt voor zowel mens als dier. Dit komt omdat de kleine plaagdieren graag op de knieën en ellebogen van mensen bijten, wat ernstige jeuk en huideczeem veroorzaakt.

Slechts enkele uren na de beet van een herfstgrasmijt merk je kleine, rode, zeer jeukende weien op de huid. Deze zijn slechts enkele millimeters groot en rond. De jeuk kan enkele dagen tot enkele weken duren. Het is het beste om een anti-hechtingsproduct uit de apotheek te gebruiken, zodat de bijtvlakken niet bekrast worden.

De mijt zelf valt na korte tijd van de gastheer af en kan niet overleven in het huis of de flat. Bovendien wordt de herfstgrasmijt, in tegenstelling tot de teek, niet beschouwd als een drager van ziekten zoals borreliose.

Grasmijten
Door Alan R Walker – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35936737

Behandeling: Hoe herken ik mijtenbeten bij huisdieren?

Als uw huisdier na het spelen in het gazon vaak zijn poten likt of herhaaldelijk aan hetzelfde lichaamsdeel krabt, kan het een mijtenbeet zijn. Vaak worden deze plekken snel pijnlijk en valt het haar uit. Net als bij de mens moeten de getroffen gebieden dan met de juiste producten worden behandeld, bijvoorbeeld met sterke anti jeuk creme. Als de jeuk te sterk is, moet de huisarts worden geraadpleegd.

Bewijs: Kunnen herfstmijten met het blote oog worden gezien?

De kleine, roodachtige dieren, meestal tussen 0,2 en 0,3 millimeter groot, zijn nauwelijks met het blote oog te zien, wat het natuurlijk moeilijker maakt om ze onder controle te houden. En hoe meer herfstgrasmijten er zijn, hoe moeilijker het is om ze kwijt te raken. Helaas zijn er slechts enkele natuurlijke vijanden bekend.

Onze tip:
Leg op een droge zomerdag een wit vel papier op het gazon. Wanneer het zonlicht op het blad wordt gereflecteerd, worden de grasmijten aangetrokken en is hun roodachtige lichaam duidelijk zichtbaar op het papier.

Grasmijten

Controle: Hoe kom je van de grasmijten af?

Als je herfstgrasmijten hebt ontdekt, zijn er een paar maatregelen die je kunt nemen. Het is belangrijk dat niemand nu op blote voeten op het gazon loopt. Besproei uw poten met insectenspray en neem na elke tuinbeurt speciale hygiënemaatregelen.

Onze tips voor de bestrijding van de herfstgrasmijt:

  • Minstens één keer per week uw gazon maaien met een benzinemachine of handig met een maaimachine
  • Composteer gazons of deponeer ze rechtstreeks in de vuilnisbak voor organisch afval
  • Regelmatig verschroeien en bemesten
  • Zet de sproeier vaker aan bij droog weer
  • Gebruik een speciaal grasmijtconcentraat om te controleren
  • Voer de bemesting met calciumcyaanamide uit in het voorjaar

Kunnen echte tuinmijten overleven in het huis?

Als uw gazon is besmet met echte grasmijten, wees dan vooral voorzichtig met het meenemen van uw tuinschoenen in huis en het goed wassen van uw tuinkleren na elk gebruik. Niet alleen zal de echte grasmijt zich comfortabel voelen in uw tuin, maar het kan ook binnenplanten in uw huis besmetten.

Idealiter is de afstand tussen uw tuin en het huis twee tot drie meter. Dit voorkomt dat de grasmijten het huis binnenkomen.

Meer informatie over oogstmijten vindt u ook op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oogstmijt

BRONNEN

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.