Ik herinner me nog de eerste keer dat ik voor de grasmaaier in onze tuin stond. Weken tevoren had ik vrienden en kennissen met een eigen tuin al om tips en advies gevraagd, maar veel vragen bleven onbeantwoord. Na bijna 2 jaar zijn die opgehelderd, en vandaag presenteer ik je een beginnersgids om het gazon goed te maaien.
OVERZICHT VAN DE GIDS VOOR GRASMAAIEN
Deze inhoud wacht op je (klik om naar het onderwerp te springen):
DE BASISVRAAG: WAAROM HET GRAS MAAIEN?
Voordat je je gazon gaat maaien, moet je je afvragen waar al die moeite voor is. Gazons worden om drie redenen gemaaid, die je de hele tijd in je tuin tegenkomt.
- Verschijning: Je wilt een goed onderhouden gazon hebben. Ik geniet er altijd van als ik klaar ben met het maaien van het gazon en naar dat gras kan kijken, op de centimeter nauwkeurig gemaaid. Prachtig. Omdat de meeste tuinen gazons hebben, speelt het maaien van het gazon een belangrijke rol voor een aangenaam visueel aanzicht.
- Sterkere groei: Bomen en struiken van allerlei soorten worden altijd gesnoeid om de groei te stimuleren. Regelmatig maaien dient ook het doel van gazons.
- Dikker gazon: Je kunt zoveel gazonzaad verspreiden als je wilt, maar als de zon ontbreekt, zal het waarschijnlijk op niets uitlopen. Maar niet alleen bomen, maar ook hoge grassen kunnen schaduw geven. Het loont daarom de moeite om het gazon kort te houden, zodat de zon de grond beter kan bereiken.
Behalve deze redenen gaat het gerucht dat grasmaaien gewoon erg leuk is ;-).
HOE VAAK MOET JE HET GAZON MAAIEN?
Laten we verder gaan met de gids voor beginners. Het gazon goed maaien betekent natuurlijk ook weten hoe vaak je moet maaien. We beginnen gewoon te maaien als we merken dat het gazon hoog wordt.
Als je iets concreters nodig hebt, kun je eens per week als richtlijn gebruiken. Zaterdag of vrijdag na het werk is goed. Voor mij is dat meestal zaterdag, maar af en toe ook midden in de week.
Er is geen vuistregel voor het maaien, eenvoudig omdat gazons betrekkelijk onderhoudsarm zijn. Je kunt het maar een keer per maand maaien. De tuin is van jou, niet andersom.
DE JUISTE MAAIHOOGTE VOOR JE GRASMAAIER INSTELLEN
De meeste grasmaaiers, zoals onze elektrische grasmaaier, hebben in hoogte verstelbare wielen. Deze technologie wordt gebruikt om de snijhoogte in te stellen. We maaien op een hoogte van 4 centimeter. Dit is een goed gemiddelde dat het hele jaar door gebruikt wordt.
Onder de 4 centimeter gaan is niet aan te bevelen omdat het gazon dan te kort gemaaid wordt en niet veel zon krijgt. Daarom adviseer ik altijd om op ongeveer 4 centimeter te blijven.
“MAAR IK WIL EEN ENGELS GAZON!”
Het typische Engelse gazon overtuigt met een zeer korte maailengte, maar een uiterst dichte groei. Het resultaat is een edel tapijt dat een plezier is om op te lopen. Je moet echter wel beseffen dat een Engels gazon erg veeleisend is. Dit is wat er gebeurt als een gazon bijzonder kort gemaaid wordt:
- Minder zoninval door zeer korte bladen
- Verhoogde behoefte aan voedingsstoffen door permanent snijden en het ontstaan van “wonden”
DE JUISTE STRATEGIE VOOR HET MAAIEN VAN HET GAZON
Maar wat is de juiste manier om het gazon te maaien? Onder tuiniers zijn er verschillende strategieën. De klassieke is deze.
Je gaat met de maaier van links naar rechts, draait je om, en maait het volgende pad beneden van rechts naar links. Deze strategie is praktisch als je een vierkante tuin hebt, of tenminste een die ongeveer deze vorm volgt.
Sommige tuiniers gebruiken echter ook de volgende strategie.
Dit houdt in dat je in een cirkel maait, waarbij je van buiten naar binnen gaat. Telkens als je bij het pad komt dat je net gemaaid hebt, draai je je om en werk je aan het pad eronder. Ik kan dit echter alleen aanraden als je een benzine grasmaaier gebruikt. Elektrische grasmaaiers kunnen snel over hun stroomkabel lopen.
Tenslotte wil ik uitleggen hoe je gazons “om de hoeken” kunt maaien. Zie dit schema.
Je werkt van links naar rechts, zoals je gewend bent van de eerste strategie, maar zodra je de strook af hebt, ga je bij de volgende zet over op van boven naar beneden.
Met deze strategie verdeel je het gazon in twee vierkante blokken waar je apart aan werkt.
GRASMAAISEL OPVANGEN OF LATEN LIGGEN?
Een belangrijke vraag, grasmaaisel opvangen of laten liggen? Ik geef er de voorkeur aan om het grasmaaisel het hele jaar door in de opvangbak te verzamelen. Daarvoor zet ik dan de kruiwagen op, waarin ik verschillende ladingen verzamel, want de opvangbak van de grasmaaier moet voor het hele gazon verschillende keren geleegd worden.
Opvangen betekent natuurlijk een schoner gazon, en ook de zon dringt beter door tot de bodem. De grond kan beter drogen als je water geeft of als het regent, wat rot en mos voorkomt.
Als het weer warmer wordt, laat ik het gemaaide gras liggen voor de eerste maaibeurt in het nieuwe jaar. Dan, omdat het gazon nog steeds erg schraal groeit, wordt het niet zo vaak gemaaid. Het grasmaaisel kan zelfs als meststof dienen voor de bodem als die vochtig is, want het groene materiaal ontbindt langzaam en komt in de bodem terecht.
Als je niet zo vaak maait, zou ik aanraden het te laten liggen, want zo hoef je ook de opvangbak niet zo vaak te legen. Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het dient zijn doel.
TAKKEN, BLADEREN EN STENEN – VERWIJDEREN OF ER OVERHEEN MAAIEN?
Er kunnen ook takken, bladeren en stenen op je gazon liggen. In dit geval is het aan jou om te beslissen wat te doen. De volgende regels zijn van toepassing:
- Takken worden verwijderd, tenzij het echt dunne onderbegroeiing is. Anders kunnen de messen van de grasmaaier beschadigd raken of te snel bot worden.
- Kleine hoeveelhedenbladeren mogen blijven rondslingeren. Voor grotere hoeveelheden moet je of de hark of een bladzuiger gebruiken (lees mijn ervaringsbericht over het werken met de ErgoJet 3000 bladzuiger). Voor kleine hoeveelheden kun je erheen rijden. De bladeren worden opgezogen en versnipperd.
- Stenen zijn nooit goed voor de grasmaaier. Het gazon goed maaien betekent daarom ook dat je ze van tevoren verwijdert. Ze kunnen diepe krassen in het blad achterlaten en zo de prestaties verminderen. Soms zijn er zelfs gevallen waarin de grasmaaier ernstig beschadigd werd bij het maaien over stenen.
ONKRUID IN HET GAZON – WAT TE DOEN?
Paardenbloemen, maar ook gevallen en uitgelopen kastanjes kunnen het gazon onregelmatig doen groeien. Blijf met je handen van pesticiden af en trek in plaats daarvan gewoon het onkruid uit. Als je het niet erg vindt, kun je er ook met een grasmaaier overheen rijden, dat beschadigt de uitrusting niet.
Onkruid in het gazon is alleen een probleem als je echt een mooie en gelijkmatige tuin wilt. Laat anders de planten staan.
HET MAAIEN VAN HET GAZON EN VOCHT
Het gazon goed maaien lukt alleen goed als het gras droog is. De grasmaaier wordt meestal niet beschadigd door vocht, maar het maaisel blijft aan elkaar plakken en gaat niet in de opvangbak. Het is daarom raadzaam een dag te wachten tot het gazon door de zon gedroogd is.
Als je bijzonder hoog gras hebt, kan het wat langer duren voor het droog is. Voel met je handen aan de grond om te zien of je vocht kunt vinden. Houd het weer goed in de gaten als het tijd is om het gazon te maaien.
WANNEER MOET JE DE MESSEN VAN JE GRASMAAIER SLIJPEN
De messen van grasmaaiers doen goed werk, maar zelfs als het gazon zacht is, worden ze op den duur dof. Je merkt dit als het gras niet netjes gemaaid is, maar nog met franjes overeind staat.
Hoe je het mes slijpt, zie je in deze video. Als je geen flex hebt, kun je ook een vijl gebruiken, maar dit duurt iets langer. Nog een hint voor vrienden van benzine grasmaaiers: je mag de grasmaaier niet kantelen, anders loopt de olie eruit, til hem iets op, draai de schroef naar het mes los en slijp het apart. Je kunt het er later weer opzetten.
WANNEER IS DE LAATSTE MAAIBEURT VAN HET JAAR?
Er is hier geen basisregel. Maar temperaturen onder de 7 graden bevallen het gazon niet en het zal vroeg of laat ophouden met groeien. Als het na de vermeende laatste maaibeurt nog steeds groeit, kun je het opnieuw maaien.
Ik laat graag het grasmaaisel rondslingeren als ik de laatste keer maai. Het kan dan rotten en, net als bladeren in het bos, voedingsstoffen aan de bodem toevoegen. Het bedekt ook de bodem tijdens de winter en vervult zo een beschermende functie.