Hoe de tuin van het huis een bijenparadijs wordt

Honingbijen bevorderen de biodiversiteit in de natuur. Met een beetje moeite kunt u vaak van uw huis en volkstuin een echte bijenweide maken. We geven tips om van uw tuin een bijenparadijs te maken.

Natuurlijke tuinen moeten zoemen als je erdoorheen loops. Wespen en gaasvliegen, wilde bijen en hommels verrijken boomgaarden, volkstuinen en zelfs de huiselijke bloembak op het balkon niet alleen akoestisch van de lente tot de late herfst. Als je ze eten en een plek om te rusten en te slapen geeft. Op deze manier doet de tuinman iets om de dreigende achteruitgang van veel insecten tegen te gaan – en draagt hij bij aan de vruchtbaarheid van perken en bomen.

Tuin bijenparadijs

Bloeiende weiden in plaats van Engelse gazons

Vier vijfde van de inheemse planten hebben vliegende bestuivers nodig om krachtige vruchten te dragen. Insectendodende middelen, betonnen gebieden en versteende tuinen leiden tot insectensterfte. Tuinvrienden kunnen dit bewust tegengaan en zo bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit. In plaats van Engelse gazons kan iedereen eenjarige en meerjarige bloeimixen verspreiden. Wilde en honingbijen, vlinders en andere insecten zullen blij zijn.

Het is belangrijk om insecten een constante aanvoer van voedsel te bieden, zelfs nadat de fruitbomen zijn opgebloeid en wanneer het geel van de verkrachting van de velden is verdwenen. Want niet alleen aan het eind van het voorjaar, maar ook in de nazomer sterven veel insecten.

Wat we kunnen voeden voor bijen, wespen, hommels en vlinders

Om de insecten in de warme maanden een evenwichtige voeding te geven, is het raadzaam om vroeg en laat bloeiende planten in de tuin te planten. Dit kunnen zachte vruchten zijn zoals rode bessen en kruisbessen, maar ook phacelia en bernagie, en in de nazomer saffraankrokus en zomerlila.

Bijen zijn minder dol op dubbele bloemen zoals geraniums en pioenrozen, waarvan de meeldraden en karpels hun functie hebben verloren en showblaadjes zijn geworden. Ongevulde dalia’s en bolgewassen daarentegen zijn veel aangenamer voor bijen.

Uw eigen bloeifeest voor bijen & co

Insectenvriendelijke bloeimixen zijn te koop bij tuincentra of online, maar u kunt ook uw eigen mixen. Goudsbloemen, lijnzaad, korenbloemen, zonnebloemen en weidesalie vormen een goed mengsel. Ook aan te bevelen zijn weduwebloemen, distels, lavendel en hysop. De hoogwaardige bijenzaden in de handel hebben vaak zelfs bijenhouders met ontwikkeld.

Er is ongeveer 150 gram nodig om een oppervlakte van 20 vierkante meter om te vormen tot een bijenweide. Vanaf april zal er een feest voor bijen, hommels & co. groeien.

Waar insecten een thuis vinden

Een natuurlijke tuin moet ook versierd worden met een stapel stenen en een stapel dood hout, die onderdak bieden aan insecten en andere kleine dieren. Bundels holle plantenstammen van riet tot engelwortel en duizendknoop zijn geschikt, net als de pittige stengels van vlierbes, framboos en distel.

Löss- en kleigevulde dozen, waarin gaten tot een centimeter worden geboord, of hele kleisteentjes zijn ook geschikt als nesthulpmiddel voor insecten. Als u wilt, kunt u uw eigen insectenhotel maken, waarin elke woning gevuld is met ander materiaal: dennenappels, gebundelde twijgen en geboord hardhout.

Een landingsplaats voor bijen

Bijentroggen, die vaak alleen maar platen hoeven te zijn, waarop de bijen kunnen landen en in de buurt van bloeiende planten kunnen vertoeven, gaan hier goed mee om. Het is raadzaam om kleine stenen uit het water te laten steken.

Omdat er ook op een balkon ruimte is voor bijen, kunnen er op balkonbedden of bloembakken met tijm, salie, lavendel en basilicum worden geplant, die niet alleen de gedomesticeerde bijensoorten voeden, maar ook vitaminen leveren voor de balkonbezitter.

Bijen die zoemen in tuinen en in de stad

Nadat de bijenpopulatie in Duitsland in de afgelopen tien jaar met 54 procent is gedaald en 40 wilde bijensoorten uit onze natuur zijn verdwenen, beleeft de bijenteelt een renaissance. Zelfs de stedelijke bijenteelt wordt nieuw leven ingeblazen.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.