NIEUW!Binnenkort beschikbaar: Beste Huis & Tuin Aanbiedingen!

Nieuws

iRobot Terra t7: nieuwe maaimachine komt pas in 2021 aan.

2 Mins read

De marktintroductie van de iRobot Terra, oorspronkelijk gepland voor 2019, is nu uitgesteld tot 2021 vanwege de huidige corona-situatie. Dit betekent dat we geduld moeten blijven houden met de nieuwe grasmaaier robot, waarvoor geen draad meer nodig is. Wij duiken iets dieper in dit product, en kijken we waarom dit zo ongekend spannend is.

10 jaar ontwikkelingstijd

Al vele jaren is iRobot een van de toonaangevende fabrikanten op het gebied van thuisrobots met de Roomba-stofzuigrobotserie en de Scooba-vloerreinigingsrobots. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de robotspecialisten al geruime tijd ook een grasmaaimachine aan het ontwikkelen zijn.

In tegenstelling tot een appartement of een huis is de navigatie en grenscontrole in een tuin echter veel complexer. Daarom zijn bijna alle gerenommeerde fabrikanten zoals GARDENA, Husqvarna of Bosch nog steeds hoofdzakelijk afhankelijk van een grensdraad die eerst aan het oppervlak moet worden gelegd of in de grond moet worden ingebed, wat tijdrovend is.

Robotgrasmaaier zonder omtrekdraad: Hoe navigeert de iRobot Terra t7?

Met de Terra t7 maakt iRobot echter gebruik van een systeem dat zich al heeft gevestigd onder de reinigingsrobots. In plaats van een kabel in de vloer wordt hier een zogenaamde bakentechnologie gebruikt. De maairobot kan zich oriënteren door middel van verschillende radiotorens die in de tuin zijn geplaatst en heeft slechts een korte configuratie-aandrijving nodig om te leren. Het moet ook mogelijk zijn om no-go areas te realiseren.

Er worden twee strategieën gebruikt met de huidige gazonrobots:

  • Ofwel het maaien volgens het chaosprincipe, waarbij het hele terrein geleidelijk aan wordt weggedreven en in de loop van de tijd alle plaatsen worden bereikt.
  • Of het rijden in parallelle banen, wat bijzonder efficiënt en tijdbesparend is.

Terwijl GARDENA-maairobots bijvoorbeeld in principe volgens het willekeurige principe werken, vertrouwen Bosch en nu ook iRobot op geoptimaliseerd maaien in rijstroken.

Met behulp van de Imprint™ Smart Mapping technologie, ook bekend van de stofzuigrobots, maakt de robot een virtuele plattegrond van de tuin en kan zo op intelligente wijze obstakels vermijden.

Wat is de levensduur van de batterij van de robot?

Volgens de fabrikant moet de levensduur van de accu ongeveer een uur bedragen voordat de Terra t7 terug moet keren naar het laadstation. Als hij zijn huidige maaiwerkzaamheden nog niet heeft voltooid, zal hij na het laadproces precies daar doorgaan waar hij eerder was gebleven. Zoals gebruikelijk bij de huidige gazonrobots gebeurt dit volledig automatisch.

Ook hellingen en onbegaanbaar terrein mogen de robot niet hinderen. Maar iRobot zwijgt op dit moment nog over de exacte details.

Welke andere functies biedt de gazonrobot nog meer?

Een ander hoogtepunt is de controle van de app. Hoewel veel modellen op de markt al in staat zijn om via een smartphone te programmeren, is geen van hen in staat om de maaihoogte in te stellen. Bij de concurrerende modellen moest de gewenste gazonhoogte tot nu toe direct op de maaimachine worden ingesteld met behulp van een draaischijf of, nog complexer, door het vervangen van de maaischijf.

Hoeveel zal de iRobot Terra-maaimachine kosten in 2021?

Door het hernieuwde uitstel van de marktintroductie zijn op dit moment noch de prijzen noch de exacte leveringsdatum bekend. Zodra dit verandert, zullen we ons artikel net zo aanpassen. We verwachten mmer te weten in het voorjaar van 2021. Dus net op tijd voor het komende tuinseizoen.

Meer informatie over de Terra t7 van de fabrikant: https://www.irobot.nl/nl-NL/Terra

Related posts
Nieuws

OfficeCube biedt verwarmde kantoorkubussen voor in de tuin

2 Mins read
Nadat de Amerikaanse kantoormeubelfabrikant Autonomous in oktober 2020 zijn Zen Work Pod presenteerde, en waar wij al over hebben geschreven, volgt nu…
Nieuws

Broeden van vogels, verstoord door licht en geluid

2 Mins read
De nachtelijke verlichting in onze steden verstoort het natuurlijke gedrag van veel vogelsoorten. Als gevolg daarvan lijdt vooral de voortplanting eronder, zodat…
Nieuws

Oude geneeskrachtige planten zouden nuttig kunnen zijn tegen het coronavirus

2 Mins read
Mensen zijn al heel lang afhankelijk van de genezende werking van planten bij verkoudheid of griep – of het nu gaat om…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.