iRobot Terra t7: nieuwe maairobot pas in 2021 aan.

De marktintroductie van de iRobot Terra, oorspronkelijk gepland voor 2019, is nu uitgesteld tot 2021 vanwege de huidige corona-situatie. Dit betekent dat we geduld moeten blijven houden met de nieuwe grasmaaier robot, waarvoor geen draad meer nodig is. Wij duiken iets dieper in dit product, en kijken we waarom dit zo ongekend spannend is.

UPDATE

Het concept van de nieuwe iRobot Terra T7 werd begin 2019 voor het eerst gepresenteerd door de robotspecialist op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas.

De robot grasmaaier zou in 2019 te koop zijn, maar dit werd meerdere keren uitgesteld: eerst naar 2020, toen naar 2021 en nu voor onbepaalde tijd. De reden hiervoor was de Covid pandemie.

Er is dus nog geen concrete informatie over een mogelijke verkoopstart. ❌

10 jaar ontwikkelingstijd

Al vele jaren is iRobot een van de toonaangevende fabrikanten op het gebied van thuisrobots met de Roomba-stofzuigrobotserie en de Scooba-vloerreinigingsrobots. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de robotspecialisten al geruime tijd ook een grasmaaimachine aan het ontwikkelen zijn.

In tegenstelling tot een appartement of een huis is de navigatie en grenscontrole in een tuin echter veel complexer. Daarom zijn bijna alle gerenommeerde fabrikanten zoals GARDENA, Husqvarna of Bosch nog steeds hoofdzakelijk afhankelijk van een grensdraad die eerst aan het oppervlak moet worden gelegd of in de grond moet worden ingebed, wat tijdrovend is.

Robotgrasmaaier zonder omtrekdraad: Hoe navigeert de iRobot Terra t7?

Met de Terra t7 maakt iRobot echter gebruik van een systeem dat zich al heeft gevestigd onder de reinigingsrobots. In plaats van een kabel in de vloer wordt hier een zogenaamde bakentechnologie gebruikt. De maairobot kan zich oriënteren door middel van verschillende radiotorens die in de tuin zijn geplaatst en heeft slechts een korte configuratie-aandrijving nodig om te leren. Het moet ook mogelijk zijn om no-go areas te realiseren.

Er worden twee strategieën gebruikt met de huidige gazonrobots:

  • Ofwel het maaien volgens het chaosprincipe, waarbij het hele terrein geleidelijk aan wordt weggedreven en in de loop van de tijd alle plaatsen worden bereikt.
  • Of het rijden in parallelle banen, wat bijzonder efficiënt en tijdbesparend is.

Terwijl GARDENA-maairobots bijvoorbeeld in principe volgens het willekeurige principe werken, vertrouwen Bosch en nu ook iRobot op geoptimaliseerd maaien in rijstroken.

Met behulp van de Imprint™ Smart Mapping technologie, ook bekend van de stofzuigrobots, maakt de robot een virtuele plattegrond van de tuin en kan zo op intelligente wijze obstakels vermijden.

Wat is de levensduur van de batterij van de robot?

Volgens de fabrikant moet de levensduur van de accu ongeveer een uur bedragen voordat de Terra t7 terug moet keren naar het laadstation. Als hij zijn huidige maaiwerkzaamheden nog niet heeft voltooid, zal hij na het laadproces precies daar doorgaan waar hij eerder was gebleven. Zoals gebruikelijk bij de huidige gazonrobots gebeurt dit volledig automatisch.

Ook hellingen en onbegaanbaar terrein mogen de robot niet hinderen. Maar iRobot zwijgt op dit moment nog over de exacte details.

Welke andere functies biedt de gazonrobot nog meer?

Een ander hoogtepunt is de controle van de app. Hoewel veel modellen op de markt al in staat zijn om via een smartphone te programmeren, is geen van hen in staat om de maaihoogte in te stellen. Bij de concurrerende modellen moest de gewenste gazonhoogte tot nu toe direct op de maairobot worden ingesteld met behulp van een draaischijf of, nog complexer, door het vervangen van de maaischijf.

Hoeveel zal de iRobot Terra-maairobot kosten in 2021?

Door het hernieuwde uitstel van de marktintroductie zijn op dit moment noch de prijzen noch de exacte leveringsdatum bekend. Zodra dit verandert, zullen we ons artikel net zo aanpassen. We verwachten mmer te weten in het voorjaar van 2021. Dus net op tijd voor het komende tuinseizoen.

Meer informatie over de Terra t7 van de fabrikant: https://www.irobot.nl/nl-NL/Terra

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.