Naaktslakken in de tuin natuurlijk bestrijden

naaktslak bestrijden natuurlijke wijze

Ze eten spinaziebedden kaal, knabbelen aan veldsla en zijn gladde bezoekers in onze tuinen: slakken. Je hebt geen slakkenkorrel nodig om ze te bestrijden. Onze kleine gids zal u vertellen hoe u ze op een duurzame en natuurlijke manier kunt bestrijden. Voor de meeste tuin- en beddenbezitters een horror – slakken veroorzaken veel schade en kunnen zonder gif worden bestreden.

Slakken houden ervan om het delicate groen in uw volkstuin te bespringen. Vooral de Spaanse manier van slak is een van de onaangename dierengasten op het perceel. Ze eten veel ziektekiemen en bladeren op en laten slijmerige sporen achter op paden en bloemperken.

Houd slakken uit de buurt van uw tuinplanning

Als de slakken eenmaal een saladebed hebben veroverd, staan de tuiniers machteloos. Of ze de groenten aanvallen wordt al bepaald door de planning van het teeltgebied. Favoriete plaatsen van de slijmerige geesten zoals composthopen moeten erg ver weg zijn van de locaties van aardbeien, spinazie of rucola.

Malacologen, zoals de slakkendeskundigen worden genoemd, kalmeer: Er bestaan ongeveer 400 soorten landslakken in Duitsland, maar slechts zeer weinig daarvan laten relevante eetschade in de hobbytuin achter.

Regelmatig gladde dieren verzamelen

Tuiniers moeten vochtige plekken in de gaten houden om slakken te verzamelen. Zelfs onder planken of folies houden naakte mensen zonder huis ervan om zich te vestigen. Het probleem is dat soorten die ondergronds leven bijna onopgemerkt verschijnen en het goed doen op het groen in de tuin. De doelgerichte verdeling van “slakkenverstopplaatsen” zoals bladeren of houten latten rond en tussen bedreigde bedden is nuttig gebleken. Vroeg in de ochtend kan het ongedierte dan worden gelezen.

Timmerafval is ook nuttig tegen de vochtminnende naaktslakken. Ongeveer 25 centimeter brede beschermende barrières van zaagsel of fijne spaanders rond de rijen sla bederven het bezoek van de groene voor het kleine slijm. Maar de beschermende barrière moet na een aantal regenbuien vernieuwd worden, omdat de chips niet meer aan het slakkenlichaam blijven plakken.

Tuin egel

Het samenstellen van een dierenteam voor slakkenbestrijding

Natuurlijke roofdieren zoals egels en loopeenden helpen de slakken in de tuin onder controle te houden. Geraspte veldslakken, Spaanse wegslakken en tuinslakken eten niet alleen hun weg door moestuinen. Ze staan ook op het menu van vele nuttige insecten. De vraatzuchtige slakken worden beschouwd als een delicatesse in de vogelwereld, met traagwormen, padden, egels en hagedissen.

Als deze tuingasten zich goed voelen, zijn de slakken in slechte staat. Zo helpen aangename verblijven in een natuurlijke omgeving met benjeshagen, vijver, dood hout en stapels bladeren het evenwicht tussen tuinplagen en hun roofdieren te bewaren.

Lopende eenden en kippen zijn gevleugelde slakkenhuisjes..

Vooral in grotere tuinen worden loopeenden gebruikt als hulpjes voor de dieren in de strijd tegen de naaktslakken. Ze worden beschouwd als betrouwbare roofdieren, maar hebben veel beweging nodig en moeten niet alleen worden gehouden. Op 1000 vierkante meter tuinruimte is er ruimte en voedsel voor ongeveer vijf dieren.

Het enige wat nodig is, is een eendenhuis, waterplaatsen om te zwemmen en toezicht. Als er tenslotte geen slakken meer kruipen, kunnen ze zichzelf helpen aan de salade die beschermd moet worden. In het koudere seizoen blijken kippen ook uitstekende vinders van slakkeneieren te zijn, die ze dan opsporen en oprapen.

Goudsbloemen Planten
Goudsbloemen planten

Bloemen schrikken vraatzuchtige slakken af

Wie goudsbloemen zaait, bouwt voort op natuurlijke gewasbescherming. Hun wortels geven stoffen af die de slakken op afstand houden. Net zoals de bedden omringd zijn met schaafwonden, is een doorlopende goudsbloemenrand nodig om slakken af te weren. Om slakken te voorkomen, konden individuele goudsbloemen in de bedding in bedreigde tuingedeelten worden geïntegreerd.

Chili-brew, zout en koffie zetten tegen slakken beschadigen de bodem

Veronderstelde thuisrecepten tegen slakken zijn lang niet zo onschuldig als ze klinken. Chili-bouillon, tafelzout, koffiezetmeel of andere brouwsels hebben geen plaats in de tuin. Vaak doden ze niet alleen veel boerderijdieren, maar beschadigen ze ook de planten die bescherming nodig hebben tegen naaktslakken.

Voor extracten van brandnetels en knoflook is er echter een groen licht.

Het gebruik van biologische alternatieven voor de gifpoot

Slakkenhekken houden naakte dieren buiten. Maar wie weet welke slakken in de omheinde grond sluimeren? De tuinman neemt dus zijn toevlucht tot het waarschijnlijk meest populaire huismiddel tegen naaktslakken: Biervallen. Om de twee dagen wordt de helft van de bekers binnen het hek bijgevuld met bier. De geur trekt de slakken aan en laat ze verdrinken.

Dit is een tweesnijdende actie, want als het slakkenhek een gat heeft, bewegen hele legers slakken naar binnen. Aan de andere kant kunnen gemalen kevers, insecten en andere slakkensoorten die geen schade toebrengen aan een slablad het slachtoffer worden van de geurige alcohol.

Tuin Dieren

Wanneer wormen slakken eten

Natuurlijke tuiniers raden het blauwe aas, de slakkenkorrels, af. Een reden: de chemische foelie doodt aan de overkant van het bed. Naast de naakte slakken, die gretig zijn om te eten, sterven ook diverse schelpenslakken.

Als biologische slakkenjagers worden kleine nematoden met de wetenschappelijke naam Phasmarhabditis hermaphrodita steeds populairder. Ze eten specifiek slakken en doden ze binnen een halve week.

Nematoden kruipen in de ademhalingsgaten van naaktslakken

De kleine dieren kunnen worden besteld bij gespecialiseerde tuincentra. Ze worden beschouwd als natuurlijke tegenstanders van verschillende soorten naaktslakken. Levend en gekoeld komen ze bij de tuinman terecht. Vervolgens worden deze lichtgevoelige nematoden ’s avonds met het water verspreid. Dit zou al in het voorjaar moeten beginnen, wanneer de dieren uit de grond kruipen, en maandelijks moeten worden herhaald.

Ze zoeken de ademhalingsgaten van de naaktslakken, vestigen zich erin en laten de gladde onruststokers omkomen. Wat er van hen over is, is op zijn beurt de broedplaats voor nieuwe kleine aaltjes, die de jacht op de volgende generatie naaktslakken beginnen.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.