Oude geneeskrachtige planten zouden nuttig kunnen zijn tegen het coronavirus

Mensen zijn al heel lang afhankelijk van de genezende werking van planten bij verkoudheid of griep – of het nu gaat om groene thee, cistus of geraniumwortel. Deskundigen zijn nu van mening dat ze ook een positief effect hebben op milde COVID-19-cursussen en mogelijk het risico op infectie kunnen verminderen.

In hun zoektocht naar een geneesmiddel voor de gevaarlijke longziekte COVID-19, die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus, onderzoeken artsen wereldwijd ook het effect van bekende medicinale planten. Dr. Rainer Stange en professor Dr. Bernhard Uehleke van de afdeling Natuurgeneeskunde van de Berlijnse Charité hebben nu de eerste resultaten van de huidige onderzoekssituatie gepubliceerd in het Journal of Phytotherapy.

Daar beschrijven de twee artsen dat sommige van de onderzochte medicinale planten, die tot nu toe werden gebruikt voor de preventie en behandeling van influenza en verkoudheid, mogelijk ook een positief effect zouden kunnen hebben bij SARS CoV-2-infecties. Fytotherapeutica, d.w.z. geneesmiddelen uit de kruidengeneeskunde, kunnen het immuunsysteem stimuleren en leiden tot symptoombestrijding

Volgens de auteurs kan een combinatie met lichaamsbeweging en een vitaminerijk dieet leiden tot een additief effect.

Mogelijke medicinale planten tegen COVID-19

Tot de meest veelbelovende kandidaten tegen het coronavirus behoren de volgende planten, waarvan sommige zelfs in de eigen tuin groeien:

Groene Thee

Groene thee

De catechinen in groene thee verbeteren onder andere de immuniteit tegen virale infecties zoals griep. Volgens een studie heeft een regelmatige inname van groene thee-extract een gunstig effect op de snelheid van de ziekte en de duur van de symptomen. Een hoeveelheid van 1.000 mg catechinen per dag wordt aanbevolen. Gorgelen met groene thee heeft ook een immunostimulerende werking.

Daarom raden medische experts aan om meerdere keren per dag te gorgelen met groene thee. De thee moet minstens drie tot vijf minuten worden doordrenkt.

Tuin Pelargonium capitatum

Pelargonium capitatum

Het wortelextract van de Zuid-Afrikaanse Pelargonium capitatum (Geranium) wordt in de volksmond ook gebruikt als fytotherapeutisch middel. Het heeft een antibacteriële en antivirale werking en is al tientallen jaren wereldwijd bekend en onderzocht. In studies heeft het activiteit aangetoond tegen onder andere het parainfluenzavirus, influenza A (stammen H1N1 en H3N2) en het menselijk coronavirus. Volgens de auteurs kan de inname van het wortelextract van Pelargonium capitatum in milde kuren met acute bronchitis een verlichting van de symptomen geven.

Echinacea

Echinacea

In Europa zijn er al geruime tijd talrijke bereidingen van verschillende delen en met verschillende extracten van Echinacea soorten, vooral E. purpurea L. en E. angustifolia L., beschikbaar. Talrijke studies, voornamelijk gewijd aan de preventie van verkoudheid, hebben een lichte vermindering van de incidentie en het verloop van virale luchtweginfecties vastgesteld. Daarom is het mogelijk dat echinacea-extracten ook effectief zijn in het voorkomen van SARS-CoV-2. Echter, echinacea preparaten worden alleen verondersteld om het immuunsysteem op korte termijn te stimuleren voor een paar dagen tot weken.

Zoethoutwortel (Drop)
Zoethoutwortel (Drop)

Zoethoutwortel (Drop)

Er is aangetoond dat bestanddelen van de zoethoutwortel een ontstekingsremmende werking hebben. In experimenten met zowel muizen als menselijke longcellen werd een significant verminderde opname van het influenza A-virus gevonden, maar alleen bij toediening vóór de infectie. Hoewel een toepassing in hoge concentraties zoals in de menselijke test onrealistisch is, zou een lokaal effectieve concentratie kunnen worden bereikt door inslikken of zuigen.

Cistus

Deze traditionele geneeskrachtige plant uit het Middellandse Zeegebied heeft veelbelovende antivirale eigenschappen waarvan studies hebben aangetoond dat ze de symptomen van verkoudheid kunnen verlichten. Volgens deze studies kan het extract van de rotsroos ondersoort Cistus incanus voorkomen dat virussen het keelslijmvlies van de bovenste luchtwegen binnendringen. Tabletten met dit cistusextract helpen de slijmvliezen te versterken en verminderen, indien nodig, de kans op een coronabesmetting bij contact met het virus.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.