Regenwater opvangen en goed gebruiken in de tuin

Het opgevangen regenwater is niet alleen goedkoop, maar ook bijzonder geschikt voor het besproeien van de tuin. Vooral in de zomermaanden is er veel water nodig in de tuin. Maar water geven met leidingwater is erg duur. We zullen u uitleggen hoe u het beste gebruik kunt maken van regenwater, zodat noch het gazon, noch de bedden last hebben van droogte.

Opslag en gebruik van regenwater

Op onze breedtegraden kunnen we op elk moment van het jaar genieten van neerslag. Het regenwater is ideaal voor het besproeien van de tuin, omdat het zacht en kalkvrij is – en het is gemakkelijk voor uw portemonnee, omdat u geen rioleringskosten of drinkwater hoeft te betalen.

Regenvat
Regenton

Hoe wordt regenwater opgevangen met een regenton?

Om regenwater op te vangen hoef je meestal geen grote moeite te doen. Voor de meeste standleidingen zijn er verlengstukken of T-stukken die het mogelijk maken om een toevoerleiding naar de regenton te creëren. Het vat kan dus direct op de downpipe worden geplaatst.

U kunt ook een regencollector of regenwatercollector monteren, die vaak een filter en overloopbeveiliging heeft. Er zijn echter ook watertanks die u ondergronds kunt plaatsen, die een groter volume hebben en meestal net zo gemakkelijk te installeren zijn. Boven een bepaalde grootte heeft u echter een officiële vergunning nodig om een tank ondergronds te plaatsen.

Wat te doen met opgevangen regenwater?

Zodra u de nieuwe wateropslagtanks hebt geïnstalleerd, zijn er vele opties voor u beschikbaar. Natuurlijk kan er altijd water uit een bovengrondse regenton worden gehaald met een gieter. Maar ook slangensystemen, leidingen of hele irrigatiesystemen en gazonsproeiers kunnen hier worden aangesloten.

Let echter op het gevaar van overwatering. Vooral graszoden lijden in perioden van droogte, maar een constant vochtig gazon is een broedplaats voor schimmels en andere gazonziekten.

Welke pomp is geschikt voor regenwater?

Als u een slang of irrigatiesysteem wilt aansluiten, heeft u in de meeste gevallen een pomp nodig. Tanks hebben vaak geschikte pompen voorgeïnstalleerd, maar vijverpompen of vuilwaterpompen zijn ook geschikt voor de regenton. Ze hebben meestal een drijver en hebben geen problemen met kleine vuildeeltjes die zich kunnen ophopen in de regenton. U kunt natuurlijk nog steeds een extra filter installeren om te voorkomen dat de pomp of de slangen verstopt raken.

Vind de juiste regenton

Een regenton past in elke tuin en is verkrijgbaar in talloze uitvoeringen en uitvoeringen. Maar welke is geschikt voor uw project? In onze Regenvat test en Vergelijking vindt u de beste modellen in een overzichtelijke tabel met een prijsvergelijking. Met behulp van de filterfunctie kunt u de selectie ook eenvoudig aanpassen aan uw behoeften.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.