Mensen die in een groene omgeving leven zijn succesvoller in het stoppen met roken of beginnen helemaal niet te roken. Dit is het resultaat van een recent onderzoek van de universiteiten van Wenen, Plymouth en Exeter, waarin het verband tussen groene leefruimte en rookgedrag in Engeland werd onderzocht.
Voor het onderzoek werd aan meer dan 8.000 deelnemers gevraagd naar hun gezondheid, hun woonplaats en verschillende andere factoren die verband houden met hun levensstijl, en de antwoorden werden verzameld in de Health Survey for England (HSE). Bij de analyse van de onderzoeksresultaten concludeerden de onderzoekers dat de kansen om niet-roker te worden of te blijven toenemen als er veel groenvoorzieningen in de directe omgeving zijn. Dit is nog steeds het geval, zelfs als rekening wordt gehouden met andere factoren, zoals de sociale omgeving.
Gemakkelijker stoppen met roken in het groen
In gebieden met veel groen ligt de kans om te gaan roken volgens deze gegevens 20% lager dan in gebieden met minder natuurlijke ruimte. Rokers hebben ook een 12% hogere kans om met succes te stoppen met roken als ze in een groene omgeving leven.
“Hoewel er nu veel bewijs is dat natuurgebieden worden geassocieerd met stressvermindering en verbeterd welzijn, is dit de eerste studie die aantoont dat een groter deel van de groene ruimte ook gepaard gaat met een vermindering van ongezond gedrag. Dit suggereert dat de voordelen van natuurlijk groen nog verder kunnen gaan dan oorspronkelijk gedacht”, zegt co-auteur van de studie Sabine Pahl, hoogleraar stedelijke en milieupsychologie aan de Universiteit van Wenen.
Onderzoekers pleiten voor meer groen
“Ondanks een daling in het laatste decennium blijft roken een verwoestend en wereldwijd volksgezondheidsprobleem. Overheden geven elk jaar enorme bedragen uit om het roken te bestrijden. Deze studie benadrukt de noodzaak om bestaande groene ruimtes te behouden en de ontwikkeling van nieuwe uit te breiden”, voegt co-auteur Mathew White van de Universiteit van Wenen toe.
De onderzoekers in de studie benadrukken dus het belang van de toegang tot groene ruimtes, vooral in grootstedelijke gebieden. Ze vormen een belangrijke strategie voor het verbeteren van de volksgezondheid en helpen het aantal rokers te verminderen.
Tuinbezitters leven gezonder
Een eerdere studie van hetzelfde team had al aangetoond dat alleen al het kijken naar de natuur voldoende is om de drang naar alcohol, sigaretten en ander ongezond voedsel te verminderen. Daarnaast meldden studiedeelnemers die regelmatig de natuur in gaan en zich er psychologisch mee verbonden voelen een beter gevoel van welzijn – zowel lichamelijk als geestelijk. Als conclusie van deze studie kan worden aangenomen dat tuinbezitters eerder niet-rokers zijn en een over het algemeen gezonder leven leiden.
De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Social Science & Medicine. Een persbericht werd ook uitgegeven door de Universiteit van Wenen.