Tips voor een dier- en insectenvriendelijke tuin

Door de dichtbebouwde woongebieden en de steeds populairder wordende rotstuinen wordt het leefgebied van de inheemse wilde dieren snel kleiner. Tegelijkertijd is het mogelijk om met weinig moeite een tuin te creëren die dicht bij de natuur staat. Met onze tips kunt u een klein paradijs voor insecten, vogels en egels in uw tuin creëren.

Wat is een dier- en insectenvriendelijke tuin?

Inheemse planten dienen vlinders, bijen en vogels als voedselbron en habitat. In bomen, hagen, stapels dood hout of in bloemenweiden kunt u een kleine schuilplaats creëren voor egelkinderen, insecten of jonge vogels. Als u als tuineigenaar zo’n biotoop creëert, levert u een actieve bijdrage aan de overleving van insecten, kleine dieren en vogels op de lange termijn.

1.een wilde bloemenweide te creëren

In speciaalzaken kunt u mengsels van bloemen uit een grote verscheidenheid aan wilde planten kopen. Zo wordt uw gazon een ideale landingsplaats voor vlinders, bijen, hommels en andere kleine insecten.

Sierplanten daarentegen zijn niet zo geschikt voor het creëren van een biotoop, omdat er door het kweken van de weelderige bloemen helaas weinig meeldraden overblijven om het stuifmeel te produceren.

2.nestmogelijkheden bieden

Een goede nest mogelijkheden wordt aan insecten aangeboden in de vorm van een insectenhotel. Dit is gemakkelijk zelf te maken, maar het kan ook gekocht worden. Als broedplaats of als schuilplaats voor vogels kunt u nestkastjes of vogelhuisjes aan de bomen bevestigen.

3.Vermijd snoeien van planten

Tussen maart en september mag er niet gesnoeid worden met het oog op de bescherming van de dieren in het wild, in overeenstemming met de federale wet op het natuurbehoud. Alleen kleinere snoeiwerken zijn toegestaan, mits vinken, mussen en andere vogelsoorten niet worden gestoord tijdens het broeden. Het is het beste om uw heggenschaar in deze periode in de schuur te laten staan.

4.Gangen creëren

Om de doorgang van wilde dieren zoals egels naar andere eigendommen te vergemakkelijken, is het raadzaam om hagen te maken in plaats van commerciële omheiningen. Hierdoor kunnen de dieren ongehinderd door de tuinen zwerven op zoek naar voedsel. Dit is ook een efficiënte manier om te voorkomen dat wezens vast komen te zitten in het tuinhek.

5.het opzetten van vogeldrinkplaatsen

Op warme dagen genieten vogels van verfrissing in zogenaamde vogelbaden/vogeldrinkplaatsen. Indien mogelijk, moeten de regentonnen of grote waterbakken altijd worden afgedekt, anders kunnen de dieren erin vallen en verdrinken.

6.teelt van keukenkruiden

De teelt van keukenkruiden zoals oregano, salie of bieslook is niet alleen praktisch voor u, maar biedt ook een goede bron van voedsel voor hommels, vlinders en bijen.

7.het aanleggen van een tuinvijver

Wetlands verfraaien niet alleen uw tuin, maar helpen ook veel diersoorten om te overleven. Amfibieën, zoals kikkers, gebruiken het water om hun jongen te krijgen. Bovendien moet u de rand van de vijver zo ontwerpen dat kleine wilde dieren niet in het water kunnen glijden aan de gladde randen.

Als er vissen in de vijver zijn, moet u er rekening mee houden dat insectenlarven of kuitschieters door hen worden opgegeten. Onder bepaalde omstandigheden kan het raadzaam zijn om twee wetlandbiotopen te creëren.

8.bronnen van gevaar elimineren

Gevaren liggen vaak op de loer in de tuin, die wij als tuinbezitters niet opmerken. Dit zijn onder andere keldertrappen, lichtputten of open waterbronnen. Om te voorkomen dat wilde dieren gewond raken of zelfs sterven, is het raadzaam om deze bronnen van gevaar voldoende te bedekken. Daarnaast moet u regelmatig de keldertrap controleren om er zeker van te zijn dat er daar geen dieren zijn die niet alleen de trap op kunnen.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.