Welkom bij Grasmaaier test & Vergelijking 2022– uw onafhankelijke vergelijkingsportal voor alles wat met grasmaaien te maken heeft. We zijn blij dat u de weg naar ons heeft gevonden. Op onze site vindt u alle belangrijke informatie en vergelijkingen over de producten van de bekendste grasmaaier fabrikanten en de populairste tuingereedschappen. Ontdek welke verschillen er zijn tussen de afzonderlijke modellen, welke speciale kenmerken en comfortfuncties ze bieden en welke het beste past bij uw eigen behoeften.
Onze rapporten zijn volledig onafhankelijk en zijn gebaseerd op verschillende productbronnen, zoals gazonmaaier testrapporten van Stiftung Warentest en andere erkende instituten, fabrikantenspecificaties en gebruikershandleidingen, evenals vele meningen van klanten van grote online winkels. Voor zover mogelijk voeren we ook onze eigen testen uit, waarnaar we vervolgens in het verslag verwijzen.
Onze uitgebreide vergelijking van de huidige grasmaaiers en robotmaaiers geeft u het antwoord op al uw vragen!
Top 10: De beste grasmaaiers 2020
Welke soorten grasmaaiers zijn er?
De keuze van het juiste type grasmaaier hangt in de eerste plaats af van het te maaien gazonoppervlak Voor de leek is het huidige aanbod van verschillende typen grasmaaiers met alle werkmethoden, functies en kenmerken onhandelbaar. Voordat u zelfs maar een beslissing kunt nemen over welke grasmaaier voor u relevant is, moet u op zijn minst een globaal idee hebben van de verschillende typen die beschikbaar zijn. Laten we daarom maar beginnen met de grote grasmaaier test van onze website, en naar de nieuwtjes die we voor jullie verzameld hebben. (Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt!)
Loop/Hand grasmaaiers
Het meest voorkomende type grasmaaiers zijn de achtergrondmodellen. Hier staat de bediener achter de machine en duwt of trekt deze in de gewenste richting. Meestal zijn dit soort maaiers gemotoriseerd en hebben ze een sikkel/mes op de bodem dat het gras schoon maait door zeer snel te draaien. Deze handmaaiers zijn uitstekend geschikt voor kleine, maar ook voor zeer grote tuinen tot ongeveer 1.000 vierkante meter
Daarnaast zijn andere soorten maaiers meestal effectiever. We zullen nu de meest voorkomende grasmaaiers van dit type bespreken:
Benzine grasmaaier
De klassieke grasmaaier is de benzine grasmaaier, ook wel bekend als benzinemotor. Door de krachtige benzinemotor is hij vooral ontworpen voor grote tuinen en biedt hij, in tegenstelling tot de elektrische modellen, veel hogere prestaties.
Benzine grasmaaiers worden meestal gestart door een startkabel, die de motor met een snelle ruk met de hand start. In tegenstelling tot vroeger is dit tegenwoordig gelukkig met weinig moeite mogelijk. Als u het nog handiger vindt, kunt u een model kopen met een elektrische starter of startknop.
Veel fabrikanten bieden ook benzine grasmaaiers met een wielaandrijving aan, wat het werken met de meestal zware apparatuur veel gemakkelijker maakt.
Wij raden een dergelijk model vooral aan voor ongelijke gazons of heuvels. De zelfrijdende aandrijving kan door de eigenaar op elk moment worden in- en uitgeschakeld en heeft een gemiddelde snelheid van 3,5 km/u.
Duurdere benzine grasmaaiers bieden ook verschillende versnellingen om de snelheid aan te passen aan uw eigen loopsnelheid.
Wat zijn de voordelen van benzinemaaimachines?
Dankzij de krachtige benzinemotor kan zelfs hoger en vochtig gras zonder problemen worden gemaaid, waar elektrische grasmaaiers vaak al weigeren te werken. Deze uiterst robuuste machines zijn ook onafhankelijker en bieden de eigenaar volledige bewegingsvrijheid, zonder dat hij voortdurend moet oppassen dat hij vast komt te zitten aan bomen of struiken.
Nadelen van benzinemaaimachines?
Het grootste nadeel van benzine grasmaaiers is de grotere geluidsoverlast en de stinkende en giftige uitlaatgassen die u en de mensen om u heen kunnen schaden. Gehoorbescherming wordt daarom aanbevolen tijdens het maaien. Ook kan het zwaardere gewicht een negatieve invloed hebben op de werksnelheid en het uithoudingsvermogen van de bestuurder. Bovendien hebben benzine grasmaaimachines meer onderhoud nodig dan andere typen gazonmaaiers. Zo moet de benzine regelmatig worden bijgevuld en moet het huidige oliepeil worden gecontroleerd.
Elektrische grasmaaiers
De markt voor elektrische grasmaaiers is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Door de steeds krachtiger wordende motoren in deze apparaten halen ze geleidelijk aan de oude benzine grasmaaimachines in, ook al zijn ze qua vermogen nog lang niet gelijk.
Ook het toenemende milieubewustzijn van de consument speelt hier een grote rol. Lawaaierige en stinkende maaiers komen steeds verder op de achtergrond.
Elektrische grasmaaiers zijn voornamelijk ontworpen voor kleine tot middelgrote tuinen tot een maximum van 500 m². Er zijn echter ook modellen die veel meer kunnen doen. Na de aansluiting op het stroomnet wordt het apparaat gestart door simpelweg op een knop te drukken.
De lichtgewicht grasmaaiers wegen gemiddeld slechts 10 tot 15 kilogram en zijn daarom ook zeer geschikt voor oudere of zwakkere mensen.
Wat zijn de voordelen van elektrische maaiers?
Het grootste voordeel van elektrische maaiers is hun milieuvriendelijkheid en hun lage geluidsniveau. Ook voor de draadgebonden grasmaaiers is veel minder onderhoud nodig, omdat de olie niet hoeft te worden bijgevuld of de olie- en luchtfilters regelmatig moeten worden ververst. U hoeft echter niet af te zien van comfortfuncties zoals centrale maaihoogteverstelling of mulchen.
Nadelen van elektrische maaiers?
Het grootste nadeel van elektrische grasmaaiers is de kabel, die het bewegingsbereik aanzienlijk beperkt. Bij het maaien komt het vaak voor dat de stroomkabel verstrikt raakt in bomen en struiken. Voor gebruik is ook een kabeltrommel of een verlengkabel nodig. Het grootste gevaar is overigens dat de stroomkabel kan worden doorgesneden als de maaier zelf niet voorzichtig is. Hoewel er geen gevaar is voor het leven van de gebruiker, is het toch noodzakelijk om een nieuwe verlengkabel aan te schaffen.
Bij de aankoop van een elektrische grasmaaier moet ook worden opgemerkt dat de iets zwakkere motor problemen kan hebben met zeer hoog of nat gras. Bij regelmatig maaien speelt dit nadeel echter geen rol meer.
Draadloze grasmaaier
Moderne snoerloze gazonmaaiers doen in geen enkel opzicht onder voor hun snoerloze tegenhangers. Ze combineren de flexibiliteit van benzine maaiers met de voordelen van elektrische maaiers. Dit betekent maximale bewegingsvrijheid in combinatie met een lager geluidsniveau en geen uitstoot van uitlaatgassen.
De doorslaggevende factor voor het succes van de accu-maaiers is de gebruikte accutechniek. Vooral de ontwikkeling van betere en sterkere lithium-ionbatterijen heeft ertoe bijgedragen dat deze apparaten meer ingang hebben gevonden. De laadtijd van de accu’s bedraagt gemiddeld één tot twee uur.
Voor degenen die zonder grote onderbrekingen door willen gaan met maaien, is de aanschaf van een tweede accu aan te bevelen. Bij de aanschaf van een accu-aangedreven grasmaaier moet u ook letten op de capaciteit van de accu, omdat dit direct van invloed is op de maaitijd. Ook factoren als temperatuur, grashoogte en gazonvochtigheid spelen een rol in het uithoudingsvermogen van de accu.
In ieder geval moet u zeer sceptisch zijn over de specificaties van de fabrikant voor de looptijd van de accu’s, omdat deze onder optimale omstandigheden zijn vastgesteld en zelden erg praktisch zijn.
Wat zijn de voordelen van draadloze maaiers?
Draadloze gazonmaaiers hebben dezelfde voordelen als elektrische maaiers, met het verschil dat u veel flexibeler kunt zijn bij het maaien. In termen van macht hoef je nauwelijks grote offers te brengen. Het milieuaspect is net zo belangrijk als het lichtere gewicht. Hoewel het gewicht van deze maaiers iets hoger ligt door de zware accu’s en zo’n 15 tot 20 kilogram bedraagt.
Nadelen van accu grasmaaiers?
Een van de grootste nadelen is de hogere aanschafprijs in vergelijking met draadmaaiers. Veel fabrikanten bieden de apparaten aan zonder batterij, die apart moet worden aangeschaft. U moet hier rekening mee houden bij de aankoop van een draadloze gazonmaaier.
Accu grasmaaiers hebben ook een beperkt bereik. Gemiddeld wordt uitgegaan van een gazonoppervlakte van ca. 300 tot 500 m². Als u geen tweede accu heeft, moet u de lange oplaadtijd accepteren.
Handgrasmaaiers en cilindermaaiers
Voor zeer kleine tuinen zijn kooimaaiers of handmaaiers nog steeds een optie. Vooral milieubewuste tuineigenaren of ambitieuze gazonliefhebbers houden van de voordelen van deze handbediende grasmaaiers.
Geluidsoverlast is bijna onbestaand en fossiele grondstoffen worden gespaard door de fysieke inspanning. Bovendien wordt het gazon perfect gemaaid met een Handgrasmaaiers, waardoor de planten niet uitdrogen en het gras behouden blijft.
In de professionele sector worden de handmaaiers vooral gebruikt op golfbanen, sportfaciliteiten en parken, omdat met deze grasmaaiers zeer lage maaihoogtes kunnen worden bereikt.
Hoe kooimaaiers werken
De werking van kooimaaiers verschilt van die van andere typen maaiers. Een spindel met licht hellende snijbladen draait op de horizontale wielas terwijl deze beweegt. Deze lopen tegen een parallel, vast tegenmes aan en maaien het gras zeer fijn en schoon. De maaihoogte wordt bepaald door de afstand tussen het tegenmes en de grond.
Instapmodellen hebben meestal vijf tot zes snijmessen. Hooggeprijsde apparaten hebben soms meer. De gemiddelde maaibreedte van de cilindermaaiers is 35 tot 76 centimeter. Voor grotere gazons zijn er ook cilindergazonmaaiers als zitmaaier verkrijgbaar.
Maairobots / gazonrobots
Als u in het bezit bent van een geschikt stuk grond en uzelf het vervelende tuinwerk wilt besparen, is een robotmaaier een interessante optie. De kleine autonoom rijdende Maairobots bestaan al sinds het midden van de jaren negentig en werden voor het eerst gepresenteerd door Husqvarna. Ondertussen zijn deze maairobots zeer volwassen en voorzien van allerlei moderne technologie die uiterst betrouwbaar werkt.
Hoe een robotmaaier werkt
Het maaisysteem is bij de meeste robotmaaiers identiek: aan de onderkant van het apparaat zijn verschillende vrij zwenkende, vlijmscherpe messen bevestigd, die het gras zeer fijn en schoon maaien als de schijf met hoge snelheid draait. De robotmaaier rijdt dus met regelmatige tussenpozen volledig zelfstandig over het hele gazon.
Afhankelijk van de fabrikant maakt de robotmaaier gebruik van een willekeurige maaistrategie of rijdt hij over parallelle paden. Wanneer de batterijcapaciteit bijna op is, keert de robotmaaier terug naar het laadstation om te worden opgeladen. De maximale grootte van het gazon is ongeveer 400 tot 500 m². Sommige robots kunnen echter ook gebieden tot 1.000 m² beheren.
Wat zijn de voordelen van robotmaaiers?
Als de tijdrovende opstelling eenmaal voltooid is, zult u zich zelden meer zorgen hoeven te maken over uw robotmaaier. Alleen de maaimessen moeten met bepaalde tussenpozen worden vervangen. Een ander pluspunt is de stille werking, waardoor een robotmaaier uw gazon in het weekend of zelfs ’s nachts kan maaien.
Een ander positief aspect betreft de hoge milieuvriendelijkheid. Robotmaaiers zijn zeer zeer kracht- en efficiënt onderweg. Omdat er geen grasopvangbak is, blijft het gemaaide gras als mulch op de grond staan en voedt het zo de vitale voedingsstoffen terug naar de grasplanten.
Degenen die bang zijn dat spelende kinderen zich kunnen verwonden aan het apparaat kunnen gerustgesteld worden. Veel veiligheidskenmerken en sensoren op het apparaat voorkomen letsel en diefstal of beschadiging van rondliggende obstakels.
Nadelen van robotmaaiers?
In tegenstelling tot andere grasmaaiers die alleen uitgepakt en geïnstalleerd hoeven te worden, vereist een robotmaaier een vrij tijdrovend installatieproces. Om het apparaat te laten weten in welk gebied van de tuin het zijn dienst moet doen, moet vooraf een zogenaamde grensdraad worden aangelegd. (De nieuwste modellen vanaf 2021 worden zonder grensdraad al gebouwd!) Afhankelijk van de grootte van de woning kan dit enkele uren duren.
Ook voor het basisstation moet een geschikte plaats met een stroomaansluiting worden gevonden. Bovendien zijn niet alle gazons geschikt voor robots. Dit heeft vooral betrekking op steile hellingen of te veel obstakels die het moeilijk maken om effectief te werken.
Een van de grootste nadelen is echter nog steeds de prijs van de robotmaaiers. U kunt instapmodellen krijgen vanaf ongeveer 500 euro. Voor professionele robots met meer functies en een langere levensduur van de batterij mag u minstens 1.000 euro en meer verwachten.
Gazontractoren / zitmaaiers
Bezit u een perceel grond dat groter is dan 1.000 m²? Dan moet u zeker nadenken over het kopen van een zitmaaier. Met de koning van de grasmaaiers kunt u zelfs grote gazons in een mum van tijd beheren. En als uw buren in de zomer worstelen met de handmaaiers, zit u ontspannen op uw zitmaiier en geniet u van de rit 🙂
Ook de zitmaaiers variëren in maaibreedte en reikwijdte. Bedenk daarom van tevoren welke eigenschappen uw nieuwe grasmaaier moet hebben. Bovenal is een tractor met een versnellingsbak zinvol, zodat u de snelheid individueel kunt aanpassen. Dit betekent dat u ook smallere delen van de tuin zorgvuldig kunt maaien.
Wat zijn de voordelen van gazontractoren?
Naast de gebruikelijke maaifuncties bieden zitmaaiers nog een ander groot voordeel. Veel trekkerfabrikanten bieden voor hun modellen aanbouwdelen en aanhangwagens aan, waarmee de maaier kan worden uitgebreid met extra functies:
- Verstrooier, ontmosser en versnipperaar
Bespaar uzelf het tijdrovende verticuteren of versnipperen van gesneden struiken en heesters - Sneeuwblazer, Reinigingsblad en Gritter
Duw de sneeuw gewoon uit uw oprit, verwijder ijs van de stoep of strooi zout met behulp van een strooiwagen - Veegborstel
Verwijder bladeren en afval van uw oprit met een roterende veegmachine - Turfveegmachine
Koppel een veegmachine achter uw zitmaaier en neem grasresten en bladeren nog efficiënter op
Nadelen van zitmaaiers?
Voor kleinere tuinen is het kopen van een gazontractor meestal niet de moeite waard. De hoge aanschafprijs en het regelmatige onderhoud zijn de grootste nadelen van deze gazonmaaiers. Als u hem echter het hele jaar door kunt gebruiken dankzij de vele extra functies, of als u de zitmaaier samen met een buurman koopt, kunnen de kosten in de loop van de tijd worden terugverdiend.
Er moet ook rekening worden gehouden met het feit dat zitmaaiers een zeer hoog geluidsniveau hebben. Daarbij komt een hogere uitstoot van uitlaatgassen, in vergelijking met achterloopmaaiers.
Dingen die je moet weten over grasmaaiers
In deze grasmaaier test vindt je alles wat je moet weten, en dat proberen we dan ook uitgebreid hier weer te geven. De informatie is algemeen en kan variëren afhankelijk van het type grasmaaier. Meer gedetailleerde informatie vindt u op de pagina van de betreffende apparatuur.
Welke grasmaaier is de beste?
Er zijn verschillende soorten grasmaaiers, die we onafhankelijk van elkaar hebben vergeleken. In onze overzichtelijke vergelijkingstabellen kunt u zien welk model het beste is in zijn uitrustingsklasse:
- Batterij grasmaaier
- Elektrische grasmaaier
- Benzine grasmaaier
- Kielmaaier
- Staafmaaier
- Gazontractoren
Hoeveel kost een goede grasmaaier?
De prijs van een goede gazonmaaier is afhankelijk van de betreffende uitrustingsklasse. Terwijl goede elektrische maaiers beginnen bij ongeveer 150 euro, kosten gelijkwaardige benzinegrasmaaiers vanaf 250 euro. Alleen moderne accu-aangedreven grasmaaiers zouden iets meer moeten kosten: inclusief accu en lader, goede modellen beginnen bij ongeveer 350 euro. De goedkoopste klasse van uitrusting is de cilindermaaier, waar redelijke modellen al beschikbaar zijn voor slechts 100 euro.
Welke grasmaaier is geschikt voor welk gebied?
De keuze van de juiste maaier hangt met name af van de grootte van het te maaien gazon. Maar ook de ligging van de tuin en de beplanting spelen een belangrijke rol. U vindt enkele richtwaarden in onze tabel. Voor vlakke gazons zonder veel obstakels zoals bomen, struiken of tuinvijvers worden de volgende gazonmaaiers en maaibreedten aanbevolen:
Gazon grootte | Grasmaaimachine aanbeveling | Snijbreedte* |
---|---|---|
tot 150 m² | Cilinder grasmaaier, accu-grasmaaier, elektrische grasmaaier | 28 – 32 cm |
tot 250 m² | Elektrische kooi (gras) maaier, accu grasmaaier, elektrische grasmaaier, robotmaaier | 30 – 36 cm |
tot 500 m² | Accu grasmaaier, elektrische grasmaaier, robotmaaier | 32 – 40 cm |
tot 750 m² | Accu grasmaaier, benzine grasmaaier, elektrische grasmaaier, robotmaaier | 36 – 46 cm |
tot 1.000 m² | Benzine grasmaaier, robotmaaier, Zitmaaier | 40 – 50 cm |
tot 1.500 m² | Benzine grasmaaier, robotmaaier, Zitmaaier | 46 – 56 cm |
tot 2.500 m² | robotmaaier, Gazontractor, Zitmaaier | vanaf 56 cm |
meer dan 2.500 m² | Gazontractor, Zitmaaier | vanaf 80 cm |
Als men een grasmaaier met een opvangbak wilt gebruiken, moet de capaciteit ook worden aangepast aan de grootte van het perceel, anders moet het maaiproces vaak worden onderbroken. Voor hellende en zeer grote gazons is het ook aan te raden om een wielaandrijving te gebruiken, wat de benodigde hoeveelheid vermogen aanzienlijk vermindert.
Kan ik zelf het sikkelmes op mijn grasmaaier slijpen?
Als algemene regel raden wij aan om het sikkelmes van een grasmaaier één keer per jaar te controleren en indien nodig te vervangen. Voor alle gangbare modellen zijn geschikte maaimessen beschikbaar. Met een beetje handigheid kunt u echter ook zelf het snijmes slijpen. Er moet echter worden opgemerkt dat de snijkant natuurlijk opnieuw wordt geslepen door het slijpen, maar dat het blad zijn stabiliteit, vorm en massa verliest. Een mogelijke onbalans kan uw gazonmaaier of de aandrijving beschadigen. Daarom moet het geslepen lemmet na elk slijpproces opnieuw in evenwicht worden gebracht. Er zijn speciale slijp- en balanssets die je hiervoor kunt gebruiken.
Belangrijk: Als u aan het snijgereedschap wilt werken, moet u de bougiestekker, de voedingskabel of de accu van de machine vooraf verwijderen!
Waarom maakt de motor van mijn grasmaaier rammelende geluiden?
Controleer eerst het oliepeil in uw benzine grasmaaier. Misschien moet je de olie bijvullen. Als ontbrekende olie niet de oorzaak is van het geluid, moet u de externe componenten zoals de geluiddemper, de bougie en de draden controleren om er zeker van te zijn dat ze goed zijn aangesloten. Soms zitten deze onderdelen ook niet goed vast, dus moeten ze opnieuw worden aangedraaid. Als dit het probleem niet oplost, of als u de exacte locatie van het probleem niet kunt bepalen, raden wij u aan een gespecialiseerde dealer te raadplegen.
Wat kan ik doen als er gras onder het maaidek gevangen raakt?
Er zijn verschillende redenen waarom grasklompen onder het maaidek kunnen vast komen te zitten.
- Het gras kan te nat en te lang zijn. Laat het gras voldoende drogen en maai op een hogere stand. Vervolgens kunt u de maaihoogte beetje bij beetje verminderen tot het gras op de gewenste hoogte is gemaaid.
- De messen kunnen worden gedragen. Vervang ze door het juiste type mes.
- De messen zijn niet goed bevestigd. Controleer of de bladen in de juiste richting zijn gemonteerd.
- De ventilatiegaten in de spindel kunnen vuil zijn. U moet alle maaisel van het maaidek verwijderen.
- Het maaidek is verkeerd gemonteerd. De achterkant moet een halve inch hoger zijn dan de voorkant, gemeten aan de buitenste uiteinden van de bladen. Meestal vindt u in de handleiding van uw gazonmaaier instructies over hoe u dit moet doen.
Koopadvies: Tips voor het kopen van een grasmaaier
Welke grasmaaier past bij mij en mijn tuin?
Misschien heb je jezelf op een bepaald moment deze vraag gesteld. De keuze van de juiste grasmaaier hangt af van veel verschillende factoren, die we hieronder nader zullen bespreken. Tuinbezitters gaan vaak terug naar hetzelfde type maaier dat ze eerder hebben gebruikt. Vooral bezitters van benzine grasmaaiers houden zich vaak vast aan hun machines.
Moderne accugrasmaaiers bieden bijvoorbeeld hetzelfde comfort en dezelfde onafhankelijkheid. Het is zeker de moeite waard om bij de aankoop van een grasmaaier buiten de gebaande paden te denken en andere technologieën in overweging te nemen.
Welke criteria zijn belangrijk bij de keuze van de juiste grasmaaier?
- Grootte van het gazon
- Ligging en vorm van de tuin
- Toestand van de grond / gazon
- Type aandrijving (elektrisch, batterij, benzine)
- Maaidek
- Snijbreedte
- Aanpassing van de maaihoogte
- Wielaandrijving
- Opvang manden
- Vermogen
- Gewicht
- Ergonomie
- Luidheid
- Kwaliteit
- Prijs
- Fysieke toestand en maaitijd
- De buurt
Grootte van het gazon
Een grote werf is mooi, maar levert ook veel werk op. Daarom is het gazongebied een van de doorslaggevende factoren voor het type grasmaaier dat bij de aankoop in aanmerking moet worden genomen. Voor percelen tot ca. 1.000 m² is een achterloopmaaier meestal voldoende, hoewel benzinemaaimachines vaak voor grotere gazons zijn ontworpen. Daarnaast wordt het maaiwerk echter inspannend en tijdrovend.
Voor oppervlakten groter dan 1.000 m² is een zitmaaier, ook wel gazontractor genoemd, daarom een goede keuze. Met deze kleine tractoren kunnen zelfs uitgestrekte weiden in zeer korte tijd worden gemaaid. Voorwaarde hiervoor is dat het pand geen grote voorraad bomen heeft en niet wordt beperkt door paden, bloembedden of vijvers.
Als de woning grotendeels vlak is en een duidelijke vorm of veel obstakels heeft, kan ook de aankoop van een robotmaaier worden overwogen. Deze zijn beschikbaar voor kleine en grote gazons en halen de gewone klusjes helemaal uit de weg.
Plaats en vorm van uw tuin
Ook de vorm van het te maaien gebied is niet geheel irrelevant. Verwarrende percelen, maar ook bomen, struiken en bloemperken maken het maaien vaak moeilijk. Als er veel smalle doorgangen en groenstroken in uw tuin zijn, moet u zeker de juiste grasmaaier kiezen. Niets is vervelender en tijdrovender dan afzonderlijke delen van de tuin apart te moeten maaien.
Er moet ook rekening worden gehouden met hellingen op het terrein. Een zware maaier met een volle grasvangbak kan slechts beperkt worden bestuurd op een helling of helling. In dit geval moet een lichter model of een grasmaaier met wielaandrijving worden gebruikt. Ook op hellingen zijn gazontractoren geen goede keuze, omdat ze boven een bepaalde mate kunnen kantelen en de bestuurder kunnen verwonden. Luchtkussenmaaiers of gazontrimmers met een maaiopzetstuk komen zelden voor, maar zijn zeer geschikt voor steil terrein.
Toestand van de grond / gazon
Kijk eens goed naar het gras in je tuin. Vooral in het voorjaar is het vaak gematteerd en hebben onkruid en mos zich verspreid. Na het verticuteren is de grasdichtheid meestal dunner en het gazon gevoeliger. Gezond gras met sterke planten daarentegen moet anders worden behandeld.
De toestand van de gazonplanten is dus niet geheel irrelevant bij de keuze van een maaisysteem. Alleen als u uw gazon kent, weet u hoe u het optimaal kunt maaien. Voor een gezonde groene omgeving is het daarom vaak een goed idee om bijvoorbeeld een grasmaaier met een mulchfunctie aan te schaffen.
Prijs
Vaak speelt de prijs ook een niet onbelangrijke rol bij de aankoop van een nieuwe maaier. Daarom hebben we de modellen voor u in verschillende prijsregio’s ingedeeld. Voor tuinen tot 150 of 200 m² zijn grasmaaiers met een aankoopprijs tot 100 euro vaak perfect geschikt. Als het te maaien gazon daarentegen tussen 200 en 500 m² groot is, moet u een duurder apparaat overwegen, omdat deze al meer comfortfuncties bieden.
Wat de prijs betreft, zijn grasmaaiers tot 300 euro bijzonder interessant. Als u een grotere tuin heeft dan 500 m², moet u meer geld investeren. De selectie van maaiers tot 500 euro is vrij groot en verwarrend. In ons prijsoverzicht vindt u snel het juiste apparaat.
Fysieke toestand en maaitijd
Als laatste punt mag je je eigen fysieke conditie niet vergeten. Grote benzinegrasmaaiers wegen vaak meer dan 30 of zelfs 40 kilo. Voor oudere en zwakkere mensen wordt het maaien van het gazon met zo’n tuingereedschap al snel een beproeving. Ga daarom op zoek naar een model dat bij u past en dat optimaal aan uw lengte kan worden aangepast. Veel loopmaaiers bieden ook zogenaamde Ergoholms met rubberen handgrepen aan, zodat u ook een langere maaitijd zonder spierpijn en vermoeidheid kunt doorstaan.
Laat u niet misleiden door een korte gazonmaaiproef bij de ijzerhandel. Een maaier die gemakkelijk te duwen en te manoeuvreren is op een vlakke ondergrond kan zich heel anders gedragen in hoog en nat gras. Vooral omdat een volle grasvangbak het totale gewicht van de gazonmaaier sterk kan verhogen. Een zelfrijdende maaier kan deze situatie verhelpen door de operator te helpen bij het werk.
Buurt
Als uw huis of tuin zich in een woonwijk bevindt, moet u bij uw aankoop ook rekening houden met het geluidsniveau van de grasmaaier. Ongeacht de geluidsvoorschriften in uw stad of gemeente, moet u in het algemeen rekening houden met uw directe omgeving. U wilt zelf niet gestoord worden in uw after-work of weekendrust door luidruchtig gazonmaaigeluid.
De motor van een benzine- of gazontractor veroorzaakt over het algemeen veel meer lawaai dan de geluidsarme accu of elektrische maaiers. Naast de geluidsisolatie produceert een benzinemotorig tuingereedschap ook veel uitlaatgassen die u en uw buren kunnen storen.
U kunt meer informatie vinden over wanneer het maaien precies is toegestaan in onze gids Gazonmaaien: Op welke tijden is het toegestaan?
Grasmaaier test rapporten
Wij willen u graag uitgebreid informeren en hebben daarom in diverse vakbladen (online zowel offline) gezocht naar gazonmaaimachine tests. In de volgende tabel vindt u een overzicht inclusief het nummer van het tijdschrift waarin een testverslag is te vinden. We hebben ons beperkt tot de nieuwste maaitesten, voor zover we het konden vinden. Verder onderzochte testrapporten zijn te vinden op de individuele overzichtspagina’s. Ter info: sommige van de tijdschriften zijn tegen betaling te downloaden. De kosten zijn over het algemeen gering.