Tuinkruiden als natuurlijk geneesmiddel voor planten

Tuinkruiden als natuurlijk geneesmiddel

Verzwakte bloemen, slechte vaste planten en de kersenboom vol bladluizen – in plaats van naar dure chemicaliën te grijpen, zijn er betere manieren om de planten te helpen. In onze gids kunt u vinden welke natuurlijke geneesmiddelen uit de natuur tuinbezitters kunnen helpen.

Zelfhulpgroepen in de tuin

Voor brandnetels, lavendel, goudsbloemen en Oost-Indische kers hoeft de tuinier niet naar de apotheek. Deze planten gelden als natuurlijke geneesmiddelen en mogen niet ontbreken in de huisbedden als medicijn. Ze behoren tot de bloemen zelfhulpgroep.

Bladluizenplaag, meeldauw en mierenhaarden kunnen op deze manier worden behandeld. Want kruiden met hun tot wel 10.000 verschillende bio-actieve stoffen zorgen niet alleen voor hun eigen gezondheid, maar kunnen ook hun buurplanten in de tuin beschermen tegen ongedierte en ziekten.

Tuinkruiden als natuurlijk geneesmiddel

Meng er een rij kruiden door

Kruiden worden dus beschouwd als een welkome aanvulling of onderbeplanting in gemengde teelten met andere planten. Uiteindelijk kunnen ze toch hun weg vinden in de kruidenslurrie.

Nat en warm weer is een waar feestmaal voor ongedierte, en niet alleen in de boomgaard. Als u uw planten niet met natuurlijke tuingeneesmiddelen hebt beschermd, moet u de schade zo snel mogelijk beperken en door ongedierte en ziekten aangetaste bladeren en vruchten verwijderen en bij het restafval doen in plaats van op de composthoop.

Als u bij een aantasting door meeldauw te lang wacht en de aangetaste plekken bij appelbomen niet ongeveer vijf tot tien centimeter in het gezonde hout afzaagt, loopt u het risico dat de schimmel zich door de wind naar de hele structuur verspreidt.

Selderij stinkt naar de koolwitje vlinder

Als u de ziektepatronen in de tuin goed in de gaten houdt, kunt u bij het bewerken van de bedden nuttige kruiden combineren met veel groenten. Oost-Indische kers beschermt fruitbomen tegen bladluizen en bloedluizen, hysop heeft hetzelfde effect op kool en rozen, of lavendel en kervel.

Borage en tijm, aan de andere kant, pakken koolplagen aan. Zoals de tuinman gekauwde pepermuntblaadjes gebruikt voor zijn eigen adem, zo past het kruid bij aardappelen, tomaten en koolsoorten om de koolwitvlieg en bodemvlooien weg te houden.

Selderij
Selderij

De gevreesde rupsen van de koolwitvlieg eten binnen enkele dagen hele kolen kaal. Zoals bekend, houden de witte vlinders niet van de geur van alle soorten selderij.

Daarom moet kool altijd worden geplant in een gemengde teelt met knolselderij, bleke selderij of selderijplanten.

Tagetes of goudsbloemen zorgen ervoor dat aaltjes, ook wel aaltjeswormen genoemd, tomaten, aardbeien en peterselie niet kunnen beschadigen. Een actief bestanddeel dat door de wortels wordt afgescheiden, verhindert de verspreiding van de worteletende nematoden en doodt ze.

Uw eigen vloeibare mest produceren

Zonder veel moeite en heel kostenbesparend kan de amateurtuinder thuis zijn eigen meststoffen en tonicums produceren. Op die manier kunnen zij hun eigen vloeibare mest, thee, aftreksels en bouillons maken. Eco-tuinders willen er niet zozeer mee produceren als met een chemische club, maar het ongedierte in toom houden. Het gaat niet om uitroeiing, maar om versterking van de planten tegen de aanvallen van hun vijanden.

Zo helpt een bouillon van tansy, dat geen varen is maar een samengesteld kruid, om de aardappelkevers uit de rijen te verdrijven, maar ook om bijtende en zuigende insecten op de vlucht te jagen. Zo kunnen tomaten, paprika’s en koolrabi zich versterken.

Recept voor plantenbouillon

Om de bouillon te maken, giet u 5 liter water over een pond bladeren en kookt u het 30 minuten. Maar wees voorzichtig, het kruid wordt als giftig beschouwd. Ook al wordt het al eeuwen gebruikt om wormbesmettingen te behandelen. Om allergieën te voorkomen, moeten tijdens de verwerking handschoenen worden gedragen. Zeef het afgekoelde afkooksel en vul het in spuitflessen, verdund 1:7 met water.

Meestal is één spuitbeurt voldoende om het ongedierte te verdrijven. Na het sproeien mogen groenten gedurende zeven dagen niet opnieuw worden geoogst.

Met wasnoten tegen bladluizen

De tuinier kan bladluizen zeker eerst met een scherpe straal uit de waterslang van het blad af krijgen en ze dan “platdrukken”. Als dat niet helpt, neem dan tien wasnoten, kook ze in een liter water, laat het brouwsel afkoelen en spuit het reukloze middel op de bladeren van de beschadigde plant.

Stinkbommen als meststof

Populair bij tuiniers, gevreesd door ongedierte is vloeibare kruidenmest. De bekendste is waarschijnlijk die van brandnetels. Het kruid behoort niet alleen tot de geneeskrachtige planten voor mannen en zou werkzaam zijn tegen prostaatklachten. Als thee blijft zijn populariteit groeien.

Recept voor vloeibare mest van brandnetel

De niet veeleisende brandnetel groeit eigenlijk overal. Netelmest is zeer geschikt voor bemesting. Het is vrij gemakkelijk te bereiden. Een kilo verse planten wordt in kleine stukjes gesneden en overgoten met tien liter water in een metaalvrije kuip of ton.

Het mengsel wordt vervolgens afgedekt met een oude zak en men laat het gisten. Daarbij moet de tuinman het stinkbommetje in de gaten houden en het dagelijks omroeren. Voor gevoelige neuzen kunnen de geuren worden ingedamd met een schep steengruis.

Na het zeven van de plantenresten kan de slurry 1:10 worden verdund en worden gebruikt om te besproeien of te sproeien. Het verjaagt ongedierte zoals bladluizen.

De vloeibare mest van de brandnetel wordt echter ook beschouwd als een natuurlijke meststof. Vooral telers van tomaten en komkommers zweren erbij, omdat ook kiezelzuur, stikstof en kalium uit de gietertuit vloeien en de smaak van de groenten verbeteren.

Melk versus meel (dauw)

Er zit vaak iets meligs op rozen, begonia’s, appelbomen en kruisbessenstruiken. Dit is wat bekend staat als “echte meeldauw”, waardoor bladeren afvallen als ze zwaar worden aangetast.

Het kan worden bestreden met een middel uit de koelkast: melk. Het wordt 1:8 verdund en om de vier dagen op de planten gespoten. Indien mogelijk moet “natuurlijke” melk worden gebruikt; UHT-melk bevat te weinig micro-organismen.

Het helpt ook om rozen wat losser te planten, zodat de bladeren sneller kunnen drogen, en om van onderaf water te geven, zodat de bladeren niet nat worden. Zo krijgt de mooi-weer schimmel echte meeldauw minder kans en heeft de tuinier meer plezier van zijn rozencultivars.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.