Doe-het-zelf Tuinhuisje – Alles draait om de juiste fundering in 2022

Doe-het-zelf Tuinhuisje

Wie een tuinhuisje wil bouwen zal zich altijd afvragen of hij het werk wel zelf kan doen. Hier is het goede nieuws: het is mogelijk. Natuurlijk moet je wel precies weten wat je doet. Bovendien moet je een beetje handigheid hebben, zodat je aan het eind van de project echt succes hebt.

We willen alle tuinbezitters helpen en de belangrijkste punten samenvatten bij het kopen en opzetten van een tuinhuisje.

Hoe vind je het juiste tuinhuisje

Hoe vind je het juiste tuinhuisje voor jou en je behoeften. Voordat je de talrijke aanbiedingen gaat bekijken, moet je jezelf als tuineigenaar een paar vragen stellen.

  1. Waar heb ik het tuinhuisje voor nodig?
  2. Moet ik een bouwvergunning aanvragen?
  3. Hoe groot kan ik het tuinhuisje bouwen?

Een tuinhuisje kan veel verschillende toepassingen hebben. Hij kan perfect als bergruimte gebruikt worden. Vooral voor tuingereedschap, fietsen of zelfs speelgoed en tuinmeubelen is het tuinhuisje een ideale uitvalsbasis.

Als alternatief kan het tuinhuis ook als gastenverblijf gebruikt worden, als het van een geschikte grootte is en net zo is ingericht. Daarom worden tuinhuisjes ook heel vaak gebruikt op weekendhuisjes.

Een bouwvergunning is verplicht voor alle gebouwen boven een bepaalde grootte. Om ook hier aan de veilige kant te zijn, kun je informatie inwinnen bij de lokale en bevoegde bouwautoriteiten.

Tuinhuisje bouwen

Het tuinhuis van verschillende materialen

Een tuinhuis kan gemaakt worden van een grote verscheidenheid aan materialen. Er is hout, staal, kunststof of aluminium soorten op de markt. Kunststof en aluminium zijn heel robuuste materialen, maar ze zijn meer geschikt voor een tuinhuisje dat als opslag ruimte dient.

Als je van gezelligheid en een goed binnenklimaat wilt genieten, moet je de houten tuinschuur eens goed bekijken. Hoewel het wat extra kosten met zich meebrengt, kan het ook overtuigend zijn in termen van uiterlijk en schoonheid.

In tegenstelling tot andere materialen vraagt hout speciale zorg. Daarom moet je deze aankoop zorgvuldig overwegen.

Bij de beslissing over een aankoop moet rekening gehouden worden met de verschillende voor- en nadelen van de bouwmaterialen.

Het tuinhuis zelf opzetten – Is dit een goed idee?

Kun je zelf een tuinhuisje bouwen? Dit is mogelijk als je het onderwerp doe-het-zelf tuinhuisjes nader bekijkt. Natuurlijk is het belangrijk dat je je bewust bent van je vakmanschap. Als je je tuinhuisje niet zelf wilt bouwen, kun je terugvallen op talrijke bouwpakketten.

Deze zijn ook in hout te vinden en bieden de mogelijkheid om het tuinhuisje zelfstandig op te zetten. Bij een bouwpakket moet je altijd op de verschillende materialen letten en de onderdelen nauwkeuriger controleren. Alle belangrijke bouwelementen moeten aanwezig zijn, zodat je meteen aan de slag kunt.

Voordat je begint met de bouw van het tuinhuisje, moet je zorgen voor de fundering. Het is een van de belangrijkste onderdelen. Tuinbezitters kunnen nu nagaan waar precies op gelet moet worden.

Fundering voor tuinhuisjes – Waarom heeft mijn tuinhuisje er een nodig?

Waarom heb ik een fundering nodig voor een tuinhuisje? Een fundering voor een tuinhuisje vervult veel belangrijke taken. De tuingrond is meestal ongelijk en niet op alle plaatsen even stevig. Omdat een tuinhuisje vooral op een groene plek wordt neergezet, moet je je zorgen maken over de stabiliteit ervan.

Een fundering compenseert deze oneffenheden en maakt zo een stevige basis mogelijk. De fundering voor tuinhuisjes maakt het mogelijk een tuinhuisje veilig en vooral recht op te zetten.

Tegelijk zorgt de fundering van het tuinhuisje ervoor dat ramen en deuren later gemakkelijker geplaatst kunnen worden en niet kromtrekken.

Als de fundering niet waterpas of instabiel is, kan het tuinhuisje verschuiven, waardoor er scheuren in de muren ontstaan. Bovendien helpt de fundering van het tuinhuisje om het huis te beschermen tegen vocht uit de grond.

Tuinhuis fundering zonder beton

De meeste tuinbezitters zullen bij een fundering denken aan het klassieke betonnen model. Een betonnen fundering in een tuin maken voor een tuinhuisje lijkt erg kostbaar. Gelukkig is dat niet meer nodig, want er zijn alternatieven te vinden. De betonnen fundering van het tuinhuisje heeft dus zijn langste tijd gehad.

Veel tuineigenaars wenden zich nu tot schroeffunderingen. Wat is een schroeffundering? Dit is een fundering die van hout gemaakt is. Het wordt in elkaar geschroefd en vormt zo de basis voor een tuinhuisje.

Hoe goed zijn schroeffundamenten?

Een schroeffundering is een veilig en vernieuwend alternatief voor de klassieke betonnen fundering voor tuinhuisjes. Dit alternatief, dat erg populair geworden is, heeft veel voordelen. Aan de ene kant kun je de fundering van het tuinhuisje gemakkelijk zelf oprichten. Ten tweede is het uiterst zacht voor de bodem

De tuinhuisjes fundering zonder beton kan voor verschillende tuinhuisjes gebruikt worden. Tegelijk is de houten fundering sneller op te bouwen dan de klassieke betonnen variant.

Geschikte funderingen voor tuinhuisjes kun je online kopen als een geprefabriceerd bouwpakket. Bij de aanleg van de fundering moet alleen aandacht besteed worden aan de verankering in de grond. Daartoe worden geschikte ankers in de grond gestoken.

Deze moeten minstens 50 cm diep zijn. Hoe zwaarder het tuinhuisje, hoe dieper de ankers gezet moeten worden. Informatie hierover kun je echter vinden bij de fabrikanten.

Conclusie

Als je een tuinhuisje wilt bouwen, moet je er goed over nadenken. Al bij de aankoop moet je precies weten hoe het tuinhuis eruit moet zien en welke mogelijkheden je hebt om het te plaatsen. Heeft het tuinhuisje een bepaalde omvang bereikt, dan is deze vergunning enorm belangrijk.

Er zij echter op gewezen dat de vergunningen verschillende criteria handhaven, afhankelijk van de federale staat.

Bij het opzetten van het tuinhuisje kan de fundering veel aandacht trekken. De fundering van de tuinschuur kan echt zonder beton gebouwd worden. Daarvoor wordt een schroeffundament gebruikt, dat met aardschroeven in de grond wordt vastgezet. Dit type fundering is heel gemakkelijk zelf te bouwen. Deze vernieuwende constructie heeft talrijke voordelen. Een voordeel is dat het zacht is voor de bodem.

Tuinhuisje bouwen is niet moeilijk, je moet het net even weten.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.