Gazon verticuteren – Tips, waarom, wanneer en hoe?

Gazon

Wie zijn gazon niet regelmatig onderhoudt, vindt al snel een dikke, gematteerde laag verwelkte plantenresten en onkruid in zijn tuin. Dit gazonvilt voorkomt dat licht, water en vitale voedingsstoffen de graswortels bereiken.

Het afsterven van de grasplanten en een lelijke verkleuring van het gazon zijn de gevolgen. Er moet nu snel worden gehandeld – met behulp van een verticuteermachine. We gaan u uitleggen hoe u uw gazon correct kunt verticuteren dit jaar.

Verticuteerprocedure

Eerst wordt het gazon tot een lengte van ongeveer 3 centimeter gemaaid met behulp van een grasmaaier. Het is nu zinvol om naar de verticuteerder te reiken.

De verticuteermachine of een grasmaaier met verticuteerfunctie gebruikt de mesachtige haken om het onbeminde vilten tapijt uit het gazon te plukken om het te voorzien van de lucht die voor het gazon van levensbelang is.

Door het oppervlak van de bodem af te snijden, kunnen het water en de voedingsstoffen nu ongehinderd bij de graswortels komen. Een extra portie kalk regelt de pH-waarde in de bodem en helpt zo de vorming van mos te voorkomen.

Verticuteren: Stap voor stap instructies

  1. Verticuteer alleen als uw gazon droog is en u het tot ongeveer 3 tot 5 cm van tevoren hebt gemaaid.
  2. De verticuteerdiepte moet correct worden ingesteld: maak eerst een korte aanloop op een werkdiepte van 2 mm.
  3. Controleer het resultaat: als niet al het gazonvilt is uitgekamd, zet u de werkdiepte een niveau lager. In de meeste gevallen is een verticuteerdiepte van 3 tot 4 mm perfect voldoende.
  4. U moet het te bewerken oppervlak zo snel mogelijk met de verticuteermachine verticuteren, zodat uw gazon niet overmatig wordt belast.
  5. Creëer een patroon dat lijkt op dat van een schaakbord tijdens het verticuteren. Om dit te doen, laat u het gazon eerst in de lengterichting lopen en dan weer in de dwarsrichting. Dit geeft u het beste resultaat.
  6. Bij het veranderen van de werkrichting is het raadzaam om het houder naar beneden te drukken, zodat de messen niet op de grond liggen. Dit zou anders het gazon te zwaar belasten.
  7. Na het verticuteren moet u het droge verticuteerde materiaal uit het gazon verwijderen. Mits er geen onkruid in zit, kunt u bijvoorbeeld het gazonvilt op de composteerbare bak weggooien. Onkruidzaden zouden anders worden verspreid over de verse humus in de tuin.
  8. Tot slot worden nieuwe gazonzaden gezaaid in dunne en kale plekken om u weer een volwaardig gazontapijt te geven.

De meeste fabrikanten van grasmaaiers hebben ook zeer goede verticuteermachines in de aanbieding.

Zo zijn er bijvoorbeeld verticuteerders van Bosch, Einhell, Stiga, , Makita, Gardena, of het nu gaat om een eenvoudige stroom of motor model.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.