Effectief verwijderen van klaver uit het gazon – De Beste Oplossingen

Klaver

Klaver verspreidt zich snel in het gazon en verzwakt de graswortels, waardoor ideale omstandigheden ontstaan voor de groei van onkruid & co. Als je de groei niet stopt, zal het gras steeds meer worden verplaatst. Met onze deskundige tips kunt u klaver effectief en permanent uit uw gazon verwijderen.

Gazon Verticuteren als eerste maatregel

Met behulp van een verticuteermachine belucht u het gazon en veroorzaakt u al enorme schade aan het Trifolium (wetenschappelijke naam voor klaver). De beluchting van het gazon en de oppervlakkige schade aan de plant zijn belangrijk als voorbereiding op de latere bemesting, zodat de gazonbemesting de bodem beter kan bereiken en de klaverwortels door het verticuteer proces worden verzwakt. Op deze manier wordt een optimaal effect van de meststof bereikt.

Bij het verticuteren moet worden opgemerkt dat losgeraakte gazonmatten vervolgens uit het gazon worden verwijderd. Anders bestaat het risico dat de klaverplanten weer uitlopen.

Bemesting tegen klaver – zo werkt het

Na het verticuteren wordt het gazon bemest. Hoewel dit ook zonder voorafgaande beluchting van het gazon kan worden gedaan, is het effect in de meeste gevallen effectiever.

Waarom bemesten tegen klaver in het gazon?

Als de klaver zich in het gazon verspreidt, is de oorzaak meestal een tekort in de bodem of in het gazon. Meestal bevat de bodem te weinig stikstof. Dit is vooral verantwoordelijk voor de gezonde, dichte groei van het plantenrijk. Als er een tekort aan stikstof is, begint de graswortel te verzwakken, ontstaat er een bodemkwaliteit die ideaal is voor klaver en verliest het gazon de defensieve krachten die het dringend nodig heeft om zich te verdedigen tegen klaver.

Welke meststof helpt bij te veel klaver?

Vanwege een waarschijnlijk tekort en het belang van stikstof in de strijd tegen klavergroei wordt een meststof met een relatief hoog stikstofgehalte aanbevolen. Hoornschaafsel is een ideale meststof die het gras weerstand geeft en ook door klaverplanten slecht wordt verdragen.

Er zijn echter ook andere meststoffen op de markt die uit verschillende componenten bestaan. Het is belangrijk om op te merken dat er geen fosfaat mag worden ingedamd, omdat dit de groei van klaver ondersteunt.

Hoeveel meststof is er nodig om klaver in het gazon te bestrijden?

Hoeveel meststof je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid klavergroei en het product in kwestie. Meestal is ongeveer 50 gram hoornschilfers per vierkante meter voldoende. Voor “afgewerkte producten” is de hoeveelheid meststof afhankelijk van de specificaties van de fabrikant. Deze mogen niet worden overschreden, zodat er geen overbemesting optreedt.

Omdat deficiëntieverschijnselen meestal in grotere gebieden voorkomen, is het raadzaam om over een groter gebied te bemesten. Idealiter moet het hele gazon worden bemest.

Als u zich beperkt tot geïsoleerde delen van het gazon, moet het bemeste gebied twee keer zo groot zijn als het bestaande klaver gebied of in ieder geval reiken tot het gebied waar het gras nog redelijk dicht begroeid is.

Wat gebeurt er na de bemesting?

Zodra de meststof is verspreid, moet het bemeste gazon een beetje worden besproeid, mits er in de nabije toekomst geen regen wordt verwacht. Dit kan met een gazonsproeier of tuinslang. Het vocht zorgt ervoor dat de meststof beter oplost en optimaal in de bodem dringt. Dit resulteert in een snellere effectiviteit van de meststof.

Afhankelijk van de effectiviteit van de meststof moet de dode klaver al na enkele dagen verschijnen. Kleinere hoeveelheden klaver vergaan en hoeven niet met de hand te worden uitgetrokken.

Dit is echter wel aan te raden voor grotere oppervlakten, zodat het gras zich weer ongestoord kan verspreiden.

Het gras wordt gestimuleerd om te groeien als je het een of twee keer per week maait in de volgende weken.

Bestrijd klaver met huismiddeltjes

Als u geen geschikte meststof bij de hand heeft, kunt u verschillende huismiddeltjes gebruiken. De volgende zijn zeer effectief tegen Trifolium. Voorwaarde is dat ze correct worden gebruikt.

Kokend water

Het gieten van kokend water op veel onkruid en op klaverplanten helpt. In het ideale geval wordt het gras nauwkeurig verdeeld, omdat ook het gras kan worden beschadigd. Laat het gebied na het natmaken drogen. Dan kun je de klavertjesplanten trekken.

Smother” met folie

Alle klaversoorten kunnen alleen bestaan met een voldoende hoeveelheid licht. Als je ze dit ontneemt met bijvoorbeeld een ondoorzichtige, donkere film, zullen ze sterven. Speciale onkruidfolie is hiervoor het meest geschikt.

Zo werkt het:

  • Snijd de folie in geschikte stukken
  • Leg het over het klavertje-veld
  • Plaats een steen of iets dergelijks om de folie te wegen
  • Wacht vier tot zes weken en verwijder dan de film.

Daarna is al het groen in het gebied verdwenen, inclusief het gras. Dit zal echter snel teruggroeien. Grotere oppervlakten kunnen met gazonzaad worden doorzocht. In de meeste gevallen is de bemesting echter voldoende. De klaver is daarentegen op de lange termijn verdwenen.

Onkruidverdelger

Als u de voorkeur geeft aan een onconventionele manier om klaver te verwijderen, biedt een onkruidsnijder u de oplossing. Deze controlemethode is een beetje energie-intensief.

U moet diep genoeg in de grond steken en dicht genoeg bij de penwortel, zodat u deze uit het gazon kunt tillen. Een beetje schudden zal helpen de wortels los te maken.

Chemische klavercontrole

Gazondeigenaren die vinden dat de tot nu toe genoemde methoden niet snel en gemakkelijk genoeg werken, kunnen kiezen voor chemische klaverbestrijding.

U moet echter in gedachten houden dat chemische stoffen in principe een milieuvervuilende stof zijn en zelfs in het grondwater kunnen terechtkomen als ze verkeerd worden gebruikt.

Daarom wordt het gebruik van chemicaliën niet aanbevolen. Toch biedt de markt u een breed scala aan onkruid- en klaverbestrijdingsmiddelen voor het gazon.


De beste verticuteermachine voor jou

Indien u een klein grasveld tot ca. 200 m² hebt, dan is een electrische verticuteermachine met een snijbreedte tot 37 cm de juiste keuze. Als uw gazon wat groter is, is een draadloze en meer krachtige machine met een grote werkbreedte geschikt voor u. Er zijn ook verticuteermachines met een verzamelbak die er voor zorgen dat het aanwezige mos en de graszoden keurig worden opgeraapt, zonder ze achteraf bijeen te hoeven harken.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 3.3 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.