Gazon Kalken? De juiste tijd en instructies

Gazon Kalken

Een lelijk, lelijk gazon en een sterke mosgroei kunnen verschillende redenen hebben. Vaak is het omdat de grond te zuur is – dan kan het helpen om kalk te strooien. We leggen uit wanneer de beste tijd om dit te doen is en waar je op moet letten. Gazon kalken doe je zo!

Waar is kalk goed voor?

Als het gazon erg nat en verdicht is, kunnen mulchresten en ander organisch materiaal niet volledig ontbinden, maar verrotten. Hierdoor ontstaat een zuurtegraad die de pH van de bodem geleidelijk aan verlaagt.

Als de pH te laag is, kunnen de gazonplanten niet meer goed groeien. Door het gebruik van gazonkalk verhoogt u deze waarde weer tot het noodzakelijke niveau.

Hoe weet ik of mijn gazon gekalkt moet worden?

Het is belangrijk dat u alleen kalk aan uw gazon toevoegt als het echt nodig is. U kunt grond die oververzuurd is, herkennen aan een lage pH-waarde. Als de waarde te laag is, moet het gazon worden gekalkt.

BodemsoortMaximale pH waarde
zandbodem5,5
Leemgrond6,5
Middelzware bodem6,0

U kunt een grondmonster nemen en dit analyseren met in de handel verkrijgbare pH-testen, of u kunt uw gazon van dichterbij bekijken: Veel mos op het gazon geeft aan dat de grond te zuur is.

Wanneer moet je zeker niet kalkbemesten?

Als uw gazon niet bezaaid is met mos, maar een veelheid aan klaverplanten zichtbaar is, dan geeft dit aan dat de pH-waarde in uw grond alkalisch is – dus niet bekalken! Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor uw gazon, maar ook voor uw bodem en het ecosysteem dat het bevat.

Wanneer is de juiste tijd om te kalken?

De optimale tijd om kalk te strooien wordt beschouwd als de herfst en de lente, direct na het smelten van de sneeuw. Dat wil zeggen, wanneer het gazon niet meer of nog niet in de groeifase is. In het voorjaar is het al te laat, omdat de bodem de kalk niet direct kan opnemen.

Hoeveel kalk heb ik nodig?

De juiste hoeveelheid kalk hangt af van hoe zuur de bodem eigenlijk is. Het is ook belangrijk om op te merken dat niet alle grondsoorten hetzelfde zijn.

Voor zandgronden met een pH-waarde onder 5,5 wordt een kalkhoeveelheid van 150 tot 200 gram per vierkante meter aanbevolen. Leemgronden met een waarde van ongeveer 6,3 hebben twee keer zoveel nodig. 300 tot 400 gram moet hier worden gebruikt.

Kant-en-klare kalkmengsels voor gazons zijn meestal gemakkelijker te doseren en toe te passen, aangezien de fabrikanten de hoeveelheidsspecificaties en instructies voor het aanbrengen van kalk verstrekken.

Welk type kalk is het beste voor het gazon?

Zogenaamde koolzuurkalk wordt aanbevolen, omdat deze minder agressief is dan ongebluste kalk. Het is meestal verkrijgbaar in de winkel als “gazonkalk” of “tuinkalk”.

Hoe kun je een gazon goed bekalken?

Voordat u de kalk gaat aanbrengen, moet u het gazon maaien en een verticuteermachine gebruiken om onkruid en ander plantaardig afval te verwijderen.

Het is ook raadzaam om een kalkstrooier te kopen om ervoor te zorgen dat de kalk gelijkmatig over uw gazon wordt verspreid. Gebruik het om de kalk gelijkmatig over het hele gebied te verdelen.

Wat moet ik in gedachten houden als ik mijn gazon ga kalken?

Kalk is schadelijk voor honden en katten. Zorg er dus voor dat je viervoeters niet op het gazon lopen tijdens en na het kalken.

Helpt kalken tegen mos in het gazon?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, helpt kalk niet tegen mosgroei. Aangezien het kan gedijen op zowel zure als alkalische substraten, kan kalk zelfs helpen bij de verspreiding van mos. Als er sprake is van een zware mosplaag, verdient het daarom de voorkeur om het gazon te verticuteren en te bemesten met moskiller.

Schuren van het gazon – Wat gebeurt er na het kalken?

Na ongeveer een maand moet u een grondmonster opnieuw analyseren als controle. Zo kunt u bepalen of de pH-waarde overeenkomstig is verbeterd of indien nodig opnieuw moet worden verlaagd.

Beperking verhoogt alleen de pH-waarde, maar elimineert niet de oorzaak van de verzuring. Om de bodemkwaliteit op lange termijn te verbeteren, moet u in het voorjaar ook zwaar verdichte gazons schuren.

Bestrooi het gebied met een dun laagje zand in het voorjaar – twee tot drie centimeter is voldoende. Zorg ervoor dat de grassprieten slechts tot maximaal halverwege bedekt zijn.

Het zand maakt de bodem na verloop van tijd losser en verbetert de opname van water en voedingsstoffen. Het schuren moet jaarlijks worden herhaald en blijkt na drie tot vier jaar een succes te zijn. Het mos trekt zich terug en het gazon groeit en bloeit.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.