Het gazon zaaien en aanleggen: Richtlijnen en tips

Een goed onderhouden, groen gazon is de trots van elke tuinier. Als u geen gebruik wilt maken van een afgewerkt gerold gazon, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden bij de keuze van het gazonzaden, het zaaien en het daaropvolgende onderhoud.

Met onze gedetailleerde instructies, inclusief waardevolle tips, kunt u uw nieuwe gazon met succes aanleggen.

Planning van het nieuwe gazon

De basisvoorwaarde voor een mooi gazon is een goed voorbereide ondergrond. Bij het aanleggen van het gebied moet u er rekening mee houden dat stenen, bomen en kleine oneffenheden het latere onderhoud van het gazon kunnen bemoeilijken.

Het is dan ook raadzaam om dergelijke moeilijkheden zoveel mogelijk te vermijden of te elimineren.

Een gazon moet continu worden onderhouden en vooral regelmatig worden gemaaid. Gemiddeld zijn er 15 tot 20 maaibeurten per jaar nodig. Daarom moeten ook de randen van het gebied zorgvuldig worden overwogen.

Graskantstenen zijn bijvoorbeeld populair – ze zien er mooi uit en maken het makkelijker om de grasmaaier eroverheen te rijden.

Keuze van het gazonzaad

Een van de belangrijkste factoren voor een gezonde groene ruimte is de keuze van de juiste gazonzaden. U moet niet alleen letten op hun kwaliteit, maar ook op het beoogde gebruik.

Als je zaden van inferieure kwaliteit gebruikt, loop je het risico dat er later gazonziektes ontstaan, omdat goedkope zaden vaak met schimmels besmet zijn. Welke ziekten kunnen voorkomen kunt u lezen in onze Gids voor gazonziekten: Tips voor detectie en controle. Het is daarom beter om wat meer geld te investeren en gazonmixen van hoge kwaliteit te kopen.

Afhankelijk van de locatie, het type gebruik en het beoogde gebruik moet u het juiste gazonzaad kiezen. Geeft u de voorkeur aan een Engels gazon of zal het gebied later dienst doen als speeltuin voor de kinderen? Staat het gras vooral in de felle zon of staat het de hele dag in de schaduw?

Er wordt een ruw onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten gazons:

 • Nuttige grasmatten
  • biedt een gemiddelde loopvlakweerstand en een dichte grasgroei
 • Speelgras
  • biedt een hoge loopvlakweerstand en een goede regeneratie
 • Sportgras
  • biedt een zeer hoge loopvlakweerstand en een goede regeneratie
 • Siergazon
  • biedt een lage weerstand tegen het betreden en een zeer dichte grasgroei

Er zijn ook andere soorten gras die geschikt zijn voor zwaardere omstandigheden. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Schaduwgazon
 • Droogtebestendig droog gras
 • Parkeerplaats en grindgazon

Zaaien – voorbereiding, timing en temperatuur

Voor het zaaien moet de grond zorgvuldig worden geëgaliseerd, want oneffenheden maken de verzorging van het gazon aanzienlijk moeilijker. Dit kan het beste gedaan worden met behulp van een gazon- of tuinwals. Bovendien mag het gebied niet te droog zijn voor het zaaien. Het is daarom van groot belang dat de grond enkele dagen voor het zaaien voldoende water krijgt. Ook daarna moet het verse zaad regelmatig worden besproeid, maar niet te veel.

Bovendien moet de tijd voor het zaaien goed gekozen worden. Het jonge gazon moet worden beschermd tegen vorst, anders vriest het dood. De gazonzaden kunnen dus alleen worden geplant als er in de volgende twee tot drie weken geen koude temperaturen onder de 10 graden te verwachten zijn. Een goede periode is dus in het voorjaar tussen maart en mei.

Hoeveel gazonzaden per vierkante meter gezaaid moeten worden, kunt u terugvinden in de beschrijving van de zaden. De aangegeven hoeveelheid is ongeveer 20 tot 25 gram per vierkante meter voor zeer goede mengsels.

Overigens kunt u met de hand zaaien, waarbij de zaden vrij ongelijkmatig worden verdeeld, met behulp van een handstrooier of zeer gelijkmatig met behulp van een strooiwagen. Vervolgens moet u de gazonrol weer gebruiken om het verse zaad stevig met de grond te verdichten. Dit vermindert ook het risico dat het zaad door de vogels wordt opgegeten.

Blijf van het gras af

De graszaden in de grasmengsels hebben vaak verschillende ontkiemingstijden. Daarom kunnen de eerste scheuten al zichtbaar zijn, maar het kan een paar weken duren voordat andere zaden uitlopen.

Gedurende deze tijd moet u voorkomen dat u over het terrein loopt of het anderszins belast om de jonge gazonplanten niet te vertrappen. Een oneffen gazon zou dan het geval kunnen zijn.

Het besproeien van het gazon

Voor een goede ontwikkeling van de jonge gazonplanten is een evenwichtige bevloeiing van het hele gebied noodzakelijk. Zorg ervoor dat de grond niet te droog of te nat is.

Vermijd in de zomermaanden irrigatie in de middag, omdat de zon dan het sterkst is en het water snel verdampt. De waterdruppels op de stengels kunnen ook leiden tot verbranding van de planten. Het is daarom raadzaam om het besproeien uit te stellen tot de ochtend en avonduren.

Als u geen tijd heeft voor regelmatige besproeiing, kunt u dit werk laten doen door een irrigatiecomputer en aangesloten sproeiers zoals gazonsproeiers.


Maaien en snijden

Zodra de nieuwe gazonplanten een hoogte van ongeveer 6 tot 7 centimeter hebben bereikt, kunt u voor het eerst maaien. Dit is meestal na 3 tot 4 weken. In de regel mag niet meer dan een derde van de stamlengte worden ingekort om ervoor te zorgen dat de gazonplanten nog voldoende kracht hebben om te groeien.

U kunt de maaihoogte van uw gazonmaaier dus zonder aarzeling instellen op de aanbevolen 4 centimeter voor consumentengazon. Het is het beste om een vangzak te gebruiken voor de eerste paar maaibewerkingen, zodat er geen maairesten zijn die de groei van de jonge planten kunnen belemmeren.

Zodra het gazontapijt klaar is met ontwikkelen, kunt u overschakelen op mulchen of het maaien overlaten aan een maaimachine. Als het u niet lukt om het gazon voor een langere periode in te korten, moet dit stap voor stap gebeuren. Lees ook onze tips voor het maaien van lange gazons na uw vakantie.

Verdere verzorging van het gazon

Als de jonge planten zich goed hebben ontwikkeld en er een gesloten tapijt van gras is ontstaan, is verdere zorg nodig. Dit omvat vooral het verwijderen van onkruid en mos, die zich in de loop van de tijd kunnen vormen. Kleinere gazons kunnen nog steeds met de hand worden gewied, maar voor grotere gazons is het gebruik van een verticuteermachine nuttig. Het verwijdert de ongewenste planten en zorgt zo voor een betere beluchting van de gazonwortels. Zelfs incidentele bemesting kan een positief effect hebben op de groei.

Samenvatting – stap voor stap instructies

De optimale tijd om een gazon volledig te herbeplanten is in het voorjaar – tussen maart en mei, afhankelijk van de temperatuur en de weersomstandigheden. Een bodemtemperatuur van ongeveer 10 °C is ideaal.

De volgende stappen zijn handig bij het aanleggen van een gazon

 • Eerst moet het gebied worden ontdaan van onkruid en opgegraven.
 • Dan moet u de grond vlak maken met behulp van een gazonrol en grote stukken steen en aarde verwijderen, omdat deze later het maaien zouden belemmeren. Bovendien kunnen grote stenen ertoe bijdragen dat het gras zich niet gelijkmatig verspreidt. Indien nodig kan de grond extra gezeefd worden om zelfs zeer kleine stenen te verwijderen.
 • Geef de grond enkele dagen voor het zaaien water om een optimale basis voor de zaden te creëren.
 • Daarna wordt het gazon ingezaaid. Strooi een klein laagje grond over de zaden om ze te beschermen tegen vogels. Een wals verdicht de grond extra.
 • Vermijd de komende drie tot vier weken op het gazon te lopen of het op een andere manier aan stress te onderwerpen.
 • Zorg in de weken daarna dat er voldoende water wordt gegeven, zodat de kleine planten kunnen gedijen.
 • Van 6 tot 7 centimeter steellengte kunt u het jonge gazon voor het eerst tot ongeveer 4 centimeter maaien.
 • Als er onkruid wordt gevormd, moet dit onmiddellijk worden verwijderd, zodat het nieuwe gazon zich ongehinderd kan ontwikkelen.

Kosten van gazonzaad

De kosten van een nieuw aangelegd gazon zijn afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte graszaden en natuurlijk van de grootte van het gebied. Een kilo zaad kost tussen de 3 en 20 euro, hoewel duurdere mengsels niet per se van hogere kwaliteit hoeven te zijn.

In de productbeschrijving van de zaden vindt u de aanbevolen uitzaai hoeveelheid per vierkante meter. Dit onthult vaak het verschil tussen slechte en goede gazonzaden. Terwijl je met gemiddeld 20 tot 25 g zaad per vierkante meter met een hoogwaardig zaadmengsel kunt rondkomen, is de benodigde hoeveelheid met goedkoop zaad aanzienlijk hoger.

Onze TIP:
Let bij de aankoop van gazonzaden niet alleen op de prijs per kilo, maar vooral op de benodigde hoeveelheid per vierkante meter.
Anders kan een zogenaamd goedkoop mengsel uiteindelijk duurder zijn dan een hoogwaardig product.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.