Het is nu 25 jaar geleden dat Husqvarna de solarmaaier lanceerde, ’s werelds eerste in serie geproduceerde maaimachine. Toen al richtte het bedrijf zich op nieuwe technologie, die het tot op de dag van vandaag consequent verder heeft ontwikkeld. We nemen een kijkje in de geschiedenis van de Automower.
De jaren 90
De jaren negentig waren een decennium van technische innovatie. Mobiele spelconsoles, zoals de Nintendo GameBoy, draagbare cd-spelers en mobiele telefoons hebben de wereld veroverd. En er vindt ook een kleine revolutie plaats in de tuin: Voor het eerst is het mogelijk om uw gazon volledig autonoom te maaien. In 1995 lanceerde Husqvarna niet alleen de zonne-energiemaaier, de eerste volautomatische robotmaaier, maar dankzij de zonnecellen was het ook ’s werelds eerste robotmaaier op zonne-energie. Volgens Husqvarna is dit de “geboorte van de slimme tuinhulpjes”.
Het succes van de Solar Mower heeft Husqvarna ertoe aangezet om vast te houden aan de technologie, die ze in de loop der tijd consequent hebben ontwikkeld. Zo wordt in 1998 de eerste generatie van de Automower-serie geïntroduceerd, die nu nog steeds bekend is. De accutechnologie wordt gebruikt in plaats van zonnecellen, waardoor de maairobot kan maaien ongeacht het weer en het zonlicht. Het is ook al in staat om terug te rijden naar het laadstation en zelf op te laden.
2000 – 2010
2003 volgt de tweede generatie van Automower. Naast een nieuw ontwerp wordt met name de technologie verder ontwikkeld, zodat de maaimachine nu beter beschermd is tegen zware omgevingsinvloeden. In 2008 keerde Husqvarna terug naar de zonnetechnologie en ontwikkelde de eerste en tot nu toe enige hybride maaier die zijn accu zowel via zonnecellen als via het laadstation kan opladen. Hierdoor kunnen gazonoppervlakken tot 2.200 m² worden onderhouden.
De Automower 260 ACX, uitgebracht in 2009, kan veel grotere oppervlakken zoals voetbalvelden maaien. Het heeft een aantal baanbrekende functies die standaard zijn in de meeste maaimachines vandaag de dag. De maaier maakt bijvoorbeeld gebruik van ultrasone sensoren om objecten te detecteren die hem naderen en remt automatisch af. Het kan ook sms’jes sturen naar de eigenaar.
2011 – 2020
De derde generatie ziet in 2011 het licht. Uitgerust met voorwielaandrijving en een kleine oppervlakte is de Automower 305, die vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar is als de 105, voor het eerst geschikt voor kleinere groengebieden tot 600 m². In 2013 volgen nog twee maaimachines, de 320 en 330X, die opnieuw ontworpen zijn voor grote oppervlaktes tot respectievelijk 2.200 en 3.200 m². De Automower 330X zal als eerste gebruik maken van GPS-ondersteunde navigatie.
Een verdere technologische vooruitgang zal plaatsvinden in 2015 wanneer Husqvarna Automower Connect introduceert, een smartphone-app waarmee gebruikers hun gazonrobot wereldwijd kunnen monitoren en besturen. In 2016 zal Husqvarna een verdere modelupgrade uitvoeren en de 265 ACX vervangen door de Automower 450X. Deze is nu in staat om complexe tuinen tot 5.000 m² met een helling van 45% te maaien. Het wordt ook standaard geleverd met Automower Connect, GPS-ondersteunde navigatie en LED-koplampen. De kleinere 330X wordt verder ontwikkeld en opnieuw gelanceerd als de 430X.
Met het toenemende gebruik van stemassistenten verbindt Husqvarna 2018 Automower Connect met Amazon Alexa en Google Home, zodat de maaimachine nu met de stem kan worden bestuurd. Een open API-interface maakt het ook mogelijk om de Automower aan te sluiten op de IFTTT-app en uw eigen individuele Smart Home-oplossingen te creëren. Vanaf 2018 worden alle X-modellen ook standaard geleverd met Automower Connect, koplampen en een nieuw ontwerp. Het nieuwe topmodel in de 300-serie is de 315X voor oppervlaktes tot 1.600 m².
In 2019 wordt de nieuwe X-line serie geïntroduceerd: De 435X AWD is de eerste met een draaibare achter- en vierwielaandrijving. Dit maakt hem bijzonder geschikt voor off-road gebruik en hij kan extreme hellingen tot 70%, obstakels, smalle plaatsen en ruw terrein aan. Het wordt bediend via Automower Access, een nieuw bedieningsconcept met een kleurendisplay met hoge resolutie, een jogging-wiel en statusdisplays.
Husqvarna EPOS, de volgende stap in het autonoom maaien van gazons, zal in 2020 worden ingevoerd. In plaats van een grensdraad te gebruiken, navigeert de maairobot met behulp van satellieten in een virtueel maaigebied. Een tweede referentiestation zorgt ervoor dat de huidige positie op de centimeter nauwkeurig wordt herkend. Voorlopig echter alleen in de professionele sector.
Bron: https://www.husqvarna.com/be-nl/producten/robotic-mowers/