Husqvarna EPOS: Draadloze robotmaaier met GPS-navigatie

De perimeter draad weerhoudt veel tuineigenaren er nog steeds van om een maaimachine te kopen. Tot slot heeft marktleider Husqvarna een nieuw GPS-gebaseerd systeem geïntroduceerd dat naar verwachting in 2020 op de markt zal zijn.

De enige downer: de EPOS-technologie is momenteel alleen gepland voor gazonrobots in de professionele sector.

Bijna alle moderne gazonrobots hebben een in de grond gelegde draad nodig om het maaibereik te beperken, die ze kunnen gebruiken voor de oriëntatie. In het geval van bijzonder grote of zeer kronkelige percelen is het leggen van de grensdraad echter complex en moeilijk.

Husqvarna wil daar in de toekomst met haar nieuwe technologie verandering in brengen. De fabrikant vertrouwt onder meer op GPS-satellieten om de locatie te bepalen. Een aantal dure maaimachines heeft al ingebouwde GPS-modules, maar tot nu toe werden ze vooral gebruikt voor het traceren na een diefstal.

Hoe werkt de nieuwe Husqvarna EPOS-technologie?

EPOS staat voor Exact Positioning Operating System en is ingesteld om het autonoom maaien te revolutioneren. De professionele Automower maairobots zijn volledig draadloos en navigeren per satelliet. In combinatie met een referentiestation, dat op een verhoogde positie in de buurt staat, bereikt het systeem een nauwkeurigheid van 2 tot 3 centimeter.

Het enige wat nodig is om het systeem op te zetten is een smartphone en de Husqvarna EPOS-app. Hierdoor kan de robot in real time door het maaigebied navigeren.

De enige vereiste is een onbelemmerd uitzicht op de hemel. De app wordt vervolgens gebruikt om de virtuele grenzen te bepalen en zo de werkgebieden te definiëren.

Dit maakt de technologie uiterst flexibel en is ideaal voor grote groengebieden zoals parken, golfbanen, voetbalvelden of bedrijfsterreinen. Zelfs complexe gazons kunnen snel en eenvoudig worden gedefinieerd en indien nodig op elk moment worden aangepast.

Kunnen meerdere maaimachines ook via EPOS worden aangesloten?

Als meerdere Husqvarna Automower’s in gebruik zijn met EPOS, kunnen ze worden georganiseerd via vlootbeheer. De Husqvarna Fleet Services digitale wagenparksoftware maakt het gemakkelijk om te zien waar elke robot is, hoeveel uur hij in bedrijf is geweest en wanneer hij service nodig heeft. Dit maakt het maaien van extreem grote gazons zeer eenvoudig en efficiënt.

Wanneer komen de eerste maaimachines met EPOS-technologie op de markt?

De grote marktintroductie van de nieuwe generatie Automower is gepland voor begin 2021. Husqvarna heeft nog geen exacte releasedatum gegeven. Voorlopig zijn ze echter alleen beschikbaar in de professionele sector.

Tuin H350 0744c

Hoe duur zijn automotoren met EPOS?

Tot nu toe is er geen prijsinformatie over de nieuwe Husqvarna maairobots met EPOS. Aangezien de grootste AWD-modellen meer dan 5.000 € kosten, mag bij de start een prijs van vijf cijfers worden verwacht.

Wanneer kunnen we maaimachines zonder grensdraad verwachten voor eindklanten?

Vaak wordt nieuwe technologie voor het eerst gebruikt in professionele apparaten, totdat deze na twee tot drie jaar ook in de sector van de eindklanten wordt geïntroduceerd. Hoe snel dit met de EPOS-technologie zal gebeuren, is op dit moment echter niet te voorspellen.

Bron: https://www.husqvarna.com/nl/gazon-en-tuin/professional/professionele-robotmaaiers/epos/#contact

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 3 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.