De planten in uw thuistuin hebben tijdens de warme zomermaanden regelmatig water nodig. Of het nu gaat om een gieter, een waterslang of een modern irrigatiesysteem – zo zorgt u voor een optimale besproeiing van uw bloemen en perken in een droge periode. Bloemblaadjes die slap hangen en verwelkte gazons zijn een alarmsignaal voor elke tuinbezitter. Het enige wat ze zien als het redden van hun planten in de tuin is dagelijks water geven.
Het juiste moment om water te geven
Het is optimaal om de planten ‘ s morgens tussen vier en vijf uur of ’s avonds van water te voorzien. 5Later op de dag lopen de planten gevaar om te verbranden. Of het kostbare water verdampt te snel, zodat het tegen de middag voor driekwart verloren gaat. Daarnaast klagen tuiniers over rugpijn door de ontelbare kannen water die ze naar de bedden dragen.
Dagelijks water geven is niet nodig
Maar rozen, gazons en radijzen dag na dag van vocht voorzien heeft op de lange termijn weinig zin. De planten worden immers comfortabel en ontwikkelen alleen nog maar platte wortels. Ze putten niet alleen water uit grotere diepten in de tuin, maar winnen ook aan stabiliteit. Zo bouwen ze een betere weerstand op tegen droogte en profiteren ze van mineralen in diepere lagen.
Er moet niet dagelijks worden besproeid, maar om de paar dagen. De grond moet dan vochtig zijn op een diepte van ongeveer 20 centimeter. Hiervoor kan 20 liter water per vierkante meter bed nodig zijn. Om dit deskundig in de gaten te houden, is een regenmeter vooral nuttig op gazons. Zelfs als er regen is gevallen, is de hoeveelheid neerslag niet altijd voldoende.
Gerichte besproeiing bespaart geld en water
In de eerste plaats mag dit niet uit de drinkwaterleiding voor huishoudelijk gebruik komen. De watermeter draait snel om. Zelfs op warme dagen is het water vaak te koel. Dit kan worden verholpen door het een paar uur in emmers of blikken te laten staan om op te warmen.
De eerste keuze in de tuin daarentegen zijn regenwateropslagtanks zoals de klassieke regenton onder de goot of een regenput. Deze heeft vaak een inhoud van 2000 liter en meer. Maar het moet eerst in de grond worden verzonken. De natuur stuurt echter geen rekening voor het water dat uit de lucht wordt opgevangen. Nog een pluspunt: het is veel zachter dan het grondwater.
Bodemtype bepaalt hoe snel het water wegsijpelt
De tuinman kan honderden liters water besparen op zijn kluit voordat de zon zijn stralen stuurt. Open uw ogen bij het planten en zaaien. Bloemen, fruit of groenten moeten worden geplaatst op plaatsen waar overdag schaduw is. Troggen of tuinvijvers zorgen voor koelte, meer luchtvochtigheid en beschermen tegen uitgedroogde grond. Mulch, gazonresten of vliezen, humus en compost en kleisubstraten doen hun deel om water in de bodem te houden.
Elke tuinier moet de exacte samenstelling van deze substraten kennen. Of er een waterslang, sproeier of gieter wordt gebruikt en hoe deze wordt toegepast, is afhankelijk van de samenstelling van de bodem. Of zand, klei of leem de beddingstructuur domineert, bepaalt hoe lang het water kan worden opgeslagen – of ongebruikt weglekt.
Deskundigen geven tips voor moderne tuinirrigatie
Geavanceerde irrigatiesystemen hebben allang de traditionele gieter meer en meer vervangen. Zij of gazonsproeiers zijn niet geschikt voor perkplanten. Veel gevoelige bloemen reageren allergisch voor het douchen en, zoals veel rozensoorten, zelfs met een schimmelaanval. De wortels moeten het water zo direct mogelijk opnemen.
Het gieterprincipe is dus in de meeste bedden overbodig geworden, behalve dat het wordt gebruikt voor het besproeien van nieuwe aanplantingen, terwijl sproeiers vooral geschikt zijn voor gazons.
Spuit- of parelslangen hebben zich bewezen als waterbesparend en op de lange termijn ook zeer kosteneffectief. Moderne plug-in systemen maken het mogelijk om het water te besproeien tot in de meest afgelegen hoek van de tuin. Druppels van het verkwikkende water bereiken de wortels van de dorstige planten en sijpelen weg in plaats van te verdampen aan het oppervlak. Zulke slangen hebben een rond of plat profiel en iets wat anders zeer onpopulair is: gaten. Tussen de 10 en 15 per tonmeter zorgen voor een vrij fijne nevel over de grond en dus voor een optimale bevloeiing van de tuin.
Een computer die de bloemen water geeft
Ondertussen leggen tuinliefhebbers 3.0 het besproeien van hun percelen in handen van automatische pompen en irrigatiecomputers. Ze berekenen hoeveel water er moet stromen, hebben de regenradar op het scherm, weten hoe vol de bakken en reservoirs zijn, en sturen vervolgens timers, kranen en pompen aan. Dus het regent op het juiste moment voor bloemen en groenten. Zelfs als de comfortabele eigenaar van een tuin ver weg is op het strand en een app heeft om in de gaten te houden hoe zijn komende oogst rijpt.