Ratten in de tuin: De 7 Beste Bestrijding

Ratten in de tuin
Ratten in de tuin

Ratten voelen zich vaak thuis in de tuin en stoppen niet bij het binnenkomen van huizen. Ze vormen een hygiëneprobleem met een verhoogd gezondheidsrisico, knagen zich een weg door diverse materialen en kunnen hele bloem- en groenteperken vernielen.

Met onze tips voor de bestrijding van het ongedierte kunt u zich op een betrouwbare manier ontdoen van het ongedierte. Ratten brengen ziekten over en moeten daarom onmiddellijk worden bestreden.

Ratten in de tuin
Ratten in de tuin – Vervelend of toch niet?

Hoe weet ik dat ik ratten in mijn tuin heb?

Om effectieve maatregelen te nemen tegen ratten in de tuin, moet u er eerst zeker van zijn dat ze in uw tuin zijn. Omdat ze de mensen uit de weg gaan, zijn ze meestal al weg voordat ze gezien kunnen worden.

Maar verschillende typische borden en sporen op het terras, balkon, kelder, garage of tuinhuisje, zullen u helpen om hun aanwezigheid toch te detecteren:

 • Meestal licht gebogen uitwerpselen van 1 tot 2 centimeter lang (per dag en ratten tot 40 “uitwerpselen”)
 • Geen paalvorming, maar verspreide uitwerpselen
 • Middelbruine, glanzende uitwerpselen wijzen op verse uitscheiding
 • Oudere uitwerpselen van droge consistentie, donkerbruin tot zwart van kleur
 • Vlekken op terrastegels of houten panelen, gevormd door hun lichaamsvet wanneer ze vaak dezelfde routes lopen (bijvoorbeeld van de verstopplaats naar de voederplaats)
 • Potenafdrukken en sleepsporen van staarten op vochtige of stoffige oppervlakken
 • Vage tot sterke ammoniakgeur (afhankelijk van het aantal ratten)
 • Eetsporen met twee groeven op geknaagd materiaal zoals hout of plastic (groeven worden veroorzaakt door de scherpe snijtanden)

Moet ik een rattenplaag melden?

Voor het melden van ratten in de openbare ruimte of in en rond uw huis kunt u een melding doen bij de gemeente. Als u een rattenplaag in uw tuin heeft gevonden, neem dan onmiddellijk contact op met uw plaatselijke gezondheidsdienst. Zij zullen u informeren over de volgende stappen.

Afhankelijk van de staat en de gemeente kan het zijn dat u zelf verantwoordelijk bent voor het verwijderen en bestrijden van de rattenplaag op eigen kosten, of dat u een ongediertebestrijdingsbedrijf inhuurt.

Onze deskundige tip: Om uzelf te beschermen tegen onnodige kosten voor vallen of verdelgers, moet u uitzoeken waar de ratten in uw tuin vandaan komen. Vaak komen de knaagdieren rechtstreeks uit de riolen of hebben ze andere voedselbronnen in de buurt gevonden.

Op voorwaarde dat de ratten slechts uw eigendom oversteken, maar daar hun nest niet hebben, moet u weigeren de plaatselijke overheid te betalen.

Hoe kunnen ratten effectief worden verjaagd of gecontroleerd?

Er zijn verschillende manieren en middelen om een rattenplaag in uw tuin zelf te bestrijden. Naast enkele natuurlijke remedies en verschillende vallen, zijn er nu ook hightech apparaten die de knaagdieren verjagen. Hieronder presenteren we de zeven beste tips.

Tips voor controle

Met rattengif sterven de dieren na een paar dagen en kunnen dan dood in de tuin liggen – gelukkig zijn er alternatieven.

1. Rattengif

Hoewel het gebruik van rattengif de meest effectieve en snelste oplossing is voor de langdurige bestrijding van ratten, is het ook de gevaarlijkste oplossing voor mensen en andere dieren.

Daarom mag rattengif in principe alleen worden gebruikt door mensen die over de juiste expertise beschikken op het gebied van het gebruik van rattengif.

Voor sommige producten is het wettelijk verboden om ze te gebruiken, tenzij u een erkende ongediertebestrijdingsdeskundige bent. In sommige regio’s is het zelfs verplicht om een professional in te huren voor de bestrijding van ratten. In ieder geval dient u zich vooraf te informeren bij uw gemeente of andere controle methoden te gebruiken om de ratten in uw tuin kwijt te raken.

2. Levende vallen

In tegenstelling tot muizen is het opzetten van levendvallen slechts in beperkte mate geschikt voor de bestrijding van ratten. Deze dienen meestal alleen succesvol hun doel als er een enkele rat in de tuin is.

Zodra een levende val wordt geactiveerd, weten de intelligente knaagdieren wat het is, kijken ze uit naar andere vallen in de buurt en geven ze een brede ligplaats aan.

Levende vallen worden gezet met voedsel dat de knaagdieren graag eten, zoals kaas of pindakaas. Als er contact is tussen de rat en het voedsel, sluit de val. De rat kan dan ver van het terrein worden losgelaten. Hoewel het doden van ratten niet wettelijk verboden is, is het meestal nog steeds niet nodig als je ze ver weg van woonwijken en huizen loslaat.

3. Dode vallen

Er zijn rattenvallen die bedoeld zijn om ze te doden. Er zijn verschillende soorten vallen om uit te kiezen die in de tuin geplaatst kunnen worden. De klassieker is de mechanische scharnierval, die op dezelfde manier werkt als de levende val. Het mechanisme activeert echter een veerklem in plaats van een druppelvanger, waardoor de rat wordt geraakt.

Op deze manier kan slechts één rat tegelijk worden gevangen.

Andere types die beschikbaar zijn:

– Boutenval

Hier worden ratten ook aangetrokken door voedsel. Om er bij te komen, steken ze hun hoofd door een opening, waardoor er een bout valt en de rat wordt gedood. De val is geschikt voor herhaaldelijk gebruik, zodat sommige ratten ermee kunnen worden gevangen.

Tip: verander het uiterlijk van de val door deze bijvoorbeeld te omwikkelen met verschillend gekleurd karton of bloemen. Je moet de val daarna ook ergens anders plaatsen. Dit zal ervoor zorgen dat andere ratten de val niet in verband brengen met het vorige gedode dier als ze in de directe omgeving waren.

– Waterval

Deze kan kant-en-klaar worden gekocht en kan ook zelf worden gemaakt. Het bestaat uit een valmechanisme waarop een aas wordt geplaatst. Deze wordt op een watercontainer geplaatst. Idealiter wordt dit in de tuingrond verzonken waar u de knaagdieren vermoedt. Als de rat in de val komt, gaat er een valluik open, hij valt in het water en kan er niet meer uit, omdat het valluik onmiddellijk dichtgaat. Het zit vast en verdrinkt.

– Huidige val

Dit type val werkt in principe hetzelfde als de levende val. Als de deur echter gesloten is, gaat er onmiddellijk een elektrische schok door de doos gedurende enkele seconden, waardoor de gevangen rat sterft. Als de elektrische val eenmaal is gereinigd, kan deze op een andere plaats en met een kleine visuele verandering weer worden gebruikt.

Ratten in de tuin

4. Katten

Een van de beste strategieën voor de bestrijding van ratten in de tuin, is om een kat te krijgen. De intelligente knaagdieren kunnen hun roofdier vaak op afstand opsporen door de geur van een kat.

Als de kat veel en regelmatig in de tuin rondzwerft, zullen ratten zich vaak terugtrekken. Wie overblijft, wordt vroeg of laat het slachtoffer door spitse kattentanden.

5. Geuren om weg te rijden

– Kattenbakvulling

Als je geen kat hebt en er geen wilt krijgen, kun je kattenbakvulling krijgen van vrienden of buren en deze in de tuin zetten. De geur is ideaal voor de controle door de rat te verdrijven. Spreid het uit in een luchtdoorlatende zak of leg het royaal in de tuin.

– Terpentijn

Laat een paar katoenen lappen in terpentijn weken en plaats ze daar waar je een rat vermoedt. Het beste is om de ingang van het hol van de rat te vinden en het vod er direct voor te hangen. Op deze manier zal elke rat snel naar de heuvels rennen. U kunt ook azijnessence gebruiken in plaats van terpentijn. De azijngeur zal echter niet zo ver reiken als terpentijn.

– Etherische oliën

Als er één ding is dat ratten niet leuk vinden, dan is het wel de essentiële geur. Deze geven verschillende kruiden en planten vrij en kunnen dus bijdragen aan de controle als u de etherische olie uit deze in de tuin verspreidt of met de planten besproeid.

Geschikt voor dit doel zijn bijvoorbeeld:

 • Venkel
 • Kamille
 • Lavendel
 • Munt
 • Kruidnagel
 • Oleander

6. Hete kruidenpoeder

Gebruik cayennepeper en chilipepers in poedervorm om de rat te verdrijven. Strooi het poeder in het ideale geval rond de plaatsen waar ze graag knagen, voedsel vinden of eerder uitwerpselen hebben achtergelaten, want daar worden ze meestal steeds weer naartoe getrokken. Als de rat over het poeder loopt, zal het op hun voeten, buik/bont en staart komen.

De geur alleen komt vaak alleen al van de rat af, maar op zijn laatst als de rat zichzelf reinigt en het poeder in zijn mond komt, zal hij de geur snel combineren met de stekende pijn in zijn mond en verdwijnen.

7. Ultrasone apparaten

Verschillende ultrasone apparaten hebben bewezen effectief te zijn in het bestrijden van ratten in de tuin. Ze zenden hoge geluidsfrequenties uit die voor de mens onhoorbaar of nauwelijks hoorbaar zijn, maar door een rat worden waargenomen als een zeer onaangenaam, bijna ondraaglijk geluid.

Hierdoor vermijden ze het gebied waar het geluid te horen is.

Daarom is het, afhankelijk van de grootte van de tuin, de moeite waard om verschillende ultrasone apparaten te kopen. Plaats ze zo dat je in het begin de rat eerst naar de buitenste tuin “rijdt” en dan met de ultrasone apparaten een onzichtbare tuinrand tekent, zodat elke rat op lange termijn buiten blijft.

PS: Hier een leuke en korte video, hoe je een rat vangt in de tuin! 🙂

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal stemmen: 10

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.