Segway Navimow – Eindelijk geen draad meer! [2022 Update]

Segway is vooral bekend om zijn e-scooters. Intussen omvat de produktenportefeuille elektrische kick scooters, go-karts en diverse robots. De Segway Navimow is de eerste robotmaaier van de firma die per satelliet navigeert en dus geen begrenzingsdraad nodig heeft

We hebben alle info over de robot, de prijzen en de release.

Segway is de volgende grote robotica fabrikant die op de markt van autonome grasmaaiers komt. Terwijl iRobot zijn Terra t7 herhaaldelijk heeft uitgesteld en het sindsdien stil is geworden over de robotmaaier, presenteerde Segway op 1 september 2021 via livestreaming zijn visie op de robotmaaier, die in maart 2022 op de markt zou moeten komen.

Satellietgebaseerde navigatie

Segway’s Navimow combineert de GPS-gebaseerde navigatie die Husqvarna op de CEORA gebruikt met een soort bakentechnologie die op de Terra t7 gebruikt zal worden

Het EFLS (Exact Fusion Locating System), zoals Segway het noemt, communiceert met een combinatie van satellieten (GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo) en een GNSS antenne die op het laadstation van de robotgrasmaaier staat

Zo ontstaat een stabiel driehoekig volgsysteem dat naar men zegt een nauwkeurigheid tot twee centimeter biedt. Volgens Segway is dit onafhankelijk van de grootte van het gazon of de afstand van de robotmaaier tot het laadstation.

Door ingebouwde sensoren en verzamelde informatie kan de Navimow blijven werken, zelfs als het GPS signaal tijdelijk uitvalt, belooft Segway.

Segway Navimow

Virtuele zones zonder grensdraad

Met de Navimow wil Segway dat de robotgrasmaaier autonoom werkt zonder veel tussenkomst en zo gemakkelijk mogelijk te bedienen is. Daarom heeft het maar drie knoppen, waarmee de belangrijkste bewerkingen direct op het toestel bediend kunnen worden. Het display toont ook het maaiproces en de actuele toestand van het apparaat.

De maaizones zelf worden direct via de app bepaald en ingesteld. Daar kunnen ze ook gemakkelijk op elk moment bewerkt worden en zo nodig uitgebreid. Het is niet nodig om met de Navimow een grensdraad te leggen

In de eerste stap wordt de robot rond de gewenste maaigebieden geleid met de joystick in de app. Daarna kunnen gebieden worden afgebakend waar de robotmaaier niet overheen mag rijden

In de laatste stap worden de passages bepaald waar de Navimow over mag rijden om de afzonderlijke maaizones te bereiken. De robotmaaier kan dan zijn werk beginnen.

Zoals Segway heeft aangekondigd, kunnen alleen verbonden gebieden die de robot zelf kan bereiken gemaaid worden. Als er meerdere, afzonderlijke gebieden zijn, is een tweede Navimow waarschijnlijk nodig. Het gebruik van een tweede oplaadstation is momenteel niet gepland.

Het kleinste model, de Navimow H500E, maakt verbinding via WLAN. De andere modellen hebben echter een 4G module, die een extra antidiefstalbeveiliging is. Als de robotmaaier uit de maaizone wordt verwijderd, wordt de eigenaar via app automatisch geïnformeerd waar het apparaat is.

Segway Navimow

Efficiënte maaistrategie

Segway’s maaistrategie is gebaseerd op parallelle paden die de robotmaaier zelfstandig berekent om zo efficiënt mogelijk te werken. Het maaien gebeurt dicht bij de randen, waardoor de eigenaar de randen zo min mogelijk hoeft om te werken.

Zelfs hellingen zijn geen probleem voor de Navimow, volgens Segway. Met de met rubber beklede banden kunnen hellingen tot 45% bedwongen worden. Met slechts 54 dB(A) zou de robotmaaier ook een van de stilste robots op de markt zijn.

Een ander belangrijk punt zijn de veiligheidsfuncties. Behalve de gebruikelijke botsings-, hef- en kantelsensoren heeft het grootste Navimow model H3000E standaard ook een ultrasone sensor, die bovendien obstakels detecteert en zo botsingen met voorwerpen, mensen of dieren voorkomt

Volgens Segway zou dit ook met egels moeten werken. De sensor kan apart gekocht worden voor alle andere Navimow modellen.

Waterdicht dankzij IPX6

De Navimow heeft een IPX6 beschermingsklasse en is dus waterbestendig. Zelfs hevige regenval en waterstralen hebben geen invloed op de robotmaaier, zodat hij zonder problemen kan worden schoongespoten. Toch heeft hij een regensensor, zodat hij kan stoppen met werken als het begint te regenen.

Met Navimow kan ook de maaihoogte individueel worden ingesteld. Het Frequent Soft Cut Systeem (FSCS) zorgt ervoor dat het gazon geleidelijk van bovenaf wordt gemaaid tot de gewenste graslengte is bereikt. Dit zorgt voor een zachte behandeling van het gazon en een optimale gazonverzorging.

Presentatie van de Segway Navimow (Engels)

Modellen, prijzen en beschikbaarheid

Als hij in maart 2022 in de verkoop gaat, zal de Segway Navimow verkrijgbaar zijn in vier verschillende modellen – van 500 tot 3.000 vierkante meter. De verschillen liggen uitsluitend in de uitrusting en de capaciteit van de batterijen, de afmetingen van de robotmaaiers zijn verder identiek.

Het “kleinste” model is het enige met WiFi, terwijl de andere via 4G verbonden zijn. Om een langere werktijd voor grotere oppervlakken mogelijk te maken, hebben de twee grootste modellen een krachtigere batterij

Bovendien is de ultrasone sensor, die meer veiligheid biedt, alleen standaard in het grootste Navimow model, de H3000E. Het kan als optie op alle andere robots gekocht worden. Behalve op de eigen website van de firma zal de Navimow ook te koop zijn bij gespecialiseerde handelaars en bouwmarkten.

Navimow H500ENavimow H800ENavimow H1500ENavimow H3000E
Gazon500 m²800 m²1.500 m²3.000 m²
Snijhoogte30 – 60 mm30 – 60 mm30 – 60 mm30 – 60 mm
Snijbreedte210 mm210 mm210 mm210 mm
Max. Helling45 %45 %45 %45 %
Batterijcapaciteit5.2 Ah5.2 Ah7.8 Ah10.4 Ah
Looptijd120 min.120 min.180 min.240 min.
Ultrasone sensorja
VerbindingWiFi4G4G4G
Anti-diefstaljajaja
Volume54 dB54 dB54 dB54 dB
BeschermingIPX6IPX6IPX6IPX6
Prijs1.199 €1.499 €1.999 €2.499 €

Accessoires en garantie

Er is ook informatie over optionele accessoires. Zo biedt Segway, net als veel andere merkfabrikanten, een robotmaaiergarage voor het laadstation en de grasmaaier, die extra bescherming biedt.

Er is ook een tijdelijk hek om de robot voor korte tijd uit bepaalde delen van de tuin te weren, zonder dat de maaikaart extra aangepast moet worden. Er is ook een antenne-uitbreidingsset verkrijgbaar voor een beter satellietsignaal van de GNSS antenne.

Segway geeft 2 jaar garantie op de batterij en 3 jaar op de behuizing van de robot. Wie voor de H3000E kiest, krijgt ook 3 jaar gratis 4G, dat anders jaarlijks moet worden gereserveerd. Segway heeft echter nog geen prijzen bekendgemaakt.

Segway heeft in de persconferentie al gesproken over de toekomst van de Navimow. De ontwikkelaars werken momenteel aan een automatisch gazonherkenningssysteem, dat in een video werd gepresenteerd.

Dit zal waarschijnlijk gebruikt worden in de Navimow 2, die over ongeveer twee jaar op de markt komt.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.