Gazonziektes: Tips voor opsporing en bestrijding

Gazonziektes

Elke tuinbezitter wil een mooi, en gezond gazon. Afhankelijk van het seizoen kunnen er echter verschillende gazonziekten optreden, die in de meeste gevallen opvallen door lelijke verkleuringen of kale plekken. We leggen u uit hoe u de meest voorkomende gazonziektes zo vroeg mogelijk kunt opsporen en effectief kunt behandelen, zodat uw gazon weer snel mooi groen wordt.


Ontwikkeling en behandeling van gras

De meeste graszoden worden veroorzaakt door een gebrek aan of een verkeerde toevoer van voedingsstoffen. Slechte beluchting van de grond en de wortels, onevenwichtige irrigatie, verkeerd maaien van het gazon of zelfs het weer kunnen ook gazonziekten veroorzaken.

Dit zijn vaak schimmelplagen in de meest uiteenlopende vormen. Maar ongedierte kan ook het gazon besmetten. Om op één ding te anticiperen: de profylaxe en de behandeling van bijna alle schimmelziekten van het gazon is vergelijkbaar.

  • Zorg voor voldoende beluchting van de bodem, bijvoorbeeld door deze te verticuteren of te beluchten (halfjaarlijks). Schuur de grond indien nodig.
  • Verwijder bladeren en grove maairesten zodat de grassprieten voldoende licht en zuurstof krijgen.
  • Maai regelmatig en maai het gazon tot maximaal 1/3 van de lengte van het mes.
  • Mulch om voedingsstoffen terug te geven aan het gras door het fijne gemaaide gazon.
  • Zorg voor een optimale besproeiing van de gazons of door gebruik te maken van een irrigatiecomputer en aangesloten sproeiers.
  • Gebruik voor nieuwe aanplant en zaaien alleen hoogwaardige grassoorten die geschikt zijn voor het gebied. Bijvoorbeeld, schaduw gazon in gebieden met weinig zonlicht.
  • Indien nodig, de bodem voorzien van extra voedingsstoffen door middel van een evenwichtige bemesting.
  • Lees ook onze gids 5 deskundige tips voor een gezonder gazon.

Rooddraad

Tuin Rooddraad

Een van de bekendste gazonziekten is de rode gras ziekte (Rooddraad). Als het gazon zwaar wordt belast, kan het in het ergste geval zelfs volledig afsterven. In het normale verloop van de ziekte herstelt het aangetaste gazongedeelte zich echter snel.

Symptomen van rood gras

Je kunt de rode tint herkennen aan het roze tot roodachtige, naaldachtige paddenstoelennetwerk dat zich boven op de stengels uitspreidt. In een vergevorderd stadium kunnen de stengels aan elkaar plakken door de schimmelvlecht. De ziekte begint met kleine, bruine vlekken in het gazon. Het komt vooral voor wanneer het gazon geen stikstof bevat, verkeerd is besproeid of niet is bemest. Te veel (lucht)luchtvochtigheid kan ook de oorzaak zijn van de rode tint.

Bestrijding van rode gazon

Om te voorkomen dat de schimmelplaag zich in de eerste plaats ontwikkelt, adviseren wij een gazonmeststof met stikstof en kalium, die een eventueel tekort aan voedingsstoffen compenseert. Met behulp van een verticuteermachine of beluchtingssysteem kunt u de grond extra losmaken en zorgen voor een betere beluchting.

Bovendien moet blad- of maaipuin worden verwijderd, bijvoorbeeld met een bladzuiger, omdat dit extra zuurstof en licht uit het gazon haalt. Langere grassprieten zijn ook minder gevoelig voor roodkiepen, dus u moet uw gazon niet te kort maaien.

Sneeuwschimmel

Tuin Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel is ook een schimmelziekte. Het komt vooral voor in het koelere seizoen (in de lente of de herfst) en kan zich goed ontwikkelen bij een buitentemperatuur van 10 °C.

Symptomen van sneeuwschimmel

Als het gazon is aangetast door deze schimmelziekte, verschijnen er kleine, donkerbruine of oranje vlekken in het gazon. In de loop van de tijd worden deze groter en verspreiden ze zich. U kunt de sneeuwschimmel ook herkennen aan het natte gras, dat bedekt is met een slijmlaag.

Bestrijding van sneeuwschimmel

De snelle schimmel kan alleen overleven bij temperaturen tot 20 graden Celsius. Het sterft af bij hogere buitentemperaturen. Het is aan te raden om het gazon achteraf te verticuteren en de kale plekken opnieuw in te zaaien. Deze schimmelziekte kan ook worden voorkomen met voldoende licht en lucht en een goede zaadkwaliteit.

Meer informatie over deze gazonziekte vindt u in onze Sneeuwschimmel gids voor de winter

Heksenkring

Tuin 960px Heksenkring in weiland
Heksenkring in het gras

De zogenaamde heksenringen of feeënringen worden ook veroorzaakt door een schimmelziekte. Er zijn drie verschillende vormen, maar ze verschillen alleen in het ontwikkelingsproces. De profylactische maatregelen en de controlemethoden zijn identiek.

Symptomen van een heksenkring

Alle drie de typen zijn te herkennen aan een ronde verkleuring van het gazon. Ook ’s nachts schieten de paddenstoelen in een cirkelvormig patroon uit de grond. Als de schimmelplaag zich voordoet, is het verwijderen ervan helaas niet meer zo eenvoudig. De reden voor het optreden van de ziekte is te wijten aan een voedingsarme bodem, dus u moet eerst een bodemanalyse uitvoeren. Op deze manier kun je nagaan hoe de toestand van de bodem is en welke voedingsstoffen er zijn opgeslagen. Op deze manier kunt u erachter komen hoe vaak bevruchting van het gazon nodig is.

Het bestrijden van heksenkringen

Om de heksenringen van de gazonziekte te voorkomen, kan het gazon het beste worden belucht met behulp van een verticuteermachine. Als je het gebied niet regelmatig verticuteert, kunnen voedingsstoffen niet meer worden opgenomen en wordt de vorming van feeënringen aanzienlijk bevorderd.

Als de schimmelziekte al is opgetreden, is het aan te raden om de paddenstoelen te weken met water en ze te bedekken met zand. Soms helpt het om het mycelium te snijden met behulp van een graafvork. In het ergste geval moet u de grond tot een diepte van 30 cm verwijderen en vervangen.

Pythium

Tuin Pythium rasen
Pythium

Ook wel bekend staat als Voetrot of Omvalziekte.

Wortelziekte, ook bekend als Pythiumt, treft vooral nieuwe gazonzaden, goed ontwikkelde gazons worden zelden getroffen door deze gazonziekte. Oorzaken van wortelrot zijn droogte, overmatige bemesting of gazonvilt.

Het kan ook worden veroorzaakt door gazonzaden die al voor het zaaien zijn geïnfecteerd.

Symptomen van wortelgangreen

U kunt zien dat de ziekte de slappe hangende stengels en de bruine verkleurde wortelhals heeft. Bovendien zijn verzonken plekken op het gazon vaak zichtbaar.

Bestrijding van wortelrot

Om dit effectief te kunnen voorkomen, zijn hoogwaardig zaad en een evenwichtige bemesting van essentieel belang voor nieuwe aanplanting of herbebossing. Bovendien moet de bodem doorlatend zijn en optimaal worden bevloeid.

Bladvlekkenziekte

bladvlekkenziekte gazon

Bladvlekkenziekte is een andere schimmelziekte die vaak grassen treft die lijden aan slechte omstandigheden, zeer verdicht zijn of iets ouder zijn. De oorzaak is te wijten aan hardnekkige vochtigheid, slechte bemesting of ondergemaaid gras. Gelukkig veroorzaakt deze grasziekte niet veel schade.

Symptomen van bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is te herkennen aan de witgele tot bruine of zelfs olijfgroene vlekken op de bladeren. De grootte is variabel.

Bestrijding van bladvlekkenziekte

Zorg ervoor dat de grond voldoende wordt belucht door regelmatig, niet te diep te maaien en te verticuteren. Een gecontroleerd gebruik van kunstmest kan ook helpen. Droogte en overwatering moeten worden vermeden om bladvlekkenziekte te voorkomen. Irrigatiecomputers helpen de watertoevoer naar gazons te optimaliseren.

Meeldauw

Deze gazonziekte komt vooral voor op gazons die in de schaduw liggen en te diep gemaaid zijn. Meeldauw wordt bovendien begunstigd door warme en vochtige weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende waterverzadiging.

Symptomen van meeldauw

Meeldauw is te herkennen aan witte vlekken op de bovenzijde van de bladeren, die aanvankelijk wattenachtig zijn en later uitgroeien tot een witte deklaag.

Bestrijding van meeldauw

Meeldauw wordt het best gecontroleerd wanneer de lichtomstandigheden op het gazon verbeteren. Dit kan worden gedaan door bomen en struiken te verwijderen of in ieder geval uit te dunnen. Voor nieuwe gazons moet speciaal schaduwgras worden gebruikt, dat weinig licht en zon nodig heeft. De grasmaaier moet op een hogere maaihoogte worden gezet en het gebied moet één of twee keer per jaar worden verticuteert.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.