Het kopen van kunstmest in een bouwmarkt of tuincentrum kan een dure aangelegenheid zijn. Bovendien zijn veel van de ingrediënten allesbehalve natuurlijk. Daarom hebben we een aantal nuttige tips over compost voor u verzameld om tuin- en keukenafval op een verstandige manier te verwerken.
De belangrijkste meststof
De compost is niet alleen een goedkope meststof, het is ook zeer productief, 100 procent natuurlijk, voedselrijk en verrijkt de tuingrond met humus. Het bevat onder andere fosfor, magnesium en kalium – een echt voedingssupplement voor uw tuin. Wanneer u composteert, recycleert u ook uw organisch en tuinafval – een win-win situatie voor u en uw tuin.
Het gaat allemaal om het mengsel
Als u een composteerder of een composthoop hebt opgezet, moet u erop letten dat u er niet slechts één soort biologisch afval op zet. Een compost heeft vaste bestanddelen nodig, zoals gemaaid gras, en losse bestanddelen, zoals herfstbladeren. Het composteringsproces is effectiever en sneller als je het afval goed mengt.
U moet er ook voor zorgen dat de compost niet te droog wordt – maar het mag ook niet te vochtig zijn. Alleen op deze manier kunnen de micro-organismen in uw compost ideaal werken en de verschillende lagen ontleden en omzetten in humus.
Hoe weet je dat de compost klaar is voor gebruik?
Het is niet zo gemakkelijk om dit te beoordelen. Verse compost is normaal gesproken na zes maanden klaar voor gebruik. Het heeft een grove structuur en is rijk aan voedingsstoffen. Idealiter wordt het gebruikt als mulch. Gebruik geen verse compost voor nieuwe zaaiingen – anders loop je het risico dat je ze overbemest, want deze humus is gewoonweg te sterk voor zaden of jonge planten.
Het moet ook niet in de bodem worden gewerkt. Voordat u het gebruikt, kunt u de compost zeven, zodat het er niet te grof uitziet op uw bedden. Dit geldt ook voor rijpe compost – u ontvangt het na ongeveer een jaar. Natuurlijk kunt u ook compostversnellers gebruiken.
Meststof voor het hele jaar
De afgewerkte compost kan het hele jaar door als meststof worden gebruikt. U moet de rijpe compost echter zo snel mogelijk gebruiken, anders zal het gehalte aan voedingsstoffen afnemen. In principe wordt in het voorjaar, tijdens de groeifase, voor het eerst bemest. Let op: Er zijn planten die de compost niet verdragen.
Toevoegingen zoals eierschalen maken het vaak te kalkrijk voor rhododendrons of azalea’s. Zware eters zoals aardappel- of pompoenplanten houden daarentegen van veel compost. Omdat het stikstofgehalte vrij laag is, is de compost niet geschikt voor sommige zwaar bloeiende sierplanten.
Bemesting van hele bedden
Als u nu een nieuw bed wilt creëren, bijvoorbeeld een overblijvend bed, kunt u zandgrond verrijken met maximaal veertig liter compost, afhankelijk van de grootte van het te bemesten bed. Tot drie jaar lang hoeft u dit bed niet opnieuw te bemesten.
5U kunt de compost ook gebruiken in fruit- of groentebedden – we hebben de zware eters al genoemd. Zogenaamde tusseneters zoals sla of aardbeien hebben iets minder compost nodig, en nog minder is nodig door de kruiden, die behoren tot de zwakke eters. Maar de natuurlijke meststof kan ook in potten of bloembakken worden gebruikt. Zorg er echter ook hier voor dat jonge planten niet overbemest worden.