Goede tuinverlichting beschermt vogels & insecten

tuinverlichting beschermt vogels

Steeds meer volkstuinen dragen bij aan de lichtvervuiling. De nachtelijke buitenverlichting van gazons, paden en bloemperken vreet niet alleen elektriciteit, maar brengt ook insecten en vogels in gevaar. Daarom moet u kunstlichtbronnen in de tuin zoveel mogelijk vermijden.

De sterrenhemel helpt insecten en vogels te navigeren. Kunstlicht haalt ze vaak van het pad of hun vliegroute af en brengt ze zo in gevaar. Of de sierlijke verlichting van de tuin, nachts stoort de vogels tijdens het broeden.

Lichte smog leidt veel insecten in een dodelijke val. Daarom moet onnodige verlichting in de tuin worden vermeden. Verlichtingswegen zijn uit veiligheidsoverwegingen volkomen logisch.

Doe de tuinverlichting ’s nachts uit

tuinverlichting beschermt vogels

Maar ’s nachts, als iedereen en alles slaapt, kun je ze uitzetten. Bewegingsdetectoren of timers doen dit goed.

Bovendien maakt de moderne dimbare LED-technologie het mogelijk om bij gebruik van de juiste golflengte een diervriendelijke verlichting te bieden. In het belang van de nachtelijke vlinders en kevers heeft warm wit licht in het geelrode bereik de voorkeur boven kortegolf-koel wit licht met een hoog blauw- en UV-gehalte.

Dit laatste zit ook in halogeenlampen, kwikdamplampen, gloeilampen en tl-buizen, die als een magneet insecten in hun gloed zuigen. De achtergrond: warme golflengten van 580 tot 700 nanometer worden niet waargenomen door insectenogen; alles onder 500 nanometer golflengte zien ze sterker dan wij mensen.

Glimwormen gloeien minder

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat vuurvliegjes, bekend als “slakkenjagers”, zeer gevoelig zijn voor lichtvervuiling en het slachtoffer zijn geworden van het groeiende aantal straatlantaarns. Te veel licht is een van de oorzaken van het uitsterven van insectenpopulaties en het verdwijnen uit tuinen in heel Europa. Tegelijkertijd nemen nachtelijke roofdieren zoals naaktslakken toe. Ze knabbelen ook aan veel tuinplanten.

Licht gooit insecten van weg!

Voor dagactieve insecten pretendeert kunstlicht dat ze ’s nachts nog steeds hun gang gaan. Tot grote vreugde van de nachtelijke jagers, die hen nooit in het donker zouden ontmoeten en zo zouden overleven. Zo wordt de populatie van talrijke insectensoorten die anders nuttige diensten zouden verlenen in de volkstuin al als bedreigd beschouwd. Veel dagactieve insecten hebben de duisternis nodig voor hun regeneratie- en rustfase.

Ongeveer 70 procent van alle vlinders wordt ’s nachts beschouwd en loopt het risico slachtoffer te worden van het licht. Als ze erdoor “gevangen” worden, kunnen ze hun echte werk, namelijk het bestuiven van nachtbloeiende planten, niet doen.

Degenen die zich niet voortplanten

Motten en talrijke andere vliegende insecten komen samen in de gloed van lampen die naar boven of in de verte schijnen, zoals grondverlichting. Een straatlantaarn voor een tuin kan in één nacht 8.000 insecten het leven kosten. Grondkevers komen samen onder lage wegverlichting en stoppen met hun natuurlijke vlieggedrag. Wat hun predatoren bevoordeelt. Maar ze dwalen ook af van hun ware doel: Om te foerageren voor voedsel en op een voortplantingstocht te gaan.

Donkere ruiten ’s avonds

Tuinhuisjes of woongebouwen in woontuinen trekken met hun verlichting ook duizenden insecten aan. Als u ramen en transparante deuren met gordijnen of rolgordijnen verduistert, beschermt u insecten en bespaart u zich een voortdurende reiniging van de ramen tegen het vuil. Als de lampvoeten te warm worden of de gloeilampen niet beschermd zijn, zullen de insecten hun vleugels verbranden.

Ook de randen van de tuinvijvers moeten zo min mogelijk worden verlicht. Hier leven veel insecten die hun eieren leggen, en het licht stoort hen alleen maar.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.