Stroomverbruik: bepaal, optimaliseer en bespaar

Stroomverbruik

Om de kosten voor de stroomvoorziening te bepalen en op lange termijn te kunnen plannen, is het zinvol uw eigen verbruik in detail te controleren en te analyseren. Wie echter een nieuw huis of appartement betrekt, of zelfs een nieuw huis bouwt, heeft geen toegang tot empirische waarden van voorgaande jaren.

Wij laten zien hoe u uw eigen elektriciteitsverbruik kunt bepalen en optimaliseren en hebben, naast een eenvoudige gids voor het bepalen van uw eigen verbruik, ook een hele reeks tips opgesteld die u kunnen helpen uw energieverbruik op lange termijn en op duurzame wijze te verminderen en zo geld te besparen.

Dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

Basisrichtwaarden voor elektriciteitsverbruik

Het individuele elektriciteitsverbruik is afhankelijk van een groot aantal factoren. Naast de woonplaats, de woonruimte en het aantal personen dat er woont, spelen ook de hoeveelheid, de ouderdom en de energie-efficiëntie van de in het huishouden gebruikte elektrische apparaten een doorslaggevende rol.

De hoeveelheid gebruikte spaarlampen, meervoudige stopcontacten en uitschakelbare warmwatertoestellen of een elektrische kachel dragen ook bij tot een aanzienlijk deel van het individuele elektriciteitsverbruik. De gemiddelde waarden helpen echter om een eerste ruw overzicht van het eigen verbruik te krijgen.

De volgende gemiddelde waarden kunnen als leidraad worden gebruikt:

 • 1 persoon / kleine flat of appartement: 1.500 – 2.100 kWh/jaar
 • 2 personen / normaal appartement: 2.500 – 3.500 kWh/jaar
 • 3 personen / groot appartement: 3.500 – 4.000 kWh/jaar
 • 4 personen / rijtjeshuis: 4.000 – 4.750 kWh/jaar
 • 5 personen / vrijstaand huis: 4.500 – 5.500 kWh/jaar

Deze waarden geven u een eerste indruk en kunnen u zelfs helpen het juiste elektriciteitstarief te kiezen. De volgende formule voor de berekening van de elektriciteitsbehoefte is een verdere leidraad:

Woonoppervlakte in m2 x 9 kWh + aantal personen x 200 kWh + aantal elektrische apparaten x 200 kWh= Jaarlijks elektriciteitsverbruik

Het forfaitaire verbruik per persoon verdubbelt echter meer dan wanneer het warm water elektrisch wordt verwarmd.

Elektriciteitsverbruik van typische huishoudelijke apparaten

In de zojuist genoemde berekening wordt een gemiddeld verbruik van 200 kWh toegekend aan elektrische apparaten. Maar wat verbruiken onze elektrische apparaten eigenlijk en welke apparaten zijn geheime elektriciteitsslurpers?

Met deze eenvoudige berekening krijgt u in een handomdraai het jaarverbruik van individuele apparaten:

Vermogen van het apparaat (in watt) x gebruiksduur in uren per jaar gedeeld door 1.000= elektriciteitsverbruik per jaar in kilowattuur.

U vindt de wattage-informatie voor individuele apparaten op de apparaten zelf of in de gebruiksaanwijzing.

Voorbeeld:

Op 310 dagen per jaar wordt de stofzuiger ongeveer 30 minuten gebruikt, d.w.z. in totaal ongeveer 155 uur per jaar. De stofzuiger heeft een vermogen van 600 watt.

600 watt x 155 uur per jaar / 1.000 = 93 kWh jaarverbruik

Voor een exact overzicht is het raadzaam het verbruik van alle elektrische apparaten te berekenen en bij elkaar op te tellen. Daarbij wordt snel duidelijk welke apparaten misschien te veel worden gebruikt en welke apparaten dringend door energiebesparende modellen moeten worden vervangen.

Hier volgt een kort overzicht van veel voorkomende huishoudelijke apparaten en hun jaarlijkse verbruik:

De soms aanzienlijke marges in de verbruikscijfers zijn te wijten aan de energie-efficiëntie van het betrokken toestel en de gebruiksuren. Dit laatste is grotendeels afhankelijk van het aantal mensen dat in een huishouden woont en een apparaat gebruikt.

De wasdroger is een apparaat dat echt een elektriciteitsverslinder genoemd mag worden en dat geheel of ten minste gedeeltelijk kan worden afgeschaft.

Video: Verhoogd elektriciteitsverbruik: dit is hoe warmte uw portemonnee beïnvloedt

Bespaar duurzaam op elektriciteit met deze tips

Naast de volgende tips voor een zuiniger elektriciteitsverbruik, is onze grootste aanbeveling zeker om te controleren. Alleen door uw verbruik en al zijn factoren in het oog te houden, kunt u uw elektriciteitsverbruik op lange termijn verminderen, ten voordele van uw portemonnee en de natuur.

Hier zijn onze tips voor een lager elektriciteitsverbruik:

 • Vervang oude apparaten door energiezuiniger apparaten
 • Gebruik eco-programma’s op vaatwassers, wasmachines, enz
 • Deactiveer de stand-by modus van TV-toestellen, muzieksystemen, enz
 • Sluit de deur van de koelkast snel
 • Ontdooi vriesvak en kist wanneer ijslaag dik is
 • Meerdere stopcontacten uitschakelen
 • Gebruik spaarlampen of LED’s
 • Verwarm het water niet op het fornuis, maar in de waterkoker en let op de vulhoeveelheid
 • Verwarm de oven niet voor, gebruik de restwarmte
 • Koken met een deksel, wat de kooktijd aanzienlijk verkort
 • Gebruik een laptop in plaats van een PC

Alleen al het gebruik van de waterkoker met de juiste hoeveelheid water en het niet voorverwarmen van de oven kan een besparing opleveren van ongeveer 30 euro per jaar. Dus als u de bovenstaande tips voor een lager verbruik ter harte neemt, levert dat al snel een aanzienlijke vermindering van de jaarlijkse kosten op.

Conclusie: Elektriciteit besparen is gemakkelijk, verlaagt de kosten en bevordert duurzaamheid

Het bepalen van uw eigen behoeften is zeer eenvoudig en gemakkelijk toe te passen met de hierboven vermelde formules. Iedereen is in staat na te denken over zijn eigen consumptie en deze dienovereenkomstig aan te passen.

Het hoeft niet altijd de onmiddellijke aanschaf van nieuwe, verouderde huishoudelijke apparaten te zijn, zeker niet als uw portemonnee dat niet toelaat. Ook met de resterende Tipps voor de effectieve besparing van het huidige verbruik, kan men een hele hoeveelheid bereiken. De besparingen kunnen dan worden gebruikt voor meer energie-efficiënte toestellen.

Bevalt dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te beoordelen.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.