Planten zijn gewoonlijk vrij winterhard en kunnen lange tijd in dezelfde pot of kuip blijven. Planten die het lange tijd in hun pot moeten uithouden, moeten regelmatig worden bemest.
Na een tijdje stopt de plant langzaam met groeien en begint er ziek uit te zien. De reden hiervoor zijn vaak de ontwikkelde wortels, die in de loop van de maanden of jaren de beschikbare grond hebben opgebruikt en geen ruimte meer hebben om zich verder te verspreiden. Daarom moet u uw planten regelmatig verpotten in grotere plantenbakken en in verse grond
Sommige planten hebben dit vaker nodig dan andere.
Hoe weet ik wanneer ik planten moet verpotten?
- Wanneer de wortelkluit zo groot is geworden dat hij een derde van de grond heeft verplaatst.
- Als de wortels door de drainagegaten of over de rand van de pot groeien, de pot kromt, of de klei
- De kleicontainer is gebarsten.
- Als de verhouding tussen potmaat en plant niet klopt.
- Als de grond silverachtig is. Dat wil zeggen, het is zo dicht dat het nauwelijks water vasthoudt. Het water loopt dan over de rand of hoopt zich op.
- Als de plant merkbaar stopt met groeien.
- Er vormt zich een witte aanslag op het oppervlak van de grond of op de buitenwand van de container. Dit is een teken van te hard water geven of verzilting als gevolg van overbemesting.
Waarop moet worden gelet bij het verpotten?
De groei van planten, van welke soort ook, wordt gekenmerkt door perioden van groei en perioden van rust. Deze groeifasen worden beïnvloed door de temperatuur en de lichtstraling. De meeste planten moeten aan het begin van de groeiperiode worden verpot. De verschillende groeiperioden verschillen van plant tot plant, daarom is het belangrijk de kweekvoorschriften van de planten te kennen.
De groeiperiode
Wanneer de knoppen van een plant openbreken en jonge scheuten en jonge bladeren zichtbaar worden, begint de groeifase. Tijdens deze fase heeft de plant veel water nodig en moet regelmatig worden bemest. Zorg ervoor dat uw plant genoeg ruimte heeft om te groeien en verpot hem indien nodig.
De rustperiode
Zoals elk levend wezen hebben ook planten rustperiodes nodig naast de actieve groeifase. De planten mogen in deze periode niet worden verpot, omdat de wortels zich anders niet goed kunnen ontwikkelen en er gevaar bestaat voor wateroverlast en rotting van de wortels. De rustfase van planten varieert.
Wanneer is de beste tijd om te verpotten?
Kamerplanten kunnen het best in het voorjaar worden verpot, omdat de stijgende temperaturen en het toegenomen zonlicht een positief effect hebben op de groei van de plant en dus ook op de wortels. Als u een kamerplant in de winter hebt gekocht, kunt u hem onmiddellijk verpotten, maar u moet oppassen dat u de wortels niet beschadigt, want dan herstelt de plant minder snel.
Bloeiende planten moeten na de bloeiperiode worden verpot, omdat verpotten voor de meeste planten een schok is. Verpotten tijdens de bloeiperiode kan de duur van de bloeiperiode aanzienlijk verkorten.
Wat zijn de voordelen van verpotten voor mijn planten?
- Groei wordt gestimuleerd – Wanneer een kamerplant wordt verpot, wordt de groei van de plant gestimuleerd.
- Grotere waterbuffer – Gemakkelijk te verzorgen kamerplanten worden steeds populairder, dus om de verzorging minder lastig te maken kunt u de kamerplant in een grotere pot zetten. Dit zal de waterbuffer verhogen en ze zullen minder vaak water hoeven te geven. De grotere hoeveelheid grond zal ook meer water absorberen als u per ongeluk te veel water geeft. Meer grond voorkomt dat zich op de bodem van de pot evenveel water verzamelt, wat tot wortelrot kan leiden.
- Nieuwe voedingsstoffen – Als u bij het verpotten verse plantengrond gebruikt, heeft de kamerplant voor de komende 6 weken voldoende voedingsstoffen en hoeft u in die tijd niet te bemesten.
- Voorkomt verstikking van de plant – Ook de wortels van kamerplanten hebben lucht nodig om gezond te blijven. Verse grond is vaak niet zo stevig en laat daardoor meer lucht door. Verpotten maakt de grond los, zodat de plant weer kan ademen.
Welke punten u moet overwegen bij het verpotten
Kies bij het verpotten een pot die ten minste 3-5 cm groter is dan de vorige. Gebruik voor het verpotten aarde van hoge kwaliteit. Dat is de enige manier om de moeite en het werk de moeite waard te maken. Goedkope grond met inferieure ingrediënten is niet geschikt voor verpotten. Zorg ervoor dat de plant voor het verpotten voldoende water krijgt en zorg ervoor dat het gebruikte substraat niet te droog is. Het moet echter ook niet drijfnat zijn.
Bloempotten, hoe vind je de juiste bloempot
Het vinden van de juiste plantenbak is een probleem voor velen, de selectie is ook op het gebied van plantenbakken gewoon gigantisch en er zijn veel verschillende soorten vaartuigen.
- Bloembakken – zijn bijzonder geschikt voor de inrichting van vensterbanken, terrassen en balkons.
- Cachepots – Geschikt voor kamerplanten. Ze hebben geen gat in de bodem.
- Plantenpotten – Zijn allrounders en worden daarom vaak gebruikt voor bijna alle planten. Heb een gat in de bodem.
- Plantenbakken – Niet geschikt voor permanente beplanting. Door de geringe hoogte hebben de wortels weinig ruimte om te groeien. Vaak gebruikt als wisselend decoratief designelement, bijv. voor tafeldecoratie. Vaak gebruikt als grafversiering.
- Plantenvazen – Decoratieve designelementen die op velerlei manieren kunnen worden gebruikt, b.v. bij huisingangen, poorten of andere ingangen. Zijn zeer geschikt voor rozen en kuipplanten. Kan ook worden geplant met winterharde afzonderlijke planten.
- Plantenbakken en bloembakken – Volumineuze plantenbakken voor grote planten zijn geschikt als ruimteverdeler/scheidingswand en in combinatie met klimplanten & klimhulpen ook voor wandbeplanting. Ze zijn ook te vinden bij ingangen van huizen, poorten en andere toegangspunten. Geschikt voor winterharde planten, maar ook voor potplanten.
- Bloembakken – zijn bijzonder geschikt voor de inrichting van vensterbanken, terrassen en balkons.
- Cache-pots – Geschikt voor kamerplanten. Er zit geen gat in de bodem.
Bepaal de juiste maat voor plantenbakken
Vorm
De bekendste vorm van bloempotten is de cilindrische of ronde vorm. In het algemeen is er niets aan te merken op deze vorm en planten houden van deze vorm omdat hun wortels zich hier gelijkmatig kunnen verspreiden. Voor grote planten zijn hoekige potten vaak topisch. Vierkante bloempotten hebben het voordeel dat ze gemakkelijk naast elkaar of in een rij kunnen worden geplaatst. Plaats uw vierkante bloempotten alleen dicht bij elkaar als de planten er verticaal omhoog in groeien en niet naar de zijkanten uitwaaieren.
Maat
Voor de meeste potten is de diameter ongeveer gelijk aan de hoogte. Veel planten houden van deze verhouding. Sommige plantensoorten hebben ruimte nodig voor hun wortels op diepte. Rozen, bijvoorbeeld, doen het niet goed in een ondiepe schaal. Ze geven de voorkeur aan hoge, smalle potten.
Baseer uw keuze van potten op de behoeften van de plant in kwestie.
Er wordt gezegd dat het wortelsysteem van de plant zich ongeveer 5-10 cm van de rand van de pot moet bevinden.
Waar kan ik de beste bloempotten vinden
De “eis van de plant” is beperkt tot vorm en grootte. Maar of de bloempot past bij de inrichting van het appartement of bij de stijl van de tuin, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. In de regionale bouwmarkten is er meestal een kleine selectie van plantenbakken. Een beter overzicht is te vinden op Amazon. Hier is het de moeite waard wat langer te zoeken of het juiste schip er is. Aangezien de potten in grotere afmetingen al enig gewicht met zich meebrengen, vooral als ze van steen of keramiek zijn, is het voordeel van Amazon dat ze de bloempot direct aan de voordeur afleveren.
Het verpotten schema
Het eerste punt en meteen het tweede punt, dat je moet overwegen. Heb je genoeg potgrond en een nieuwe pot voor je project? Heeft u een drainagelaag nodig en is deze in voldoende hoeveelheid beschikbaar?
Wat u klaar moet hebben, naast de belangrijke dingen voor de plant, zijn een schaar of mes. Als je alles bij elkaar hebt, kunnen we beginnen met ons 6 punten plan:
- Zorg ervoor dat de plant die wordt opgepot of verpot voldoende water krijgt.
- Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventueel aanwezige ingedroogde wortels. Als de plant slecht loskomt, is een zacht tikje op de bodem van de pot aan te bevelen. Het wortelsysteem mag niet worden beschadigd.
- Voeg een drainagelaag toe aan de bodem van de nieuwe pot. Dit zal waterverzadiging minimaliseren.
- Doe vervolgens een laagje potgrond in de pot.
- Plaats de plant in de pot, zet hem recht en vul de rand met het substraat. Zorg ervoor dat de plantgrond gelijkmatig en volledig verdeeld is.
- Druk de grond lichtjes aan, zodat er geen holle ruimtes overblijven.
Goed water geven na het verpotten
Na het verpotten van de planten is het vooral belangrijk dat de plant goed wordt bewaterd. Door overvloedig water te geven, zorgt u ervoor dat de nieuwe grond zich goed in de plantenbak nestelt, zodat de plant goed houvast heeft. Het bepalen van de optimale waterbehoefte na het verpotten is problematisch en hangt sterk af van temperatuur, zonlicht en plantensoort. Het is belangrijk alleen water te geven wanneer dat nodig is, totdat zich nieuwe wortels hebben gevormd.
Correct bemesten na het verpotten
Hoogwaardige planten- en potgrond bevatten normaliter voldoende meststoffen. Na het verpotten is door de verse grond geen speciale bemesting meer nodig. Afhankelijk van de soort plant, het groeigedrag, de standplaats en het bodemvolume kunt u 4-6 weken na het verpotten beginnen met bemesten.